AnnetTest og vurdering

Arbeidsbukker med stort bruksområde

Toughbuilt C700, en robust arbeidsbukk med flere nyttige funksjoner. Her er en enkel testrapport. 

Jeg har prøvd Toughbuilt C700 arbeidsbukker. Jeg digger dem, og skulle ønske jeg hadde fått tak i noe sånt for lenge siden.

Når jeg kommer over produkter som omtales eller markedsført som om de skal kunne brukes til en haug forskjellige ting, så blir jeg skeptisk. “Et alt-i-ett universalverktøy som kan brukes 758 forskjellige formål – helt sant!”.

Ja, særlig. (Fortsetter under videoen)

https://www.facebook.com/verktoy24/videos/343497789390436/

“Alt-i-ett” – halvdårlig på det meste

Mye av empirien i min superenkle forskning tilsier at ting som prøver å være mer enn én ting ofte mislykkes. I beste fall er de gode på én ting og halvdårlige på resten. Eventuelt halvdårlig på alt, og i verste fall fullstendig ræva på det meste.

Naturligvis ikke verktøy som i selve sitt konstruksjonsprinsipp er universalt, der man stadig blir overrasket over å finne nye bruksområder. Kubein, for eksempel. Og plastbøtta. Nei, jeg vil ikke gå inn på konkrete alternative bruksområder på sistnevnte…

Lykkes med flere ting

Enkelte lykkes i å lage genuint universale redskaper, med en drøss forskjellige bruksområder. Leatherman, for eksempel. Og Festool MFT/3, for å ta tråden inn på området arbeidsbord.

Toughbuilt C700 som sagkrakk
Blir sagkrakk med utfellbare flipper. Balder syntes den pinnen var litt for stor.

Vel, nå har jeg også føyet Toughbuilt C700 arbeidsbukker til min korte liste over produkter som kan gjøre flere ting – og som lykkes med det.

I utgangspunktet er det verdens enkleste konstruksjon. En bukk med doble A-bein og avstiver i mellom, som kan brukes som sagkrakk under diverse arbeid. Eller et par bukker med en plate eller noen 2×6″ oppå som et midlertidig arbeidsbord.

Håndverkshistorien er full av sånne bukker. Det samme er Youtube, med et utrolig antall tutorials om hvordan man skal lage krakker og bukker. Mange aktører leverer bukker og krakker i diverse utforminger. Fra enkle stativer til å legge en plate opppå, til mer avanserte produkter som med litt tilrettelegging kan gjøre mer enn å være malebukk eller bein til en bordplate.

Toughbuilt C700 arbeidsbukker

Arbeidsbord. Bare legg på plate
Med holderne til 2×4″ eller 4×4″ kan arbeidsbordet bli (nesten) så langt du vil. Flippene med rød ring rundt er til å holde plate i stående kutting.

Toughbuilt C700 går inn i sistnevnte kategori, med flagget til topps. I alle fall hva angår arbeidsbukker, -krakker og -bord jeg kjenner. Flerbrukspotensialet er stort, og dette er et produkt jeg skulle ønske jeg hadde tilgang til for mange prosjekter siden.

Produktet kommer fra USA, og leveres i Norge av Smarte Løsninger AS. Her er de viktigste egenskapene observert ved C700 bukkene:

  • Justerbar høyde
  • Hjelpemiddel til godt kjente bruksområder som sagkrakk, malebukk og arbeidsbord
  • “Nye” bruksområder, som feks utmatingsbord til bordsag og kutte plater stående
  • Stabil (men også over 10 kg tung pr stk)
  • Enkel å lagre og transportere

Justering og bruk

Justerbar høyde
20 cm justerbarhet i høyde. Beina er individuelt justerbare.

C700 arbeidsbukkene har 20 cm høydejustering i beina. Arbeidshøyde fra ca 64 til 84 cm (toppen av bukken). Enkelt å tilpasse arbeidshøyde. Beina er individuelt justerbare, for å ta opp ujevnheter i underlaget.

De gir store muligheter i valg av arbeidsflate ved bruk som et fleksibelt arbeidsbord som kan gjøres nær sagt så stort eller lite man vil, etter behov og tilgjengelig plass. Noen 2×6″ eller 2×8″, en gammel benkeplate, et dørblad eller annen arbeidsflate kan legges rett oppå bukkene hvis den er stiv nok.

