AnnetNyheter

LignoLoc trespiker til spikerpistol klar på det norske markedet

Båndet spiker i bøk (tre, ja!) ble lansert sist vinter. Nå er LignoLock klare til å skytes inn i norsk treverk. (Oppdatert med pris) 

Dette er LignoLoc trespiker, spiker av bøk, båndet for coilpistoler.

– De kan skytes med spikerpistol. Helt seriøst, altså.

Lignoloc båndede trespiker - laget i bøk
Lignoloc båndede spiker – laget i bøk

Slik begynte artikkelen om LignoLoc trespiker. Det er en av de desidert mest leste artiklene på denne sida, da Verktøy 24 i begynnelsen av mars var blant de første i Norge som fortalte om det nylanserte festemiddelet tyske Beck Fastener Group lanserte på en byggmesse i München.

LigniLoc trespiker

LignoLoc føres – som andre festemidler fra Beck – av Motek AS her til lands. Etter en testfase for å forsikre seg om at produktet har noe for seg er de nå i ferd med å lansere LignoLoc.

– Å bruke trespiker for å feste treverk virker kanskje litt merkelig, men det venter noen spennende oppdagelser for den som vil prøve, sier Motek AS i en pressemelding.

Treverk inneholder et emne som heter lignin. Trespikeren skytes inn med høy hastighet og varmeutviklingen får ligninet i trespikeren til å sveise seg sammen med trematerialet det festes inn i. (Fortsetter under videoen)

Solid og miljøvennlig

LignoLoc skytes med pistol.
LignoLoc skytes med pistol.

– Sveiseffekten er en av de fantastiske tingene med trespiker. Miljø er en annen, trespiker har et negativt regnestykke på CO2 utslipp. Det vil si at trespikeren binder mer CO2 enn hva som blir brukt for å produsere den, sier Motek.

Dette er ikke et festemiddel til utvendig kledning. Motek AS peker på innvendige bruksområder som montering av panel og kryssfinér, samt steder der det er vanskelig med festemidler av metall.

Trygt for redskaper

Om man skulle montere en eller annen konstruksjon med denne spikeren, så er det fullstendig trygt med all bearbeiding deretter. Her er det ingen metallspiker som tar rotta på et sagblad eller et slipeverktøy. Her er det heller ingen metall som kan ruste.

– En trespiker kan ikke ruste, da den ikke inneholder metall. Det gjør den til et godt alternativ i svømmehaller der klorgass bryter ned metaller, selv om det også finnes sertifisert stål for den type bruk. Vi oppdager stadig flere bruksområder og det er en stor begeistring ved å konstruere helt i tre, skriver Motek i pressemeldingen.

Håper å komme tilbake med en rapport fra praktisk utprøving av LignoLoc om ikke så lenge.

Billig er den ikke akkurat. Moteks veiledende priser er 8580 for 50 mm, 8960 kroner for 55 mm og 9855 kroner for 65 mm. Prisene gjelder kartong med 3060 stk, eks mva og Motek-rabatt. Stykkpriser fra ca 2,80 til 3,20 altså

LignoLoc brukes sammen med spikerpistolen Fasco F44AC.


Tekniske data : Lignoloc

 • Vekt: 2-3 gram/stk
 • Material: Krysslaminert bøk tre
 • Stamme lengde: 50, 65, 75 mm
 • Stamme diameter: 3,7 mm
 • Magasinering: 120 stk plastikk innstikk (RPI)
 • Antall per kartong: 3060 stk

Tekniske data : Fasco F44AC

 • Vekt: 2,4 kg
 • Lydeffekt LwA: 92 dB
 • Lydtrykk Lpa 60 1s: 81,5 dB
 • Vibrasjonsnivå:    3,47 m/s2
 • Luftforbruk pr slag: 1,2 l
 • Motek art. nummer: 10445
 • Veil. pris (eks mva): 7350 kr

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)