Test og vurdering

Test: Synfiber Orion vernestøvel på glatta og i leire

Test av Synfiber Orion. En vinterstøvel som er behagelig å bruk hele dagen. Tørr, lett og solid. Men den har én ulempe som er litt pussig på akkurat en vinterstøvel…

Synfiber Orion er ny høy, vanntett vernestøvel til vinterbruk. Den er laget i vannavvisende, fullnarvet lær med pustende Outdry membran. Outdry skiller seg fra andre membransystemer – inkludert kjendisen Gore Tex – ved at den lamineres til det ytterste laget. Andre membraner monteres innenfor det ytterste laget og det innerste fôret. Svetten får slippe ut, men vann får ikke slippe innenfor. Men brukt på den måten kan ikke membranen hindre vannet i å komme inn mellom membranen og det ytterste laget. Det vil si at det kan samles vann innenfor det ytterste stoffet, skoen blir tyngre og det blir liggende vann i det ytre laget som kjøler ned foten. Men på Synfiber Orion er altså menbranen limt (?) på innsiden av læret.

Synfiber Orion vernestøvel vinter

Det er teorien bak Synfibers nye vinterstøvel Orion. Jeg har prøvd den gjennom en periode, med diverse utfordrende forhold og underlag.

For det første, og antakelig viktigste: Dette er en veldig komfortabel støvel. Jeg tar den gjerne på, og jeg beholder den gjerne på hele dagen. På slutten av dagen(e) er jeg fortsatt tørr på føttene. Ikke klam av svette, ikke våt av vann utenfra. Andre vintervernestøvler har fått stå baki bilen, og har blitt tatt på akkurat når det er behov for dem. Disse har jeg gjerne hatt på hele dagen. De er stabile og solide, og gjør alt en vernestøvel skal gjøre. Men de er ikke stivere enn at jeg godt har kjørt bil et par timer på vei til dagens innsats med støvlene på.

Her må jeg bare ta sjansen på at enkelte sikkert vil fnise overbærende til at en journalist/fotograf opererer med begrepet “…dagens innsats med støvlene på”. Det må ellers understrekes at graden av vanntetthet utenfra her er vurdert på et par nye støvler. Hvordan vanntettheten vil være etter et par-tre vintersesonger i stein og leire? Har ingen anelse.

Vernetå og spikertramp

Vernetå er i kompositt og spikertrampet i tekstil. Jeg tenkte jeg skulle “teste” dette på vei til en jobb med fly, ved å se om de slår ut i metalldetektoren i sikkerhetskontrollen på flyplassen. Men der fikk jeg bare beskjed om å ta dem av og sende dem gjennom maskinen før jeg kom så langt. De ser mao fortsatt ut som vernestøvler ;).

Sålen er GLATT på snø

For det andre – og det er nesten like viktig på en vinterstøvel: Sålen er GLATT. På underlag av snø er den svineglatt, rene skiskoen. Det er jo en smule upraktisk på akkurat en vintervernestøvel. Jeg var ute på snøunderlag samme dag som støvlene kom ut av eska, og trodde først de var så gladde fordi de var helt nye. Kanskje et eller annet produksjonsrelatert belegg, eller hva vet jeg.

I dagene og ukene etter fikk jeg prøvd på andre underlag, som gruset is, stein, leire og diverse. Fungerer utmerket. Sålene sitter som fjell – bokstavelig talt – på stein. Der suger de seg fast, og holder godt også når det blir veldig bratt. Det er betryggende.

Vurdere pigging?

Men så – snaut et par uker før dette skrives – var jeg igjen på snøunderlag. Og igjen seilte jeg av gård med lite betryggende grad av kontroll på snøunderlag uten grus. Hvis jeg skulle jobbe mye ute på sånt underlag med disse støvlene, så ville jeg sterkt vurdert å bore noen pigger inn i sålene.

Og hvis jeg var dere, Synfiber, så ville jeg vurdert om det var noe som kunne gjøres med design eller materiale for å gjøre sålen mindre glatt på snøunderlag.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)