AnnetNyheter

Utfordrer rupanel med ny, hendig kryssfinérplate

Ny type 12 og 15 mm kryssfinér i hendige platestørrelser. Med det vil produsenten utfordre selveste rupanel. Selges under to navn: EasyBoard og ErgoBoard. Det er flere forskjeller på de to, men bare én viktig forskjell.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: EasyBoard og ErgoBoard kryssfinér, 2400 x 300 mm plater, 12 og 15 mm tykkelse
Hva koster det: ?
Hvor kjøpes det: Diverse byggevare

Det siste året har det blitt lansert to nye plater konstruksjonskryssfinér som sier seg å være enkle og raske å bygge med, og med minimalt svinn.

EasyBoard og ErgoBoard.

Produktene er svært like: Konstruksjonskryssfinér i 12 eller 15 mm tykke, letthåndterlige plater på 2400 x 300 mm. Not og fjær på alle sider forenkler monteringen, og gjør det mulig å skjøte bord også mellom stendere. Dermed ligger det an til lite svinn.

Fritzøe og Byggform

De to produktene har ulike leverandører i Norge. EasyBoard kommer fra Fritzøe, ErgoBoard fra Byggform. Begge produseres av finske UPM, en del av Metsä Wood-konsernet.

Lars Kvæstad i Byggform med ErgoBoard
Salgs- og markedssjef Lars Kvæstad i Byggform mener det er mye tid å spare ved å bruke ErgoBoard i stedet for rupanel. (Foto: Katrine Lunke)

– Som det ligger i navnet er ErgoBoard en plate som tar ergonomiske hensyn. Størrelsen på 2400 x 300 gjør den lettere å håndtere. Det er mulig for én person å bære og jobbe med platen alene, sier salgs- og markedssjef Lars Kvæstad i Byggform.

De lanserte ErgoBoard for rundt et år siden. Dette fremkommer i en pressemelding fra Maxbo, i forbindelse med at de gjerne vil fortelle verden at ErgoBoard er å finne på deres lagre. Siden i fjor høst har ErgoBoard vært tilgjengelig hos Maxbo.

Økende etterspørsel

– Vi ser at håndverkerne som har prøvd denne platen er veldig fornøyd, og at de etterspør den i økende grad, sier Terje Smaadahl kategorisjef for byggevarer i Maxbo.

Platen skal være enklere og mer effektiv å bruke, spesielt i rehabilitering.

Kvæstad presenterte ErgoBoard til Maxbos proffkunder på Arena 2019. Han la da vekt på at ErgoBoard er et tidsbesparende produkt, og mener det er den beste platen for rask rehabilitering og oppussing av små rom.

– Sammenlignet med rupanel er det tidsbesparende å bruke ErgoBoard. Dette har vi testet på en rehabiliteringsjobb på 30 kvadratmeter veggareal. I testen vår tok jobben halvparten av tiden når ErgoBoard ble brukt i stedet for rupanel, forklarer salgs- og markedssjefen i pressemeldingen.

Kjapp taklegging

En av dem som i følge Maxbo har god erfaring med ErgoBoard er daglig leder Ola Engebretsen i Hakadal Bygg AS. Nylig la de rundt 65 kvadratmeter nytt tak på en hytte i Nordmarka.

Daglig leder Ola Engebretsen i Hakadal Bygg AS
Daglig leder Ola Engebretsen i Hakadal Bygg AS. (Foto: Morten Marka)

– Det var en hytte som det var relativt vanskelig å få fraktet inn varer til. Derfor passet det veldig bra å ha plater som ikke var så lange og store som vanlige plater. I tillegg gikk det veldig raskt å sette dem opp. Vi var fire mann som til sammen brukte 2,5 time på hele taket. Det synes jeg er veldig bra. Platene var lette å legge og har også en bedre bæreevne enn tilsvarende, konkurrerende produkter, sier Engebretsen.

Overflateutvalget i ErgoBoard.
Overflateutvalget i ErgoBoard. (Foto: Leverandøren)

Etter en smule superenkel googling dukker det fort opp lignende suksesshistorier om den svært så like EasyBoard. De to produktene er teknisk sett samme produkt, og har begge Sintef Teknisk Godkjenning.

EasyBoard og ErgoBoard

Er de egentlig samme produkt, bare med forskjellig navn? Same shit, different wrapping?

Nei, ikke helt. EasyBoard fra Fritzøe ser ut til å leveres kun i én overflate: Ubehandlet gran. ErgoBoard leveres også i ubehandlet gran, men også i flere andre finisher og versjoner. Blant annet OSB og beiset i åtte ulike farger.

– ErgoBoard også kan brukes som dekorativ veggkledning, sier Maxbo i sin pressemelding.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)