Nyheter

B-RAD X skrur med 15 000 Nm – på batteri

Nå lanseres momenttrekkeren B-RAD X på Bauma. Den makser på 15 000 Nm i moment. Her er det lille vi vet om den pr nå, og et par ord om forskjellen på muttertrekker og momenttrekker.

Kortversjon: Lansering av B-RAD X. Antakelig verdens sterkeste trekker på batteri, med 15 000 Nm i maks moment.

English summary: RAD Torque Systems launches its newest “toy” today at Bauma. B-RAD X maxes at 15 000 Nm of torque, or 11 000 ft lbs if you wish. That makes it the worlds most powerful wrench – and possibly the most powerful battery tool (even if that really is hopeless to compare).

– 15 000 newton. Nå snakke vi batterimoment, humrer Ole Kristian Rustan i Maskin K. Lund AS.

Han er selskapets – og Norges – fremste representant for RAD Torque Systems. Den kanadiske momenttrekkerprodusenten lager noen av verdens kraftigste og mest nøyaktige momenttrekkere.

Muttertrekkere og momenttrekkere – hva er forskjellen?

Vi har skrevet om dem her på Verktøy 24 før, men tar en liten repetisjon:

Muttertrekkere er hammerbaserte maskiner som løsner og fester muttere med slag. Altså maskinene som durer og slår på alt fra hjulbolter til montasje av bygg og broer. Her har det i årevis foregått en kamp mellom ulike produsenter som hevder at akkurat deres maskin produserer X antall hundre Nm i moment og er verdens sterkeste bjørn. I realiteten er momenttallene som oppgis målt på ulike måter, så det blir som å sammenligne…. Ja, du kan selv velge et eller annet som er umulig å sammenligne.

Momenttrekkere er en annen idrett. Dette er maskiner som gjennom en utveksling og under elektronisk kontroll vrir mutteren eller bolten med et gitt moment. Og her snakker vi moment på flere tusen Nm ved maksing. Altså maskiner som sender en hvilken muttertrekker som helst på gangen. Slike trekkere lages av flere produsenter. Det er kostbare og spesialiserte verktøy som brukes der det trengs MYE og nøyaktig moment. Verktøy som dette brukes oftest sammen med – eller også har innebygget – utstyr for logging av moment, til dokumentasjon av utførelse.

RAD Torque Systems er en av verdens fremste på dette feltet, og lager trekkere både på luft, nettstrøm og batteri.

B-RAD X momenttrekker torque wrench
B-RAD X, momenttrekker i superklasse. (Foto: Screenshot fra Youtube)

B-RAD X – verdens sterkeste momenttrekker på batteri

Nå – den dagen denne artikkelen skrives – lanserer RAD sin nyeste batterimaskin: B-RAD X. B-en står for batteri, X-en for Extreme. Det er litt vanskelig å si Extreme uten å legge till en “pooccchhhh”, som han karen i TV-reklamen, men du får se om du greier det.

Uansett: Dette er ekstreme greier, til spesialisert skruing.

B-RAD X skrur med 15 000 Nm i maks moment. Eller 11 000 fotpund (ft lbs) om du vil. Det er så mye at det er meningsløst å prøve å sammenligne med noe. Moment i den klassen brukes på installasjoner i blant annet industri og kraftproduksjon. 15 000 Nm er det meste noen batteridrevet i verden har å by på.

Det er også alt vi vet om den pr nå, bortsett fra en antydning fra en Youtube-teaser om hvordan den ser ut. Vi vet hva den greier, og kan trygt gå ut fra at den blir utstyrt med gode hjelpemidler for logging av bolter.

– Vi fikk se maskinen i en Powerpoint på forhandlermøte uka før Bauma. Vi har ikke sett den live ennå, og har ikke sett teknisk info, sier Ole Kristian Rustan.

RAD hevder selv det også “offisielt gjør den til verdens sterkeste batteriverktøy”. Det er nok noe i det, men det er også temmelig meningsløst å prøve å sammenligne en momenttrekker med en 350 mm kappsag eller SDS Max kombihammer i største batteriklasse.

Anyways: Du får ta en tur til Bauma i München denne uka om du vil se og klå på den. Eller vent til begynnelsen av neste år om du vil kjøpe den.

Pris? Om trenger den, så vet du sånn omtrent hva sånt koster. Om du må spørre har du ikke råd. Gå ut fra sekssifrede priser – og da får du nok batteri med på kjøpet.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)