Gjør det selvNyheter

Arrangerer laftekurs i Farmen-stil

Visste du at det er mulig å reise tilbake i tid? I september kan du nemlig det. I Telemark arrangeres det kurs i lafting med håndverktøy over fire dager, hvor kurselevene bor på et gammelt småbruk og får servert lokal tradisjonsmat.

English summary: did you know it’s possible to travel back in time? In September you can. In Telemark the «Forgotten skills of carpentry» course takes you back at least a couple hundred years, introducing the participants to laft [log house technique] and traditional local food over the course of four days.

Mens resten av Europa bygget i murverk var det lafting som ble mest brukt i Norge i hundrevis av år. Helt tilbake til vikingtiden ble skip bygget på denne måten, og lafting fortsatte å være populært helt frem til 1800-tallet. I en verden der 60-60 bindingsverk, betongstøping og prefab dominerer har lafting i dag blitt nesten glemt. I dag brukes det noe i hyttebygging og ellers i bygningsvern og konservering av gamle verneverdige bygg.

Kurs og opplæring i tradisjonshåndverk er derfor typisk «few and far between». I september i år går det imidlertid et kurs på et faktisk restaureringsobjekt i Telemark. På Vefallsneset småbruk i Drangedal er restaureringen i gang, og kurset arrangeres på et eldhus fra 1770. Det er plass til 8 deltagere som bor i hovedhuset. Kurset går over 4 dager, og kursdeltagerne får servert 3 måltider med lokal tradisjonsmat per dag.

Erfaren kursleder

Kursleder Hans Petter Musum har jobbet med håndlafting siden slutten av 90-tallet. Musum kommer fra Snåsa i Trøndelag, og begynte med tradisjonshåndverk på hjemstedet. Han sier selv at det er der han fikk blod på tann, og valgte å gå videre med faget.

Det ga mersmak, og det er nok der interessen i vern av bygninger og kulturarv startet. I 2012 flyttet jeg til Kragerø og startet opp for meg selv. Jeg har jobbet i perioder for Skjerkholt Naturlaft og Sollie bygg, og jobber i dag som museumshåndverker for Telemark Museum, sier tradisjonstømreren.

Øks og håndverktøy

Kurset tar for seg utbytting av enkeltkomponenter i laftet vegg og en rekke forskjellige teknikker. Materialkunnskap blir dekket, og noe av laftingens historie blir gjennomgått. Stokkene som skal brukes er felt på samme eiendom og tørket gjennom ett år. Og her settes ikke opp toppmoderne verktøy og ladestasjon for batteri – det skal brukes øks og håndverktøy.

Kurset «Forgotten skills of carpentry” arrangeres av Foodstudio.no og koster 5500,- inkludert kost og losji.

▹Annonse

▹Artikkelen fortsetter


Les også

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)