AnnetNyheter

Lagring, transport og arbeidsplass i ett og samme system

Lever du godt med en kaotisk røys av verktøy og materialer? Gå videre til noe annet. Elsker du sirlig orden, enkle løsninger og effektiv organisering av utstyret? Da er denne til deg. Den handler om Sortimo Workmo, et av de største og bredeste systemene for organisering av arbeid som flytter på seg.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Sortimo Workmo system for lagring, transport og organisering
Hva koster det: Fra 32 kroner til 100 000+. Stort system, mange komponenter.
Hvor kjøpes det: Hos bilinnrednings- og verktøyforhandlere.

Håndverkere og teknikere som veksler mellom verksted, lager, servicebil, korte oppdrag og langvarige prosjekter.

Hjemmesnekkere og -mekanikere som flytter mellom garasje, lagringsbod, skruing på gårdsplassen, prosjekter i heim og hytte, og dugnadsinnsats for idrettslag, borettslag eller velforening, venner, barn og foreldre. Kanskje til og med svigers, for å demonstrere nytten av alt det dyre verktøyet man har kjøpt.

Formann og byggeleder som trenger litt verktøy bare av og til. Kostbart spesialverktøy eller -utstyr som “bor” på verkstedet og kvitteres ut til bruk på i felt.

Det finnes utallige eksempler på behov for effektiv organisering, lagring og transport av verktøy og forbruksmateriell. Rekk opp en hånd hvis du ved minst to anledninger har ønsket deg en bedre løsning med et flyttbart arbeidsbord. Du trenger forresten ikke rekke opp den hånda, det er ingen som ser det likevel.

Lagring, transport og organisering

Det finnes en stor og sterk industri der ute, med et digert spekter av produkter for lagring, transport og organisering av verktøy, utstyr og arbeidsplass.

Smalt er ofte godt, med produsenter som fokuserer på å være gode på utvalgte områder. Noen er best på bilinnredning, noen på systainere og kofferter, andre på arbeidsbord eller trillecontainere. Og så videre.

Sortimo Workmo

Workmo arbeidsstasjon
Workmo arbeidsstasjon. Her med perforert bordplate med aluprofiler. (Foto: Produsenten)

Sortimo Workmo er et av de bredeste systemene jeg kjenner til. Ett og samme system er både arbeidsplass, verktøyorganisering med bokser, skuffer, knagger og kroker, reoler, skuffer og innredning.

Alt er flyttbart på traller og brett, og samtidig en fullverdig bilinnredning som holder utstyret på plass i bilen. Selv i en bråstopp eller kræsj påstår Sortimo at innredningen skal holde mål, forutsatt at det er riktig brukt og sikret. Systemet er til og med kompatibelt med L-Boxx standardkofferter til elektroverktøy, om enn kun fra blå Bosch og noen få andre merker.

Enkel flytting mellom verksted, lagring, bil og prosjekt.
Enkel flytting mellom verksted, lagring, bil og prosjekt. (Foto: Produsenten)

– Du kan raskt og enkelt trille inn moduler med alt du trenger til dagens arbeid. Etter utført arbeid kan modulene trilles tilbake og enkelt festes trygt i varerommet. Dagen etter kan du trille inn andre moduler med annet verktøy, sier Sortimo Norge-sjef Ole-Andreas Pettersen i en pressemelding.

Flyttbare moduler

Systemet består av et utall ulike moduler med hyller, skuffer, bokser, arbeidsbord og tilbehør som kan stables, settes sammen og flyttes etter hva arbeidet krever.

Servicebil
Bilinnredning – også. Men det er bare litt av hva Sortimo Workmo kan brukes til. (Foto: Produsenten)

Workmo kan brukes som transportsystem, verkstedsvogn og arbeidsstasjon, og ligger i det absolutte toppsjiktet hva angår bredde og totalutvalg i produkter for lagring, transport og organisering av arbeidsplass.

Tyske Sortimo er best kjent her til lands for bilinnredning. Produsenten er en av flere leverandører – og ikke akkurat den billigste – på det området. Workmo er forsåvidt bilinnredning – også. Men å fraktes i en lett eller fullt oppsatt servicebil er bare en liten del av hva systemet kan.

