Nyheter

Bosch kommer med 12V batteridrevet kantfres

Superkompakt Bosch GKF 12V kantfres på batteri. En av to spennende 12V smågodt som kommer fra Bosch på nyåret. (Oppdatert med pris) 

Nyhet til alle som har nytte av små, kompakte overfreser: Utpå året kommer denne tassen til Norge. Bosch GKF 12V-8. Det er en liten overfres til kanttrimming og andre lettere oppgaver.

Les også: Bosch 12V borskrumaskin – mester i utholdenhet

Børsteløs motor, 13 000 o/min, feste for 6 og 8 mm fresestål. Har p.t. ikke greid å skaffe noen info om fresedybde.

Automatisk stopp ved fall

Herligheten veier bare 1,1 kilo uten batteri, etter det jeg kan finne ut. Den har en innebygget fallsensor som stopper maskinen hvis den faller ned. Tommel opp for HMS-vennlig design der.

På nedsiden kan det anføres at maskinen ikke har justering av hastighet, og heller ikke noe tilbehør for å koble den til støvsuger. Det blir fort mye flis rundt øra selv med lett kanttrimming. I mange tilfeller kan er det bare å koste/støvsuge etterpå, men når det finnes plastklaver med støvsugerstuss til andre småfreser bør det være mulig også til denne.

Bosch GKF 12V kantfres

Maskinen har to bein mellom maskinkroppen og freseplata. Det ene har et hurtigfeste for rask høydejustering, det andre gjenger for mikrojustering. Videoen med en kjapp gjennomgang av GKF 12V-8 fresen viser at høydejustering og låsing av fresestål er både raskt og enkelt (fortsetter under videoen).

Den har en smule annerledes utforming enn andre småfreser. Bosch har en nettdreven liten kantfres som i utforming er temmelig lik en tilsvarende maskin fra Makita.

Nytt design

Men der Makita har gjort sin eksisterende nettstrøm-maskin batteridreven har Bosch laget et helt nytt design, der hånda som fører maskinen naturlig vil holde lenger ned på maskinen, og dermed gi et lavere tyngdepunkt i bruk. Batteriet stikkes ned i håndtaket ovenfra. Jo mindre batteri, jo lavere tyngdepunkt på maskinen.

Dette er langtifra verdens første batteridrevne kantfres. Den æren ligger hos Ryobi. Men ettersom andre eksisterende batteridrevne kantfreser – så vidt jeg vet – er på 18V batterier, så kan denne få æren av å være den første på 10,8/12V batteri.

Bosch bekrefter at GKF overfresen og 12V høvelen skal lanseres i Norge litt utpå nyåret i 2018. Prisen er slett ikke verst: Veiledende rett over 3000 kroner. Det er eks mva, men i L-Boxx med to 3,0 Ah batterier og lader.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)