Gjør det selvPraktisk

Gjør det selv: Solid gavekasse med bærekraftig innhold

Kjøpt og ferdiglaget er for enkelt. Det er mye morsommere å lage både gave og emballasje med egne hender. Slik bygget vi en enkel og solid gavekasse med hjemmelaget super-vaskemiddel og startkit for fermentering og asiatisk mat.

Kort sagt: Vi laget en DIY hjemmelaget gavekasse av to lengder lekt, lim, skruer og dykkert. Kassen inneholder startkit til fermentering og asiatisk mat, samt hjemmelagede vaskemidler av naturlige ingredienser.

English summary: We made at DIY gift cradle from two 36×48 mm wood, glue, screws and brad nails. The cradle contains a starting kit on fermenting and asian food, and home made cleaning agents made from natural ingredients.

Forundringspakker er morsomme. Pakker som inneholder flere forskjellige ting, være seg tilfeldig sammensatt eller grundig gjennomtenkt. Sånne pakker er morsomme å lage, føles som noe ordentlig å gi. Reaksjonen på sånne gaver kan også være hyggelig – dersom de treffer sånn noenlunde. Om det blir helbom kan det bli både kleint og ufrivillig komisk, og det hadde nok vært bedre med et par sokker.

Gjør det selv / DIY gavekasse og forundringspakke

Her har vi laget en forundringspakke i god gjør-det-selv-ånd, på mer enn én måte. Fire, faktisk. Om vi regner med både emballasje og innhold.

gavekasse med fermentering startkit
DIY gavekasse. Inneholder startkit fermentering, asiatisk mat og hjemmelaget “super-vaskemiddel”. (Foto: Jørn Søderholm)
 1. Startkit til fermentering av surkål, chilisaus og ketchup.
 2. “Startkit” til asiatisk mat (østerssaus, soyasaus, sesamolje) og oppskrifter fra Alt Asiatisk.
 3. Hjemmelaget “super-vaskemiddel” og rensepasta, laget av naturlige og rimelige ingredienser.
 4. Hjemmelaget gavekasse til det hele, laget av materialer vi hadde liggende i garasjen.

Her er det altså firedobbelt potensial til kleint og ufrivillig komisk om det ikke treffer. Eller kanskje femdobbelt, tatt i betraktning at det er en bursdagsgave til eldste sønn i huset. Han starter en ny tilværelse i en ny by, på ny hybel og med nye studier.

Startkit til fermentering

I denne artikkelen er gavekassen hovedpoenget. Først bare en liten titt innom innholdet. Verktøy 24 er på ingen måte en matblogg. Men akkurat for denne artikkelen blir det litt oppskrifter.

Et startkit til fermentinger var et viktig element i innholdet i kassen:
1 fermenteringsglass med vannlås, 3 liter (fra Jernia)
1 Glass med lokk og pakning, 2,0 liter
1 Glass med lokk og pakning, 1,0 liter
1 Glass med lokk og pakning, 0,75 liter
1 kg urafinnert salt (fra Kiwi)
1 pose Allehånde krydder
1 pose Karve krydder
3 glass økologisk tomatpuré
1 flaske Molkosan myse / “starter” (fra helsekostbutikk)
1 flaske økologisk eplecidereddik
Oppskrifter på surkål, chilisaus og ketchup

Fermentert surkål, chilisaus og ketchup

Har du prøvd deg på fermentering? Prøv det, og du har noen fabelaktige matopplevelser foran deg. Fermentering handler om å la naturlige bakterier som allerede finnes i grønnsaker gjennomføre en prosess som både tar vare på grønnsakene og lager fabelaktige smaker.

For vår del begynte det med surkål for noen år siden. Helt i det små, et par måneder før jul. Surkålen var ferdig akkurat i tide til julemiddagen.

“Kål som har stått i det glasset? Siden november? Så interessant… Har du vanlig surkål?”

