Test og vurdering

Test: Hitachi DB10DL – fin maskin til småskruing

Testens minste og billigste. Hitachi DB10DL går sakte, men står seg bra på utholdenhet og styrke.

Hitachi DB10DL er testet som en av åtte i en stor sammeligningstest av kompakte skrumaskiner 10,8-12V Volt.

Den er minst, lettest og billigst av alle maskinene i testfeltet. Den lille Hitachi DB10DL er den mindre kjente “broren” til DS10, som er en vanlig borskrumaskin med chuck. DB10 har hex-feste i testet for chuck. Dermed blir den noen centimenter kortere.

Hitachi DB10DL

Det er en svært liten og kompakt maskin, godt egnet til skruing som ikke er alt for tøff. Jeg har med strålende resultat brukt den til å skjøte furu glattkant med Kreg-skruer i lommehull. Det er ellers en risikabel skruing, der det er svært lett å sprenge gjengenes feste.

Belysning i LED-ring rundt hex-festet.

Å skru 4,5×70 i impregnert treverk er langtifra maskinens hjemmebane. Med bare 400 o/min turtall (testens tregeste) og bare ett gir er det så langtifra noen produksjonsmaskin for å skru terassedekke, gulvspon eller lignende.
Styrketesten gjennomfører den tappert. 4,5×70 gikk rett inn i benkeplata, men 6,0×100 sto igjen med 10 millimeter utenfor.

Kompakt

Med under 0,9 kg i vekt og en svært kompakt størrelse der det en fin maskin for mindre krevende skruing.
Hitachi DB10 kjører på “gammeldags” børstemotor, ikke børsteløs. Belysningen er LED-dioder i en sirkel rundt hex-festet. Gir bra lys uten skygger på riktig sted, men det kunne gjerne vært mer spredt.

Etter 70 skruer begynte det å lukte noe svidd, og maskinen fikk en pustepause. Etter 84 skruer var batteriet tomt. Slett ikke verst, med tanke på at den har kun 1,5 Ah batteri. Omregnet ble det 56 skruer pr Ah.

Hitachi DB10DL i styrketest.
Hitachi DB10DL i styrketest.

Belysning i LED-ring rundt hex-festet. Godt lys, men kunne vært mer spredt.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)