Test og vurdering

Verdens enkleste kapp- og gjærsag på batteri

Ikke plass til kapp- og gjærsaga? En Speedsquare gradvinkel og en sirkelsag er et utmerket alternativ. Dette kan være verdens enkleste batteridrevne kapp- og gjærsag. Men det er én ting den ikke kan.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Swanson Speedsquare grad og Panasonic EY45A2 sirkelsag / universalsag
Hva koster det: 350 kr (Speedsquare) og ca 2650 (sag uten batteri).
Hvor kjøpes det: Hammerslaget AS (Speedsquare) og Panasonic forhandlere

English summary: Setting up the miter saw can be quite cumbersome, and requires a fair amount of space. In this project, I didn´t have that space. So I left the miter saw hanging. A Swanson Speedsquare and a Panasonic circular saw made for an excellent miter saw stand in. In fact, this may be the smallest and simplest “battery powered miter saw” in the world. Feel free to comment below if you disagree.

Jeg har sagt det før: Jeg elsker kapp- og gjærsaga. Den er uunnværlig, og burde egentlig vært permanent satt opp som fast inventar i furtebu-garasjen. Jeg har sagt det før – og jeg sier det kanskje ikke igjen. Den er nemlig ikke så uunnværlig som den innbiller seg. Nå har den fått mer konkurranse enn den liker, fra et hold den antakelig ikke ventet.

Ikke plass til kapp- og gjærsag

Garasjeveggen ble kledt med 22 mm rupanel. Kapp- og gjærsaga fikk henge i fred på plassen sin. (Foto: Jørn Søderholm)

Her for litt siden hadde jeg en garasjevegg å kle med rupanel. Mest tverrkutt, men med skråkutt oppe mot taket og nede mot et skrånende gulv.

Utendørs var det mørkt, vått, kaldt og jævlig. Jeg valgte å holde garasjeporten igjen, og friske opp i tilværelsen med lys, radio og et par kW varme. Men i en garasje med plass til én (liten) bil, så blir det fort trangt med en stabel på 17-18 kvadratmeter rupanel.

Å sette opp kapp- og gjærsaga på tilhørende bord var det ikke plass til.

Speedsquare og sirkelsag

Men en nokså nylig ankommet Swanson Speedsquare fra Hammerslaget og en ikke fullt så nyankommet Panasonic EY45A2 sirkelsag ble hentet fram og gjort klar til dyst.

Swanson Speedsquare. (Foto: Jørn Søderholm)

Tverrkutt er enklest mulig:

 1. Hold vinkelen med den ene hånda og saga med den andre.
 2. Plasser begge på bordet eller stenderen som skal kappes, med vinkelen som anlegg for saga.
 3. Plasser radarparet sånn at bladet treffer riktig på emnet.
 4. Sag i vei, med vinkelen som en stødig guide til et rent 90 graders tverrkutt.
 5. Monter bordet eller stenderen, helst på riktig sted.
Skråkutt med sirkelsag og speedsquare. Vinkelen leses av på skala. (Foto: Jørn Søderholm)

Skråkutt er nesten like enkelt. Dette er framgangsmåten ved første gangs skråkutt:

 1. Plasser vinkelen på bordet eller stenderen som skal kappes.
 2. Vri vinkelen skrått.
 3. Antall grader leses av på den buede skalaen på vinkelen.
 4. Plasser saga inntil den skråstilte vinkelen som anlegg.
 5. Juster sideveis til bladet treffer merket.
 6. Dobbeltsjekk antall grader på vinkelen.
 7. Dobbeltsjekk blad og merke én gang til.
 8. Og enda en gang.
 9. Trippelsjekk antall grader på vinkelen.
 10. Be en liten bønn.
 11. Sjekk vinkel og merke enda en gang.
 12. Sag.
 13. Vær fornøyd med at snittet ble riktig.
 14. Monter bordet eller stenderen, helst på riktig sted.

Etter jomfrukuttet kan du gå rett fra punkt 6 til 12 på senere kutt.

Håndholdt eller tvinge

Man kan jo alltids sikre seg ved å feste vinkelen mot bordet med en tvinge, men jeg valgte å kjøre håndholdt. Det funker godt nok i massevis. Nå er ikke presisjonsbehovet på en garasjevegg det aller største. Men tverrkutt er tverrkutt. Der er 90 grader et godt mål på suksess, uansett bruksområde.

Enkle tverrkutt med Speedsquare og sirkelsag. (Foto: Jørn Søderholm)

Speedsquare er et fabelaktig presist redskap, med vinkel- og målefunksjoner som blant annet skal kunne hjelpe tømrere med å få riktige vinkler i bygging av tak. Så lenge man greier å holde vinkelen fast i samme vinkel gjennom hele kuttet er løsningen presis nok i massevis på. På større dimensjoner, i alle fall.

Ikke til listverk

Frihåndsløsningen er ikke særlig egnet til kutt av lister og små dimensjoner. Man kan nok rigge til noe som virker, med underlag og mothold. Men da hadde jeg heller hentet fram den ordentlige kapp- og gjærsaga.

Den lille, batteridrevne Panasonic-saga er også en favoritt i stallen. Den er liten, lett og kompakt, men med plenty kraft. Går på både 14,4V og 18V batteri, og har en innebygget sponsamler.

Panasonic selv kaller den lille saga for “universalsag” i stedet for sirkelsag. Visstnok fordi det ganske beskjedne 135 mm store bladet ikke er stort nok til å kappe gjennom totoms (98 mm) treverk. Det er bare på håret, og det er bare en liten flik den ikke greier. Den er helt kurant å knekke av, og trimme vekk leppa med en kniv. Dette gjelder tverrkutt, vel å merke. Saga er ikke justerbar i sideveis vinkel.

Andre sirkelsager

Samme metode vil naturligvis funke med andre sirkelsager. Med større blad og mulighet til sideveis vinkeljustering vil skråkutt av totomfire være såre enkelt med en Speedsquare eller annen vinkel som anlegg.

Om man arbeider på “business class”, så har man jo alltids muligheten til å rive i en Festool TS eller TSC  HK eller HKC (..C = batteri) dykksirkelsag med tilhørende FSK skinne. Den klikkes fast i saga, og har innebygget justering fra 90 til 45 grader. Mer om det i en annen artikkel.

Har du kommentarer til dette? Eller har du lyst til å dele tips og forslag om hvordan man skal greie seg uten kapp- og gjærsaga? Kommenter gjerne nedenfor.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

4 kommentarer

 1. Metabo gar også kommet med egen FSK-skinne til sine sager. Kanskje det blir en ny toppsak ?

 2. Hei

  Festool TS og TSC passar ikkje saman med FSK-skinna, du meiner HK og HKC 😉
  Ellers takk for nok ein interessant og artig artikkel.

  God jul og godt nyttår!

  1. Hei Kenneth.
   Her har jeg surret med begrepene. Tusen takk for oppklaringen. Takk også for hyggelig tilbakemelding, og for at du leser Verktøy 24. God jul og godt nytt år!
   mvh
   Verktøy 24
   Jørn Søderholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)