Workmo uttrekkshylle
Sikres på hylle i bilen. Trekk ut, ta med til jobben. (Foto: Produsenten)

Det store utvalget gjør at nytteverdien av Workmo er minst like stor for brukere som tror servicebil er en gratis lånebil mens egen bil er på service.

Organisering og oversikt

Workmo reoler
Reoler med skuffer og hyller til L-Boxx kofferter. Alt går om hver andre, og kan stables på verksted, i bod eller i bil.

– Transportsystem, verkstedvogn og arbeidsbenk. Systemet kan settes sammen etter dine behov, og gjør det enkelt å organisere og holde oversikten, sier Pettersen.

L-Boxx koffertene mye av blå Bosch elektroverktøy leveres i kommer egentlig fra Sortimo. Men det visste du kanskje. Det samme gjelder Fischer festemidler, Stihl hage- og landbruksutstyr, JRG VVS-utstyr, Kukko avtrekkere, Wago elektroutstyr og diverse utstyr fra ytterligere et par andre.

Her finner vi også slektningen LS-Boxx (maskinkoffert kombinert med sortimentboks eller skuffer til småtterier) og T-Boxx (sortiment med gjennomsiktig lokk). Alt sammen går rett inn i hyller og holdere i Workmo-konseptet.

Arbeidsbord

Workmo arbeidsstasjon
Arbeidsstasjon. Kompakt lagring eller transport, f.eks i en heis. (Foto: Produsenten)

Systemet har flere varianter av arbeidsbord, i både ulike størrelser og utførelser. Fra enkle finérplater (som du også kan kjøpe i nærmeste byggevarehus) til perforterte MDF-plater med ramme av aluminiumsprofiler.

Sistnevnte tilsvarende Festool MFT arbeidsbord. Jeg kjenner ikke til om aluprofilene i Workmo er identiske med de på Festool MFT, men det ville i så fall åpnet for noen lekre synergieffekter. Suppler gjerne med en kommentar om du vet mer om dette.

Workmo-systemet er ingen nyhet. Salget av det har vokst seg stort og sterkt på kontinentet gjennom flere år. Men her til lands har det holdt en lav profil, i skyggen av Sortimo bilinnredning. Kan hende vi får se mer av det framover.

Stive priser

Prisene bærer preg av at Workmo er et konsept der produsenten heller snakker om utvalg og kvalitet enn priser. Det er dyrt. Men lønn til folk er også dyrt.

Dette er profesjonelt utstyr. Høye innkjøpspriser måles mot at operatøren har bedre kontroll, bruker mindre tid på leting og surring og mer tid på fakturerbar innsats.

Også i privatmarkedet ser mange nytten av god organisering, enten man er bofast i godt innredet garasje / hjemmeverksted eller trenger mer mobile løsninger.

Workmo priser
Eksempler på priser. Screenshot fra brosjyre.

Eksempler på priser:

  • Light – en liten reol med to skuffer og plass til én L-boxx: Kr 3 700
  • Standard – Light, pluss en reol med fire L-boxx sortiment-bokser, tralle og liten arbeidsbenk: Kr 10 000
  • Premium – Standard, pluss perforert stor arbeidsbenk m/bein, div. utvendig oppheng og 4-p strømforsyning: Kr 16 000
  • Tomme L-Boxxer koster 600-800 kroner stykket etter størrelse.
  • Workmo-systemet inneholder en haug tilbehør, som koster fra noen tiere til noen hundrelapper.

Workmo-systemet kan kjøpes hos bilinnredningsforhandlere, men også hos en hel del forhandlere der man ellers kjøper verktøy. Tools-kjeden og flere av de store grossistene innen elektro og VVS, for å nevne et par eksempler.

For min del er Workmo en het kandidat – sammen med Festool Systainere og Dewalt Tstak – i valg av system for organisering av egen virksomhet og utstyr. Verktøy og maskiner i et kaos av olympiske dimensjoner skal organiseres inn i ett gjennomført system for lagring og mobilitet. Det kommer mer om systemvalg og gjennomføring her på Verktøy 24.

Hva er det: Sortimo Workmo system for lagring, transport og organisering
Hva koster det: Fra 32 kroner til 100 000+. Stort system, mange komponenter.
Hvor kjøpes det: Hos bilinnrednings- og verktøyforhandlere.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)