AnnetPraktisk

Grønske forsvant med Vanish

Markisens forkant var preget av lang tid ute i vær og vind, full av grønn guffe. Løsningen som sto klar i skapet på vaskerommet fikk Husets Tekniske Overhode til å fnise overbærende. Den fnisingen ble det slutt på. 

For mange år siden monterte vi en terassemarkise over den vestvendte uteplassen. Den gangen fikk jeg også en blikkenslager til å knekke et “deksel” til å montere over markisen, for å beskytte denne i innrullet tilstand.

Problemet er bare at jeg var litt for gjerrig i målene jeg ga blikkenslageren. Markisegarasjen ble akkurat litt for kort, sånn at enden av markisen ble stående ute i vær og vind.

Rengjort med vann og skrubb

Den har med jevne mellomrom blitt forsøkt rengjort, som oftest med høytrykksspyler i latskapens navn. I år var det ingen bønn. Dama i huset tok affære, instruerte framhenting av gardintrapp og opprigging av høytrykksspyler og tok en tur på vaskerommet. Der fant hun fram en skrubb.

Les også: Duell i møkkete fuger – syrevask vs multikutter

Jaja. La henne bare styre på, tenkte jeg.

Vanish gjorde susen.
Vanish gjorde susen. Spray på, skrubb, spyl.

Men skrubben var ikke alt hun kom ut fra vaskerommet med. Med faste skritt og målbevisst blikk kom hun ut døra, bevæpnet med skrubben – og en sprayflaske Vanish. Oxy action.

Husets vaktmester og selvutnevnte tekniske overhode prøvde å gjøre henne oppmerksom på fadesen.

– Hi hi, skal du bruke det der? På en markise full av alger, sopp, atomnedfall, torskeflass og alskens grønne greier fra mange år? Noe av det kommer helt fra Tsjernobyl. Og du tror Vanish skal hjelpe…?

– Ja, hvorfor ikke?

Dyr spesialkjemi

Det må skrubbes.
Det må skrubbes.

– Tull! Vi må heller dra på Den Dyre Byggevaresjappa og kjøpe Den Dyre Spesialkjemien for markiserens. Kanskje en flaske jordslagfjerner også. Jeg kan dra innom der neste uke, når jeg har fått lønn.

– Jojo. Men vi kan jo prøve med dette i dag? Det skader vel ikke.

Du vet antakelig sånn cirka hvordan det er når dama i huset har bestemt seg. Og jaggu fikk husets vaktmester og selvutnevnte tekniske overhode spise i seg fnisingen. Vanish Oxy Action gjorde susen, i formidabel grad! Følgende prosedyre ble fulgt:

  • Fukt markisen med vann
  • Spray på Vanish
  • La virke i 3-4-5 minutter
  • Skrubb
  • Gled deg over all den grønne guffa som blander seg med Oxy Action-skummet
  • Spyl av
Spyl av, med høytrykksvasker, hageslange eller vannekanne.
Spyl av, med høytrykksvasker, hageslange eller vannekanne.

I vårt tilfelle ble prosedyren gjentatt ytterligere én gang. Spylingen foregikk med høytrykksspyler, men kan like godt skje med hageslange.

Ren og pen

Vips, så var markisen så ren og pen som den ikke har vært på mange, mange år. Sopp, grønske, atomnedfall og torskeflass hadde forsvunnet, sammen med en god del av stoltheten hos husets selvutnevnte tekniske overhode. Vanished, som de sier “over there”. Vanish-flaska var ikke en gang tom, og kunne forflyttes tilbake til en framskutt forhåndslagring i skapet på vaskerommet.

Nå er jeg bare litt urolig for at episoden skal få dama i huset til å bli litt oppesen. Hva blir det neste? At man skal sage ting med håndsag? Og montere med hammer og spiker? Hvor skal det gå hen med moroa i skrumaskiner, sager, Dyr Kjemi og alt det der?

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)