Gjør det selv

Hitachis lille go´maskin til finskruing

Montere furu med Kreg-skruer i lommehull kan være risikosport. Spesielt med skrumaskin. Finskruing med Hitachis minstemann DB 10 DL ble dagens opptur. 

Har du montert treverk med lommehull og Kreg-skruer? Hvis ja, rekk opp hånda hvis du har opplevd å skru for hardt, og sprenge festet for skruen.

Nå kan du ta hånda ned igjen.

Neste test-prosjekt her på Verktøy 24 er en sammenligning av 10,8V og 12V proffe momenttrekkere. Primært med hex-feste for skrubits i stedet for chuck. De første deltakermaskinene kom i hus for flere uker siden, og jeg hadde håpet å være ferdig med testen før påske. Men dessverre har én av leverandørene vært treg med levering, og testen kan ikke gjennomføres før denne er på plass.

Unboxing-day

Så, mens man venter kan man i alle fall pakke ut maskinene og se hva det er for noe.

En av deltakerne jeg har fått i hus er Hitachi DB 10. Det er den mindre kjente “broren” til DS 10, som har er en vanlig borskrumaskin med chuck. Og det var altså denne mindre kjente broren med hex-feste jeg pakket ut i dag.

Første reaksjon: “Nåmmen, helledussen! Så søt du er da, hva heter du da lille venn?” Det er nemlig en av de minste skrutrekkerne jeg har sett. I all fall av maskiner nord for 7,2V. At den har hex-feste i stede for chuck kapper enda noen centimeter på lengden.

Et av dagens oppdrag – ut over kosen med å pakke ut testmaskiner – innebar å montere en ramme av 21 mm furu glattkant. Normalt ville jeg på noe sånt forsterket hjørnene med kjeks, men det gikk ikke denne gang. Derfor ble det lommehull og Kreg-skruer på innsiden.

Lommehull og Kreg-skruer

Lommehull er en finfin skjøtemetode, med store bruksområder og noen få begrensninger. Om enn noe dyre skruer, og omstendelige jiggløsninger. En av erfaringen jeg har gjort med lommehull er at Kreg-skruene er følsomme for å dras for langt. Det skal lite til for å sprenge gjengenes feste i treverket i motparten. Det er forbanna irriterende, for å si det pent. Det har som oftest blitt brukt maskin til å skru de lommehullene. Mest fordi jeg ikke har håndskrutrekker med firkantsporet i skruene. Det er jo min egen feil når det ryker. Dra på med en stor, sterk maskin på ømfintlige skruer. Og hva med å stille ned på momentskruen, sier du sikkert. Ja, jeg det…

Poenget er at å skru Kreg-skruer i lommehull i 20 mm furu føles litt som å dra en 20 tonns Caterpillar-graver inn i hagen for å lage blomsterbed. Du kan jo sette på den minste grøfteskuffa, men det er litt voldsom maskin til oppgaven.

Hitachi DB 10 DL

Og her fikk jeg dagens opptur med den lille, søte Hitachien. Den er lett og kompakt, og gjør lite av seg i hånda. Akkurat på de skruene var det spesielt kritisk at jeg fikk strammet til, men uten å sprenge festet. Så jeg startet med momentskruen på 1, og gikk ett og ett trinn opp. Kom til 7-8-9, og da turte jeg ikke mer. Neste skrue, ned til 4 og samme prosedyre. Dzz – drrr – klikk – dzz- drr – klikk. Neste. Det ser ut som det gikk bra. Skruene i lommehull hadde den strammeeffekten jeg håpet på, uten gå gjennom.

Jeg digger den lille Hitachi-maskinen til sånn finskruing. Dels fordi den er så liten, dels pga finjusteringen i momentvelgeren og dels fordi knappen/”avtrekkeren” gjør det enkelt å finjustere hastighet og dermed tiltrekkingen enda mer.

Test av 10-12V skrutrekkere

Så får vi se hvordan den står seg mot fysisk større 10,8V og 12V-maskiner fra Makita, Fein, Dewalt, Bosch, Milwaukee, Hilti og Festool.

NB: Dette må IKKE leses som en utfyllende test av Hitachi DB 10 DL. Jeg har ikke gjort noen som helst undersøkelser av hva den greier ift andre maskiner, kun konstatert at den er finfin til skruing i skjøre materialer som krever god kontroll og en forsiktig finger på avtrekkeren.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)