De andre rundt bordet var skeptiske. Men etter julemiddagen var glasset nær tomt, og skåla med den triste butikksurkålen sto ensom og forlatt på bordet. Nå lager vi en stor batch 1-2 ganger i året. Her er en nedskalert versjon av den oppskriften:

1,5 kg kål, raspet eller kuttet i strimler
1 ss urafinnert salt
1 ss karve (kan smakssettes med andre ting)
Kna væsken ut av kålen med knyttnever eller redskap
La stå i glass, krukke e.l. til fermentering. Vanlig glass, eller med glass vannlås for enklere fermentering. Kålen må være dekket av væske, og glasset/krukken må ha litt åpning til å slippe ut gassen fra fermenteringen. Da går det av seg selv. La stå på kjøkkenbenken eller annet sted i romtemperatur i 1-4 uker. Gjerne lengre. Jo lengre, jo vassere og bedre blir smaken. La stå kjølig i lukket glass etter fermentering. Gjerne månedsvis. Jo lengre den står, jo bedre blir den.

Chilisaus

Chilisaus er like enkelt. Chili, hvitløk, litt salt et glass og en smule tålmodighet. Det kan lages som dette:
1 kg chili av ønsket type
1/2 hvitløk i renskede fedd
Salt
Grovhakk chili og hvitløk. Mos med en god stavmikser eller kjør det til en jevn masse i en blender.
Bland inn starteren.
La stå i et glass med lokk som kan slippe ut gassen fra fermenteringen. La stå til fermentering i 2-5 uker i romtemperatur. Første 1-2 uker kommer det en fantastisk god duft når gassene fra fermentingsprosessen smyger seg ut av glasset.
Ferdig. Oppbevares gjerne i kjøleskap i lukket glass, men ta høyde for at glasset tømmes fort.

Hjemmelaget ketchup

Ketchup er aller enklest. Hjemmelaget, fermentert ketchup slår alle ferdigkjøpte produkter ned i støvlene. Mindre sukkerinnhold får du med på kjøpet.
5 dl tomatpuré (neste gang lager du nok mer)
2 fedd hvitløk i renskede fedd (kan være mer eller mindre)
1 ts allehånde krydder
1 dl “starter. Myse på flaske, eller væske fra surkålen over.
0,5 dl økologisk lønnesirup
3 ss økologisk eplesidereddik
1 ts salt
Bland alt i et Norgesglass e.l. av høvelig størrelse. La stå på kjøkkenbenken til fermentering 3-4 dager med tett lokk.
Ferdig. Du har nå et storveis universalprodukt som kan brukes på fiskekaker, egg og det meste annet. Blandet sammen med chilisausen over blir det en brilliant pizzasaus (sammen med en liten splæsj fiskesaus!). 

Internettet og Youtube kryr av kilder på fermentering. Ta for eksempel en titt på Brad / It´s alive når han lager “hot sauce”:

Hjemmelaget vindusvaskemiddel og rensepasta

I hverdagen vår møter vi kjemiske forbindelser i utallige former. Blant annet i form av ulike midler til vask og renhold. Vi er verken allergiske eller har noe fanatisk anti-forhold til kjemiske vaskemidler. Men nysgjerrige er vi, og prøver gjerne nye ting.

F.v. vindusvaskemiddel, bikarbonatpasta og skyllemiddel av eddik. (Foto: Jørn Søderholm)

For en tid siden kom vi over svenske Ekotipset.se. Her falt blikket på et vaskemiddel til vinduer/speil, en rensepasta og et skyllemiddel. Laget av naturlige, rimelige ingredienser som gjerne finnes i en velassortert kjøkkenskuff fra før. Vaskemiddelet og rensepastaen viste seg å ha nærmest magiske egenskaper.

Bikarbonatpasta:

 • Bikarbonat (Natron)
 • Vann
 • Bland sammen. Pensles med en tannbørste e.l. på underlaget. Tar det meste av flekker.

Glass-/vindusvask

 • Eddik
 • Vann
 • Oppvaskmidddel
 • Eddik og vann blandes ca 1:5 i en sprayflaske, sammen med noen dråper oppvaskmiddel. Super-effektivt på glass og speil, i kombinasjon med mikrofiberkluter.

