AnnetReportasje

Systemfrik fra Averøy – Mork Snekkerservice

Dette er Daniel Mork (38) fra Averøy. På Instagram kjent som Mork Snekkerservice. Der snakker han mye om håndverkerglede og faglig stolthet i alle fag. Godt verktøy og god organisering er viktig. Systemfriken har bygget sin egen bilinnredning – med null dødplass.

Kortversjon: Møt Daniel Mork. Tømrer fra Averøy. Driver instagramkontoen Mork Snekkerservice, og et énmanns tømrerfirma med samme navn

– Jeg? Du må få fram at jeg er den jeg er. Akkurat den samme, enkle karen på Instagram som i virkeligheten. Oppvokst på gård, og kjører en Toyota Hiace som arbeidsbil. Jeg liker å jobbe. Det er det jeg kan, og det er det jeg prøver å spre. Så får folk ta meg for den jeg er. 

Daniel Mork er glad i å snakke med folk, uansett hvem de er. De siste par årene har han fått snakke til stadig flere gjennom Instagram. Mork Snekkerservice er en av landets mest populære håndverkerkontoer. I skrivende stund har den 13 000 følgere, men det tallet øker for hver dag. 

– Jeg er ikke så opptatt av akkurat tallet. Men det er mye som skjer der. Jeg synes det er veldig morsomt at folk spør om ting og tang. Aller best er det når ungdommer – og voksne – sier de har lyst til å bli tømrer. Mange sliter med et eller annet, og lurer på hva de kan gjøre for å bli tømrer. At jeg får anledning til å bidra til sånt er utrolig moro. Det er sånne ting jeg virkelig brenner for, sier Mork. 

Instagram ambassadør

Vi møtte ham på messen Bygg Reis deg i oktober. Denne dagen snakket han med besøkende på standen til Essve, en av flere leverandører han er “ambassadør” for på Instagram.

Daniel Mork
Daniel Mork, fra Averøy i Møre og Romsdal. (Foto: Jørn Søderholm)

Han har som så mange andre håndverkere en dyp og omfattende interesse for det meste av verktøy, festemidler, arbeidstøy og andre typer varer og hjelpemidler som brukes i jobben. Og ikke minst et hjerte som brenner for faglig stolhet og håndverkeres anseelse i samfunnet.

– Jeg så heldig at jeg sammen min gode venn Kim Domingos er ambassadør for Stolt Håndverker. Vi får reise rundt på skoler og snakke med elever. Vi får møte ungdommer i tiendeklasser og videregående, og snakke om at vi trenger flere håndverkere. DET er grunnen til at jeg driver med formidlingen også på Instagram. Å få fram stoltheten i yrket. Den må vi ha mer fram. Det er derfor jeg driver med dette, sier han. 

Kim Domingos tømrer på skolebesøk
Sammen med Kim Domingos (t.v.) er Daniel Mork ambassadør for Stolt Håndverker. Her på skolebesøk høsten 2021. (Foto: Mork Snekkerservice)

38-åringen er født og oppvokst på Averøya i Møre og Romsdal. Han er utdannet tømrer, og jobbet som snekker på større bygg. Det ble han lei av etter noen år. I stedet fikk han seg jobb offshore, og benyttet friperiodene i turnusen til å pusse opp og selge hus i egen regi. 

Etter noen år offshore trakk han på land igjen. Etterhvert som han bygget opp sin egen erfaring gjennom årene har han jobbet mye sammen med lærlinger og yngre folk. 

– Mange flinke folk, men som manglet litt av det praktiske håndlaget. Og de som ikke er så flinke på skolen men flinke praktisk, de er ofte litt rampete. Jeg har fått litt hjerte for dem, og tenkte at jeg måtte gjøre noe som er positivt for dem. Om ikke jeg gjør noe, så er det ikke sikkert noen andre gjør noe. Derfor startet jeg instagramkontoen. For å motivere ungdom. Det er så enkelt, sier han. 

Dysleksi

Selv har han siden barndommen slitt med dysleksi. Det har han også vært svært tydelig på i det han deler på Instagram-kontoen. Han har også vært med på å spille inn en liten film på Lignit, som handler om dysleksi på skole å gjøre. Her forteller han om hans hverdag som dyslektiker, håndverker og bedriftseier. 

