Nyheter

Bosch ut med helt nytt hurtigfeste til vinkelsliper

Glem M14-feste med mutter. Nå introduserer Bosch vinkelslipere med X-Lock redskapsfeste, like raskt og enkelt som skibindinger. Klikk inn – jobb – dra i spaken for å klikke ut. Se hvilke maskiner og tilbehør det gjelder. 

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Bosch X-Lock redskapsfeste til vinkelslipere
Hva er bra: Rask og enkel demontering. Ingen mutter som stikker utenfor skiva.
Hva er mindre bra: Unikt for Bosch, ikke kompatibelt med andre maskiner eller med tilbehør utenom X-Lock-systemet. Ennå, i alle fall…

Bosch vinkelsliper
Bosch vinkelsliper i bruk. (Foto: Produsenten)

Nå gjør Bosch sin første Facebook-video-lansering av et helt nytt hurtigfeste for redskap på vinkelslipere. Det har de kalt X-Lock, etter X-formen på festet. Bruksmåten minner om det vi kjenner fra hurtigfester på moderne stikksager, bajonettsager og Starlock-systemet Bosch har utviklet sammen med Fein på multikuttere. 

Uten festemutter

Her er det takk og farvel til M14-bolten med festemutter vi har blitt så vant til, enten det er med verktøyfrie låsemuttere eller den tidlige varianten med spesialnøkkel. Hele X-Lock-festet sitter på maskinen og skal gjøre det mulig å skifte redskap på fem sekunder: 

  • Vri skiva/tilbehøret slik at kryssporet passer med X-Lock-festet på maskinen
  • Klikk det inn
  • Kjør

– Klikkelyden indikerer at redskapet er korrekt montert og låst på maskinen, forklarer Bosch. Skifte av redskap er like enkelt, uten fare for en låsemutter som nekter å slippe. 

  • Lås opp X-Lock-festet ved å dra i den røde spaken på baksiden 
  • Ta av skiva

X-Lock på tolv maskiner

X-Lock låses opp med den røde spaken
X-Lock låses opp med den røde spaken. (Foto: Produsenten)

I lanseringen kommer Bosch med tolv små X-Lock vinkelslipere, med skiver på 115 og 125 mm. 

  • 230V nettdrift – åtte modeller 900-1900 Watt
  • 18V batteri – fire modeller

Der vi til nå har vært vant til at skiver og tilbehør passer vinkelslipere uansett merke, må de som ønsker å ta X-Lock-systemet i bruk leve med spesialisering innen tilbehør.

Krever nye tilbehør

Bosch X-Lock tilbehør.
Bosch X-Lock tilbehør. (Foto: Produsenten)

Ikke bare er låsemutteren vekk. Det er også det velkjente, runde hullet (med datomerking). X-Lock-systemet baserer seg på X-formet hull også på skiver og tilbehør. 

– Mer enn 130 ulike X-Lock tilbehør. Vi tilbyr brukerne et komplett utvalg tilbehør helt fra start, sier PR-medarbeider Stefanie Schäfer i  Bosch til Verktøy 24. 

Metall: Kutte-, slipe-, fiber-, SCM- og flapdiscskiver, stålbørste kopp og rund. 

Stein, betong, flis: Diamant kutteskiver, diamant kjernebor (tørt) og freseskive

Diverse: Karbid kappeskive for spikerholdig tre, plast, kompositt og gips. 

Dette er altså tilbehør under Bosch´ eget merke. I tillegg kommer tilbehør fra andre, eksterne leverandører. Tyrolit har allerede meldt at de kommer med en serie skiver til X-Lock, og det er all grunn til å vente at andre kommer etter.

Innføres gradvis

X-Lock systemet innføres gradvis. De nærmeste årene kommer det til å selges parallelt med det konvensjonelle redskapsfestet. X-Lock-systemet er kun mulig å kjøpe på nye maskiner, det finnes ingen tilbehør for å ettermontere det på eksisterende maskiner med konvensjonelt feste. 

– Kommer X-Lock også på 230 mm vinkelslipere, og evt andre maskiner? 

– Dette tenker vi naturligvis på. Andre verktøy er også mulig. La oss få overrasker dere! Men vi ber om forståelse for at vi av konkurransehensyn ikke kan gi mer informasjon om dette nå, sier Stefanie Schäfer. 

– Hva gjør X-Lock-systemet med prisene? Og hvor langt har dere kommet i å få dette ut til kundene? 

– Dette må jeg undersøke med mine kolleger. Kommer tilbake på det, sier Schäfer. 

Promovideo til slutt.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)