Test og vurdering

Prøvekjøring av Bosch GTS 635-216 bordsag

Ny bordsag med lav vekt, “bare” åtte tommers blad og hyggelig pris. Men like fullt en bordsag med voksne prestasjoner og god presisjon. Vi har testet Bosch GTS 635-216.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Bosch GTS 635-216 bordsag
Hva koster det: Veil 4600 eks mva.
Hvor kjøpes det: Hos Bosch forhandlere

English summary: A new table saw from Bosch. Low weight, “only” eight inches blad and a reasonable nice price. Nevertheless, it´s a table saw with professional ability and fairly good precision. This is our review on the new Bosch GTS 635-216.

Bordsagen er som kapp- og gjærsagen: Gjør en veldig god og viktig jobb, men er noe herk når det gjelder flytting og lagring. Det skal man egentlig være litt glad for når den står der. En bordsag skal ha en viss stabilitet for å fungere godt.

Bordsag bør være – litt – stor og tung

Den bør ha visse fysiske dimensjoner i arbeidsflate og en viss pondus i vekten. Blir det for smått og for lett, så fungerer det heller ikke godt som bordsag.

Bosch har lenge tilbudt både grønn og blå bordsag med 10 tommers – 254 mm – blad, i konkurranse med tilsvarende maskiner fra de fleste kjente produsentene. De er relativt store og tunge maskiner. De er bedre på arbeidsflatedimensjoner og stabilitet enn på transportvennlighet, for å si det sånn.

Bosch GTS 635-216

I høst kom Bosch med en ny bordsag med 8 toms blad. 216 millimeter, ja. I en verden der det meste av utvikling går mot vekst, har Bosch her gått mot mindre. Og lettere. GTS 635-216 har i mine øyne blitt en hendig maskin som oppfyller alle forventninger til en mobil bordsag. Den egner seg godt for brukere som flytter utstyret mye rundt fra jobb til jobb, og frakter utstyret med seg i en varebil eller henger med begrenset plass.

bordsag lagring
Til bordsag å være tar Bosch GTS 635-216 lite plass i lagring. Her med stativet foran. Oppå står en støvsuger og en varmevifte.
Støvavsug bordsag
Støvsugerstussen på baksiden. Her er parallellanlegget opp-ned for lagring.

Eller også for hjemlige garasjesnekkere uten et permanent verksted, og som må pakke utstyret bort mellom jobbene.

Med et mindre åtte toms blad melder det seg fort en “bekymring” om sagdybden. Hvor dypt kan man gå med et mindre blad enn på andre proffe maskiner av denne typen. Ganske dypt, viser det seg. Godt og vel 70 millimeter, for å være nøyaktig.

Sagdybde 7 cm

sagblad sagdybde
Maksimal sagdybde på over 70 mm. Det er bra på “bare” 216 mm blad.

Sagbladet tar både totoms og tretoms treverk med god margin. Den mangler bare 9 millimeter på sagdybden til storebror GTS 10, med sagblad på 254 millimeter / 10 tommer.

Motoren er på 1600 Watt. Større titoms sager har oftest større motor, men så trenger de også mer effekt for å få samme moment ute på tanna når bladet er større. Uansett trenger denne maskinen litt tid på seg når dimensjonene begynner å dra seg opp mot det maksimale.

Det går, men ikke særlig fort. Om man skal rippe store dimensjoner i større kvanta, så finnes det bedre egnede maskiner enn denne. Men det er ingen overraskelse verken for meg eller deg.

Sagbord bredde

justerbart sagbord
Bordet kan dras ut til totalt 635 mm sagbredde.
vinkelanlegg
Vinkelanlegg, som på mange andre bordsdager.

Sagbordet måler romslige 66×55 centimeter, før vi begynner å øke bredden på det. For større plater strekker det seg helt ut til å gi 635 millimeter maksimal sagbredde. Det er akkurat like mye som storebror GTS 10.

Parallellanlegget er en av de viktigste komponentene på en bordsag. Det skal være enkelt i bruk og – framfor alt – gi rette kutt. Anlegget på GTS 635-216 er ganske enkelt i bruk. Det sitter festet i en skinne i begge ender, løsnes og festes med et klemmehåndtak i den ene enden og justeres i bredden langs skinna. Jeg er ikke imponert over letthet i justering eller kvalitetsfølelse, men jeg har sett verre.

Måleskalaen på bordet er ikke den mest intuitive i bruk når man strekker bordet ut i bredden. Jeg har uansett gjort det til en vane å måle riktig bredde mellom sagblad og anlegg med meterstokken i stedet for i måleskalaen på bordet.

Femte kutt i femkuttmetoden avdekker hvor presist parallellanlegget egentlig er. Innafor eller ei..?

En kjapp femkuttstest med en 4 mm kryssfinérplate indikerer at anlegget er parallelt og presist nok for de fleste praktiske formål. Slett ikke verst, til å være rett ut av eska og uten noen justering eller kalibrering.

Sikker av- og påbryter

Bryter
Bryter for av og på. Lokket vippes opp for å slå på, trykkes inn for å slå av.
bordsag verneskjerm og vinkelanlegg
Høyre side. Her “bor” vinkelanlegget og verneskjermen når det ikke er i bruk.

Justering av høyde og inntil 45 grader vinkel på bladet skjer med spak og ratt som man forventer det. Av- og påbryteren er forbilledlig sikret: Et deksel må vippes ut for å finne på-knappen. Når kuttet er ferdig er det samme dekselet en stor av-bryter som er lett å finne med kneet.

Vernedeksel festes i et hakk/spor i spaltekniven. Dekselet har innebygget mothold. Dekselet har ellers sin permanente “bolig” i et feste på høyre side av sagen. Her bor også medfølgende vinkelanlegg, mens parallellanlegget oppbevares festet opp ned under bordet på den samme siden. Skyvepinnen har tilhold i et hull lett tilgjengelig til høyre for sagføreren.

Som en større sag

Bosch GTS 635-216 framstår for meg som en bordsag som gjør mye av den samme jobben som en større bordsag, men med vesentlig lavere vekt. Nærmere bestemt 22 kilo. Til glede og nytte når sagen skal transporteres, lagres og flyttes. Den bæres fint med én hånd i innebygget bærehåndtak. Sidene på skroget er rette og nokså plane, med plass til å sette ting oppå når maskinen står på høykant inntil en vegg e.l.

Den selges etter det jeg vet både som kun maskin og i sett med et tilpasset, sammenleggbart stativ. Jeg prøvde sistnevnte.

Stativet legges sammen flatt, og tar tilsvarende lite plass. Det er temmelig beskjedent, uten at det virker raklete eller vinglete. Maskinen låses fast i stativet med klemmer.

Bosch GTS 635-216 – spesifikasjoner:

Effekt motor: 1600 W
Sagblad: 216×30 mm
Turtall ubelastet: 5500 o/min
Maks sagedybde: 70 mm (v/90 grader)
Maks sagebredde: 635 mm
Mål (B x L x H): 658x332x553 mm
Vekt: 22 kg
Pris: Kr 4 598 (veil eks mva, sett inkludert stativ)

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)