Nyheter

Flere muligheter i Bosch 18V “montør-maskin”

Hvis Macgyver skulle hatt en borskrumaskin, så ville han sikkert likt denne. Bosch GSR 18V FlexiClick kommer i ny versjon, med enda flere forsatser.

Tekst: Jørn Søderholm

Bosch GSR 18V-60 FC FlexiClick. Ny versjon av borskrumaskin som nå kommer med flere forsatser og chucker.

Skruing innunder benkeplater. Bore rette hull helt inntil en vegg eller annen flate. Av og til kommer man borti ting man vil bruke borskrumaskinen til, men der det er vanskelig å komme til med maskinen eller stor fare for å skade noe med chucken.

Noen ganger hjelper det godt med en maskin med hex sekskantfeste i stedet for chuck, eller også er en 12V maskin mindre og lettere enn en stor 18V-er.

Bosch GRS 18V-60 FC FlexiClick

Men så står du der, da. Du vil ha kraften i 18V-maskin, men med bor eller bit ute på siden av maskinen eller i 90 graders vinkel. Kan hende du trenger utstyr til å bore og skru i både treverk og mur. “Slagene” i slagdrillen er mer som kiling enn slag å regne, med fremdrift deretter. Men så har du ikke både drill og borhammer, enten det er pga plass, økonomi eller fordi du bruker borhammeren så sjelden at du ikke trenger en egen maskin til det.

Tatdarataaaa! Slapp av, Bosch 18V FlexiClick kommer til unnsetning.

Eller Bosch GSR 18V-60 FC, som er nyhetens hele og fulle navn. Det er en vanlig 18V borskrumaskin i blå Bosch, som leveres med et utvalg chucker og forsatser til diverse formål.

FlexiClick-konseptet kom første gang i 2016, og kommer nå i ny versjon. Maskinen er litt mer kompakt (7 millimeter kortere) enn forgjengeren, og har blitt oppgradert med børsteløs motor, kickback-beskyttelse og Bluetooth-tilkobling.

Forsatser og chucker

 • Et par nye forsatser har blitt lagt til i settet.
 • 90 graders vinkelforsats med hex-feste (ny)
 • Vanlig stålchuck (ny)
 • Eksenter-/offsett forsats med hex-feste
 • SDS Plus borhammer forsats med 1 Joule slagenergi
Bosch GSR 18V-60 FC FlexiClick, med forsatser.
Bosch GSR 18V-60 FC FlexiClick, med forsatser.

En vanlig chuck og en 90 graders vinkelforsats med chuck – begge deler i plast – fra forrige FC-versjon er fortsatt tilgjengelig i handel. Alle forsatsene skal være raske og enkle å montere og demontere med et håndgrep.

Forsatser for offset og vinkel finnes også til andre merker og fra tredjepartsleverandører, så det er ikke noe unikt for Bosch. Dette er tilbehør som gir en stor utvidelse av bruksområdet på en standard borskrumaskin. Bosch er såvidt vi vet alene om å tilby en borhammerforsats i SDS Plus-formatet til en standard 18V borskrumaskin.

Børsteløs motor

Nye GSR 18V-60 FlexiClick har fått børsteløs motor. Det betyr blant annet en presisjonskobling med elektronisk styring som gjør det lettere å dosere styrken i maskinen. Nye FlexiClick er også utstyrt med KickBack Control, som beskytter brukeren mot hånd- og håndleddskader.

Borskrumaskin med 90 grader vinkelforsats
Borskrumaskin med 90 grader vinkelforsats gjør det lettere å komme til.

Hvis den innebygde sensoren plutselig merker en blokkering under arbeidet stoper motoren på en brøkdel av et sekund. Det skal reduserere faren for personskade ved kickback. Den nye maskinen har også Bosch connectivity innebygget, der den via Bluetooth kan kobles til en dertil egnet app for diverse innstillinger.

Innholdet i artikkelen er basert på informasjon fra en pressemelding, ikke egen utprøving.

Bosch GSR 18V-60 FC FlexiClick skal være tilgjengelig hos forhandlere i mai. Selges i diverse sett og varianter til veil-priser fra 2300 til 5550 kroner eks mva. Forsatsene kan kjøpes separat, til 550 for vinkel, 600 for eksenter og 950 for borhammer (veil eks mva).

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

5 kommentarer

 1. Borhammerforsatsen leverer meget bra den, boret en del hull i 4-8mm og det går så det suser, veldig praktisk sak dette, løser mange oppgaver!

 2. får nå muligheten til å teste selv, mer enn godt fornøyd om den egner seg til 5-8 mm hull for oppheng av diverse saker, har en større borhammer fra Bosch til de tyngre sakene, var bare litt usikker da det ikke var noen valg for slag på drillen, kun bor, men skjønner da at slagene kommer uansett fra forsatsen. Bluetoot modul ble bestilt og på salg på verktøy.no, 249,- er den nok verdt uansett

 3. lite spørsmål, det er slagbor mulighet på den borhammerforsats i SDS Plus-formatet? så ikke utenvidere noen valg for dette, men mulig det er implisit i forsatsen? Burde jo være det, men redd for å kjøpe feil…

  HAr du noen formening om nytteveriden i å kjøpe bluetooth ship til disse maskinene?

  1. Hei Geir.
   Ja, en borhammerforsats er pr definisjon en enhet for slagboring (bor+hammer). En SDS Plus borhammer vil vanligvis være betydelig kraftigere til boring i mur, betong osv enn en slagdrill. Primært fordi selve slagmekanismen slår med større kraft. Jeg har ikke spesielt mye egen erfaring med sånne forsatser, så jeg skal være forsiktig å si noe om kraften i en sånn vs en slagdrill eller en SDS Plus dedikert borhammer. Men alle tre vil definitivt ha slagborefunksjon.

   Nytteverdien av innebygget Bluetooth: Tja, det kommer an på så mangt. Jeg har brukt det litt. Det er to primærfunksjoner på sånt.
   1. Aktivere/deaktivere maskin og/eller batteri. Fungerer som en tyverisikring. Fungerer like godt for en énmannsbruker hjemme i garasjen som i et større brukermiljø. Fungerer ikke feilfritt, det har vært tilfeller der appen i tlf må slås av og på for å «vekke» maskinen.
   2. Sporing og lagerbeholdning på utstyr. Har primært noe for seg i et større brukermiljø (bedrift, prosjekt) der det er mange brukere av app og utstyr. Denne funksjonen har jeg i liten grad fått prøvd.
   Det kommer ellers en artikkel om erfaringene så langt om ikke så lenge.
   Takk for interessen.
   Mvh Jørn Søderholm, Verktøy 24.

   Det kommer en artikkel om det om ikke så lenge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)