Skyllemiddel til klesvask

 • Eddik
 • Vann
 • Noen dråper eterisk olje for god duft (kan sløyfes)
 • Eddik og vann blandes 1:5 i flaske, med eller uten olje for duft.
 • To ss i skyllemiddelrommet ved klesvask og vask som vanlig. Eddiken gjør klærne mykere og mindre statiske.


DIY gavekasse

En forundringspakke med forskjellige ting kan jo alltids pakkes i en eske. Men det er hyggeligere å lage emballasjen selv, i form av en gavekasse i ekte DIY-/gjør-det-selv-ånd. Dels fordi det innebærer flere kosetimer i garasjen eller det nærmeste man kommer et snekkerverksted i heimen. Dels fordi man får gleden av å gi noe man har brukt timesvis på å lage. Og dels fordi kassen forhåpentlig får et videre liv hos mottakeren, mens en eske hadde gått mer eller mindre rett i returen.

Her finnes det utallige varianter og muligheter i materialer og utforming. Tre karer i Moss har gått sammen om å lage Mannekassa.no, et konsept med ferdigpakkede gavekasser i ulike innholdsvarianter. Selve kassen er laget i OSB. Lokket er grundig festet, og kassa leveres med et brekkjern til å åpne lokket. En ordentlig morsom ide, og vi håper gutta får det til.

Vi valgte å lage kassen åpen i toppen og med spiler i bunn og vegger. Det er ikke like barskt som å bryte opp et spikret OSB-lokk, men gir en kasse som forhåpentlig kan få et langt og nyttig liv hos mottakeren.

Gavekasse – materialer

 • Ca 50x33x31 cm (LxBxH)
 • 10×48 mm spiler i vegger og bunn
 • Limt og skrudd på innvendige hjørnelekter. Alle skruer forboret og forsenket.
 • Bunn forsterket i hjørner og på tvers

Størrelsen fant vi ved å plassere alle tingene ut på et bord, omtrent slik de ville måtte stå i kassen. Da var det enkelt å måle nødvendig innvendig bredde, lengde og høyde på den ferdige kassen.

Én 36×48 ble forandret til tre 10×48. (Foto: Jørn Søderholm)
Sagemerker ble fjernet med pussing.
Delene etter pussing, klar til montering. (Foto: Jørn Søderholm)
90 grader vinkel er viktig ved montering. (Foto: Jørn Søderholm)

Lett og solid

Vi ønsket en lettest mulig kasse, men likevel tilstrekkelig solid. Om vi skulle kjøpt materialer til dette, ville vi nok satset på noe á lá 6×21 mm glattkant. Det ville vært fiks ferdig etter kapping, klar til å monteres sammen til vegger og bunn. Vi ønsket denne gang å bruke materialer vi hadde liggende i garasjen, i stedet for å kjøpe nytt.

Valget på et par lengder 36×48 mm lekt. Hver av disse ble delt i tre lengder 10×48 mm spiler på bordsag. Sagmerker ble pusset vekk med eksentersliper.
Langveggene ble limt og skrudd til hjørnelekter på innsiden. Vanlig trelim, og de aller korteste skruene i beholdningen (4×20 mm).

Bunnen ble plassert en liten tanke opp, sånn at den skal ha litt luft under bunnen når den står på gulvet. Hjørnene ble forsterket med avkappede 90 grader trekanter i samme dimensjon som spilene.

Spilene i kortveggene ble limt til hjørnelekt på langveggene med lim og dykkert fra utsiden.
Nest øverste spile ble droppet som håndtak. Øverste spile i kortvegg ble festet med skruer i stedet for dykkert, pga belastning som bærehåndtak.
Bunnspilene ble sikret mot nederste spiler i veggene med lim og dykkert utenfra.

DIY gavekasse. Inneholder startkit fermentering og hjemmelaget “super-vaskemiddel”. (Foto: Jørn Søderholm)

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Én kommentar

 1. Hei,

  Mitt navn er Julie, jeg jobber hos Adtraction og tar kontakt på vegne av flere kunder innen bygg/hage som ønsker å komme i gang med annonsering hos dere.

  Hører gjerne fra dere om mulighetene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)