I snart to år har han drevet sitt eget lille firma Mork Snekkerservice. Og instagramkontoen med samme navn. Her driver han stort sett alene, bare supplert med sin pensjonerte pappa Dan Mork som hjelpemann. Den strategiske innretningen på firmaet er enkel: Her drives det BARE med småjobber. 

Daniel Mork og pappa
Daniel Mork har med seg sin pensjonerte pappa Dan Olai Mork som hjelpemann i firmaet. (Foto: Mork Snekkerservice)

– Hvorfor bare småjobber? 

– Det er fordi det er ingen som driver med det. Alle firma i dag driver med store jobber. Da er de på én plass, og det er effektivt. Men små jobber er det nesten ingen som tar seg av. Bytte en dør eller et vindu her, reparere et skap der. Sette opp et tilbygg eller reparere et tak. Litt betong en dag og reparere parkett neste dag. Det er en fin måte å drive som håndverker på. Men kanskje en annerledes måte. 

– Hvordan annerledes? 

– For det første må du ha litt erfaring, så klart. Du må ha vært borti litt. Så må du like organiseringen rundt det. Men det er jo det jeg elsker! Det er også mye av det jeg prøver å vise på instagrammen: System og orden er en viktig ting for meg. Det er ingen som driver med det, derfor har jeg valgt det. 

Småjobber i lokalmiljøet

– Og det får du gjort butikk av? 

– Jaja. Det er ikke noe vanskelig. Jeg kjører kun timessats. Begynner å skrive timer fra jeg går på lageret og finner det jeg skal, og til jeg er tilbake og har ryddet. Ryddingen er en del av småjobber, sier han. 

Verktøy organisering i bil - Mork Snekkerservice
Innredningen i Hiace-en har Daniel Mork bygget selv. (Foto: Mork Snekkerservice)

Mork jobber stort sett lokalt på lille Averøya. Den spektakulære Atlanterhavsveien går i hans nærmeste nabolag. Noen jobber også i Molde og Kristiansund blir det også. Nesten alt av jobber er i privatmarkedet. 

– Noen observasjoner du har gjort disse to årene på Instagram? 

– Det er én ting jeg ikke hadde tenkt så mye på på forhånd. Det er så mange forskjellige byggeskikker rundt om i Norge. Når jeg viser noe, så får jeg ofte spørsmål om hvorfor jeg bruker eller ikke bruker det og det produktet. Ikke at noen har sagt at jeg gjør feil, men det er veldig tydelig store forskjeller. Om du skal sette inn en ytterdør og har 100 snekkere, så er det 100 forskjellige måter å gjøre det. Når du er ferdig, så står døra der. Det er interessant å se hvor store sprik det er i hvordan man gjør ting. 

– Er det en bra ting? 

– Jada, jeg synes det er bra. Men man kan godt være litt mer ydmyk for at det er forskjellige måter å gjøre ting på. Jeg velger ofte når jeg legger ut til å presisere at slik velger JEG å gjøre det. Men jeg har ikke fasit, det er andre måter å gjøre det på. 

– Kommer du i diskusjoner? 

Orden og system slår godt an

– Av og til, men ikke mye. Konstaterer at det er forskjeller. Jeg liker at folk spør. 

– Noe annet du har lagt merke til blant følgerne? 

– Jeg hadde aldri trodd at  det å være så opptatt av verktøy og orden og system i sakene, at det skulle slått så godt an. Det kan jeg si! Jeg er en ordentlig systemfrik. Det har jeg fått mye bra reaksjoner på. 

Isola taperullholder og verktøy - foto Mork Snekkerservice
Daniel Mork viser gjerne hvordan han jobber. Nylig var han med på utviklingen av en taperullholder sammen med Isola Norge (t.v.). (Foto: Mork Snekkerservice)
Essve bitssett - foto Mork Snekkerservice
Verktøy er viktig for Daniel Mork. Her et bitssett fra…. ja, hvilket merke tror du..? (Foto: Mork Snekkerservice)

– Hva gir det deg, å bruke så mye energi på det systemet? 