Stort arbeidsbord med enkle midler

Eller legg et par 2″ eller 4″ i holderne endene av bukkene. Det er til å stive av arbeidsflate som ikke er stiv nok til å bære seg selv. En finér- eller OSB-plate  kan legges oppå og evt skrus fast i avstiverne. Det gir muligheter for et stort arbeidsbord med enkle midler.

C700 kan brukes til mye forskjellig, og vil antakelig være like nyttig for håndverkeren i servicebil eller på prosjekt som for hjemmesnekkeren med lite verkstedplass. For min del har jeg hatt bruk for dette til generelt arbeidsbord, malebukker, tilpasning av benkeplater og tapetsering. For å nevne noe. Utmatingsbord til bordsag i én ende og generelt arbeidsbord i den andre er en annen mulighet jeg ser i min virksomhet.

Bukkene har hull i toppen til å skru fast arbeidsplaten hvis man ønsker det.

Malebukk og sagkrakk

7,5 cm bred topp
7,5 cm bred topp. Plasthåndtaket er det eneste som virker litt fislete

Toppen av bukkene er 7,5 cm bred. Det anbefales å bruke en list, “cookies” eller noe annet som løfter det som males opp fra underlaget ved bruk som malebukker. Det gir en mindre berøringsflate for fersk maling.

Lang sagkrakk
Lang sagkrakk

Utfellbare “flipper” på sidene til støtte under saging, gjør det enkelt å bruke én bukk som sagkrakk eller to stykker som sagkrakk til lengre ting. Flippene er ca 10 cm lange. Bærer fint opptil mellomstore dimensjoner som 4×4″. Kan sikkert ta en bjørkelegg eller to også, selv om det ikke er den mest hensiktsmessige sagstolen for å kappe vinterveden.

Gummiert polstring under beina, for plassering på ømfintlig underlag

Utfellbare flipper holder en plate stående under kutting hvis du vil. (Foto: Produsenten)

Et par utfellbare flipper nede på to av beina, for å støtte plater til kutting stående på høykant. Enkelt å komme til med sag. Ergonomisk er det slett ikke dumt å kunne kutte en 120-plate på tvers, mens hele plata står på høykant foran deg.

Innfellbare bein

Beina felles inn i toppen av bukken. Firkantet og greit håndtering form under transport og lagring, med bærehåndtak på toppen.

Toughbuilt C700 sammenslått
Ferdig med jobben. Toughbuilt C700 tar ikke mye plass i bilen eller bua.

Beina er låst inni chassises i sammenslått stilling. Løses ut med en fjærbelastet låseknapp. Beina låses i utslått stilling. Låsemekansime er lett å bruke, også med hansker på hendene i kaldt vær. Materialene er en kombinasjon av lakkert og galvanisert metall. Det er brukt generøse dimensjoner over hele fjøla, og arbeidsbukkene gir et skikkelig og robust inntrykk.

Håndtaket på toppen er i plast, i typen som dras opp av en forsenking. Stiller et lite spørsmålstegn ved hvordan dette vil tåle mye bevegelse, løft og bøying etterhvert som plasten blir eldre og sprøere. Men selv om det ryker vil det i ikke gå ut over den grunnleggende funksjonen ved C700 bukkene. Utenom det er det faktisk vanskelig å se noen del av C700 som kan tenkes å ryke eller fungere dårlig etter noen års bruk.

Prisen på 2700 kroner pr par (inkl mva) virker stivt for et par malekrakker. Men med tanke på bruksområde og funksjonalitet synes jeg de er verdt prisen. Leveres også i enklere og rimeligere varianter. Samme grunnutførelse, men med varierende grad av tilleggsutstyr og ekstrafunksjoner. Rimeligste variant er C300. Kun sammenleggbare bukker, til rett under halve prisen av C700.

Et par ting til slutt:

  1. Må ta forbehold om at dette er en “prøvekjøring” av funksjonalitet på et nytt produkt, ikke en langvarig test av evne til å tåle slitasje og juling.
  2. Leverandøren har ikke kjøpt og betalt denne artikkelen, kun stilt produkt til disposisjon.
Toughbuilt C700 arbeidsbukker arbeidsbord
Arbeidsbord i én ende, utmatingsbord til bordsag, fresebord eller andre maskiner i den andre. Det er bare én av mange muligheter med disse.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)