AnnetNyheter

Ny Ixolift mekanisk arbeidsplattform

Gardintrapp? Nei, tryggere. Lift? Nei, enklere. Dette er Ixolift, en ny mekanisk justerbar arbeidsplattform for arbeid i opptil fire meter høyt.

[pro_ad_display_adzone id="3102"]

Tekst: Jørn Søderholm

Hjemmesnekkere, familievaktmestere og andre private kan fortsatt bruke hva man ønsker til arbeid i høyden. For eksempel leddede stiger. Også kalt Djevelens verk.

Når håndverkere, driftspersonell og andre proffer skal arbeide i høyden stilles det heldigvis klare krav til innretningen som utgjør avstanden mellom skosålene og gulvet. Jo høyere innretning, jo strengere krav.

Ixolift 400

Ixolift 400. Løftes med gass.
Ixolift 400. Løftes med gass.

Ixolift 400 er for sistnevnte gruppe. Det er en snedig skapning som burde kunne komme til nytte på en del bygg i oppføring, drift eller rehabilitering. Ixolift er en mekanisk justerbar arbeidsplattform som gjør det mulig å jobbe opp til fire meters høyde.

– Uten å risikere fallskader, loves det i en pressemelding fra den finske produsenten. Pressemeldingen er sendt ut i forbindelse med at Ixolift nå lanseres på det norske markedet, gjennom importøren Ve-Ma AS i Fredrikstad.

Fall er blant de aller vanligste ulykkestypene i arbeidslivet i Norden. Bare i Norge ble det registrert hele 4 614 arbeidsrelaterte fallulykker i 2016 (SSB). Det kan umulig være nødvendig at så mange skal ødelegge og drepe seg ved å falle ned på jobb?

Lansering i Norge

Johan Friis, Ixolift
Johan Friis, Ixolift

Finske Johan Friis har brukt de siste to årene på å utvikle en høydejusterbar arbeidsplattform som alternativ til stiger og gardintrapper. Resultatet heter Ixolift 400, og er nå altså klar for lansering i Norge.

– Jeg har selv hengt fra takrenna etter at stigen falt ned. Jeg vet hvor ubehagelig det er å jobbe i høyden uten god sikring. Å kunne utvikle et arbeidsverktøy som kan redusere skader og som til og med kan redde liv, er veldig tilfredsstillende. Dette er et produkt som har manglet på markedet. Vi er spente på hvordan det blir mottatt i Norge, sier Johan Friis i Ixolift Ltd.

Gardintrapp + lift

Ixolift er en slags mellomting mellom en gardintrapp, arbeidsplattform og en primitiv lift. Den har en 0,3 kvadratmeter stor arbeidsplattform som løftes i høyden med gassfjær. Dermed skal man raskt kunne finne riktig arbeidshøyde uten bruk av elektrisk motorkraft. (Fortsetter under videoen – skru ned/av lyden for å unngå den irriterende musikken i videoen)

https://www.youtube.com/watch?v=lD2_vCjnD_0

Plattformen er utstyrt med støtterekkverk i hoftehøyde, som gjør at man står like trygt som i en vanlig lift. I motsetning til en vanlig lift trenger man ingen sertifisering for å bruke Ixoliften.

Den oppgis å veie mellom 140 og 228 kg, uten at det spesifiseres nærmere hva den variasjonen består i.

Innendørs og utendørs

Den finnes i en utendørs og en innendørs versjon. Arbeidshøyden er noen millimeter under fire meter. Plattformhøyden kan justeres mellom én og to meter. Den er godkjent for 150 kg belastning. Det vil si at en normalt velfødd håndverker kan ha med seg noe verktøy og utstyr opp.

80 cm bredde og beskjeden transport- og lagringshøyde (se videoen) gjør at den går gjennom de fleste normale dører og inn i heiser. Triller på et hjul med brems i hvert hjørne. Valgfrie stabiliseringsarmer sikrer ekstra på utsatte steder, og nevnes spesifikt for utendørs bruk. Ixolift er bygget i galvanisert stål.

For eventuelle lesere med interesse for juss og dokumentasjon opplyses det dessuten at Ixolift 400 er CE-merket ihht Maskindirektiv 2006/42/EC og følger standardene EN 280/2013 og EN 1004/2004.

Prisen oppgis til 32 000 eks mva.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)