Test og vurdering

Test: Stanley Fatmax Express sammenleggbart arbeidsbord

Dette Stanley Fatmax Express sammenleggbare arbeidsbordet er aldri langt unna. Det har blitt en god hjelpende hånd, både inne og ute.

Sist vinter lanserte Stanley Black&Decker dette sammenleggbare arbeidsbordet med betegnelsen Stanley Fatmax Express. De var så greie å låne meg et av de nye bordene like etter lansering. Jeg har hatt det i bruk siden litt før jul.

Stanley Fatmax Express

Jeg liker det lille bordet. Det er aldri langt unna, og brukes bare mer og mer. Så godt at jeg vurderer om det ikke burde fått seg en søster eller bror. Sånne bord er sosiale vesener, og mistrives alene. Nei, det er bare tull. Men her er i alle fall de seks viktigste grunnene til at jeg liker det så godt:

  1. Tar liten plass i lagring.
  2. Fort gjort å slå opp og sammen.
  3. “Passe” kombinasjon av stor arbeidsflate beskjedent lagringsvolum.
  4. Høyde som passer en haug oppgaver
  5. Grei/god stabilitet ift vekt.
  6. Plastmateriale som tåler kulde.

Det er kortversjonen. Her kan du slutte å lese hvis du har det travelt. Eller les videre for utdyping av de fem punktene.

Beskjeden lagringsplass

Beina slås sammen, innenfor den ytre ramma av bordplata i plast. Dermed blir den firkanta, ca 7-8 cm tjukk bordplate som skal lagres. For eksempel inn mot en vegg i servicebil, verksted, garasje eller bod. To bærehåndtak på hhv lang- og kortside gjør det kurant flytte og bære den. Ingen utstikkende bein eller andre komponenter som hekter seg fast i ting. Lett å stable/stroppe flere likedanne bord inntil hverandre er det også. Det er bra, for det er gode sjanser for at du vil se nytten i flere sånne.

Slå opp og sammen

Trykk på knappen “push”. Dra i den sorte bøyla. Dermed kommer metallbeina ut, og smekker i lås på et par sekunder. Verre er det ikke å gjøre det bruksklart. Etterpå er det like enkelt: Trykk på knappen “push”, dytt den sorte bøyla inn. Smekk, ferdig.

Arbeidsflate

Størrelsesmessig er dette som et litt stort campingbord. Det kan forresten fint vikariere som campingbord også. Ingen fullblods arbeidsbenk, men det duger til det meste av små og “halvstore” ting. Trenger du større plass kan du sette to (eller flere) ved siden av hverandre.
Det har hull og spor midt i bordplaten til å bruke klemmer gjennom, men de er for trange til at jeg har fått særlig nytte av dem med mine klemmer. Jeg har brukt klemmer ute på sidene, og det fungerer utmerket.
Den sorte bøyla som brukes til å dra bein inn og ut blir stående i uttrukket stilling så lenge beina er ute. Da stikker den 20-25 cm utenfor kortenden av bordplata. Det har hendt den har vært litt i veien for å komme seg rundt og imellom i trange forhold. Feks da jeg brukte bordet som arbeidsbase ifbm en refreshing av badet i vinter. På den annen side kan den bøyla være grei å henge ting i, og som en forlengelse av bordplata.

Designeren av bordet får et par ekstra gullfisker i søndagsskoleboka for en liten, men nyttig detalj: En avlang fordypning i den ene enden av bordplata, til å legge spiker, skruer, rusk og andre småting du helst ikke vil ha flytende rundt på bordet eller feie ned på gulvet.

Høyde

Riktig høyde på arbeidsbenk er en vitenskap like gammel, dyp og omdiskutert som de eldste håndverk. Den diskusjonen skal få ligge her. Strengt betraktet som arbeidsbenk er den så lav at du skal være 160 eller deromkring for at den skal føles riktig til utagerende håndarbeidsøvelser.
Men det spiller ingen rolle, ettersom dette bordet har sin styrke i at det kan brukes til så mye rart. Høyden er f.eks litt lavere enn bordsaga og stativet til kapp- og gjærsaga mi. Det vil si at Stanley-bordet fungerer ypperlig som utmatings-/mottaksbord for større ting på bordsaga og som ekstra “fjernstøtte” til f.eks. 4-5 meter lange 2×6″ på kapp- og gjærsaga.

Stabilitet

Ordene “stabil”, “lett” og “sammenleggbart” kan sjelden brukes i samme setning så lenge man snakker om skikkelige arbeidsbord. Men det er jo relativt, da. Stanleybordet er lett, og det er sammenleggbart. Hva så med stabilitet. Jo, den er grei nok. Det er bedre enn campingbordet du kjøper på XXL. Men det er fortsatt et lett og sammenleggbart bord.
Det er stødig i massevis, til et bredt spekter av “vanlige” oppgaver. Du vil slite med å bruke det til oppgaver som krever hardhendt behandling i skruestikke. Høvling og lignende kan du sikkert få til, men da må understellet få ballast eller fastmonteres.
Bruke bordet til å stå på, for arbeid litt oppå veggen? Jeg har prøvd, og var ikke bekymret. Men jeg passet nøye på å holde meg på midten av bordet. Leverandøren opplyser at bordet tåler 450 kg. Jeg ser ingen grunn til å tvile på det. Det er ingen tvil om at bordet tåler mye vekt. Jeg har ikke hatt noen mulighet til å teste hvor mye. For å være ærlig ser jeg opptil flere grunner til å ikke gjøre noe som helst arbeid i nærheten av en 450 kilo tung gjenstand oppå et bord som veier 10 kilo, med tyngdepunktet og veltefaren det vil innebære.

Plasten i bordplata

Det er et plastbord. So what? Det er grenser for hvor mye man kan si om et plastbord. Men jeg kan si to ting om plasten. Det nest viktigste er at den ikke tar livet av et bor om det skulle gå gjennom emnet. Det viktigste er at plasten er av en type som tåler kulde. Jeg har brukt bordet utendørs i kulde (4-5 blå), og jeg har brukt bordet innendørs, direkte hentet fra utelagring i 15 blå. Da tåler det normal bruk uten sprekke eller gå i stykker, uten behov for å være spesielt forsiktig.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)