– Der har mange håndverkere mye å gå på. Har du en organisert bil, så tjener du mer penger. Enkelt og greit. Kunden ser at du har orden. Du vet hvor du får tak i tingene dine, og det er raskere. Når du er ferdig, så setter du ting på plass. Da er det der. Det går enklere og kjappere. Man får også tatt bedre vare på ting. 

– Har du noen gode tips? Til håndverkere og hobbyhåndverere? 

Beste tips om batterier

– Det beste tipset jeg har til folk: Ikke ha batterier i maskinene. Uansett merke. Ta dem ut! Spesielt på vinteren. Har en egen koffert til batterier, og et eget oppvarmet rom der jeg lader dem. Tar dem med ut i kulda, og har ennå ikke hatt et problem. Men har du dem i maskinene i mange minus, så kan du få utlading. Sjansene er større for utlading. 

Daniel Mork er stolt over og fornøyd med den posisjonen han har bygget opp som Mork Snekkerservice på Instagram. Men også ydmyk overfor påvirkningskraften det gir. Instagramkontoen er en plattform for håndverkere å vise hvordan man gjør ting, og formidler praktiske tips. Det gir en respekt blant folk han gjerne kanaliserer inn mot å bidra til å styrke håndverkeres anseelse. Ikke bare tømrerfaget, men håndverkeryrket generelt. 

– Jeg synes det holder på å ta seg bra opp. Men har også opplevd at ungdommer sier de har lyst til å bli rørlegger eller snekker eller elektriker. Men så sier familien at “i vår familie skal vi bli noe bedre enn det”. Det er til å bli matt og oppgitt av. Det finnes fortsatt, men skjer heldigvis ikke så mange steder. 

– En sånn kanal som det du, Kim Domingos og andre håndverkere på Instagram driver, har det en innvirkning på den positive anseelsen til håndverkeryrket? 

– Ja. Jeg får av og til tilbakemelding på det. Det er viktigst for meg. Det er ikke for å vise meg selv. Det er ikke noe “se på meg, så flink jeg er”. Jeg er en enkel kar, oppvokst på en gård. Kjører en Toyota Hiace til arbeidsbil. Jeg liker å jobbe. Det er det jeg kan. Det er det jeg prøver å spre. Så for folk ta meg for den jeg er. Det synes jeg er viktig.

Selvbygget bilinnredning

– Bilinnredningen, ja. Er det forskjell på ferdige og kjøpte systeminnredninger og selvbygget? Hva gjør du? 

– Jeg har bygget min egen, i kryssfiner. Jeg er en systemfrik, og vil ha plass til mest mulig. Det er mange gode innredninger, og jeg har brukt mye forskjellig. For meg var det best å bygge sjøl, for å få tilpasninga. Men det må folk velge selv. Jeg driver med små servicejobber.

– Hvor mye tid har du brukt på å bygge den? 

– Sikkert en hel arbeidsuke. Men så er det også null dødplass i den. 

– Verktøy, da? Hva er det for deg? 

– Jeg er ekstremt interessert i verktøy og verktøyutvikling. Ekstremt. Nylig var jeg med på å utvikle en smart taperullholder sammen med Isola. Til hjelp når man taper vindsperre utvendig. Taprullen festes på buksa og henger i beltet. Da har man hendene fri, man slipper å miste rullen og kan jobbe raskere. Veldig fint redskap. Nå holder jeg på sammen med Essve for å jobbe fram nye løsninger. Det er kjempespennende, sier Daniel Mork. 

Verktøy organisering i varebil - Mork Snekkerservice
Innredningen i Hiace-en har Daniel Mork brukt rundt en uke på å bygge. (Foto: Mork Snekkerservice)
Verktøy organisering i varebil - Mork Snekkerservice
Innredningen i Hiace-en har Daniel Mork bygget selv. (Foto: Mork Snekkerservice)
Verktøy i varebil - Mork Snekkerservice
Innredningen i kryssfinér er bygget nøyaktig til Daniels Morks bruk, med null dødplass. (Foto: Mork Snekkerservice)

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)