AnnetNyheter

Dette er spiker i tre – og de skytes med pistol

Dette er spiker laget av tre. De kan skytes med spikerpistol. Helt seriøst, altså. Det er høyaktuelt for passivhus og massivtre-bygging.

Båndede spiker laget av treverk – bøk – er på vei inn på markedet. Trespikeren Lignoloc er utviklet for bruk til industriell trebyggeri og bærekraftige bygg konstruert i tre.

Les også: Nå er Lignoloc trespiker klar for det norske markedet

Det høres ut som en røverhistorie, men kommer fra ellers pålitelig hold.

– Vi anser dette produktet som en revolusjon i byggenæringen. Vi er selvsagt veldig spent på hvordan det blir mottatt i markedet, forteller Stefan Siemers i denne artikkelen i bladet Skog.

Lignoloc fra Beck

Fasco
Lignoloc er tilpasset og båndet for Fasco spikerpistol.

Siemers er seniorforsker i utviklingsavdelingen til Beck Fastener Group, som har vært med på utviklingen av trespikeren. Selskapet lanserte Lignoloc nylig, på arkitektur- og byggmessen BAU 2017 i München.

Trespikeren er laget av bøk, et svært hardt tremateriale. Under produksjonen kuttes trevirket i riktig fiberretning, tilsettes kvae for deretter å bli presset sammen slik at de elastiske trecellen kommer under press. Lignoloc-spikrene er testet i dimensjoner og bånding tilpasset Fasco spikerpistol.

Sveises fast i treverket

Lignoloc i treverk
Slik ser spikeren ut når den er skutt inn i tre. Kvaen som er presset ut og beskytter spikeren.

Når spikeren skytes inn i treverket med spikerpistol varmes spikeren opp til 200 grader på grunn av friksjonen mot trevirket. Da skilles kvaen i treverket ut, og spikeren “sveises” fast i treverket. Effekten er at spikerne får høy holdbarhet.

Med denne type spiker forhindrer man korrosjon i fasaden, den har høy brannbeskyttelse siden den ikke smelter ved brann og er motstandsdyktig mot insekter på grunn av kvaen. Egenskapene er bekreftet i samarbeid med Universitetet Hamburg, ved hjelp av UV-skanning av cellestrukturen.

Til limtre

Produktet passer til bruk i limtre og som erstatning for festeplugger i krysslimtrevegger (CLT), tregulv, gjerder og møbler. De krever ingen forboring, og utgjør heller ingen termisk bro som festemidler i metall.

‐ Selv om det trengs litt energi til å mykne opp kvaen, kreves det langt mindre energi her enn ved å fremstille spiker i metall, hevder Siemers.

Lignoloc og Beck. Er det noe kjent med de navnene? Jepp. Beck er det samme firmaet som står bak Roofloc og Sublock Proscrail, festemidler for henholdsvis takplater og gulvspon som kan skytes med pistol men justeres som skruer med en vanlig skrutrekker.

Kommer hos Motek

Motek fører de to “spikerskruene”, og Fasco spikerpistoler. De har også sikret seg de norske rettighetene til Lignoloc. Når trespikeren blir tilgjengelig for salg her hjemme er helt i det blå. Men du kan i være helt sikker på at Lignoloc er umulig å fjerne med en skrutrekker når den først er skutt inn.

Det er nok en stund til vi finner Ligniloc som et kommersielt produkt i Moteks butikker.
– Dette er et veldig morsomt og begeistrende produkt. Men det er kun i sitt første stadium. Det gjenstår å finne bruksområder som består de langtidskrav som forventes av et festemiddel, spesielt innenfor bygg.
Det sier David Klingvall, som er Moteks produktsjef for bl.a. festemidler.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)