BilNyheter

Brødrene Dahl leverer varer med elektrisk Volvo FE kranbil

Nå kan Brødrene Dahl levere varer med elektrisk kranbil. Se hvor langt den kan kjøre – og hvor langt kranen rekker.

Kortversjon: Transportformidlingen A/L i Oslo har kjøpt en Volvo FE Electric, elektrisk kranbil. Leverer varer utslippsfritt for Brødrene Dahl i Oslo.

English summary: Norwegian truck cooperative Transportformidlingen A/L has purchased a Volvo FE Electric, electric crane truck. Delivers construction and HVAC supplies emission free for supplier Brødrene Dahl (owned by Saint Gobain).

– Brødrene Dahl tar et nytt steg for å bli utslippsfri i 2030 med sin første, helelektriske kranbil.

Det sier Brødrene Dahl i en pressemelding. Her informerer grossisten at deres første el-kranbil kom på veien i januar. Den skal blant annet levere til det nye regjeringskvartalet.

BD forteller i pressemeldingen at bærekraftarbeidet i Brødrene Dahl er dypt forankret. Eieren Saint-Gobain har forpliktet hele virksomheten til å være karbonnøytrale innen 2050. Transportvirksomheten til Brødrene Dahl skal være utslippsfri innen 2030. Transport og kjøretøyer er en viktig del av dette.

Først med elektrisk kranbil

– Vi er blant de første i vår bransje med hel-elektrisk kranbil. Innenfor Ring 1 og Ring 2 i Oslo møter vi stadig oftere krav om utslippsfri transport. Brødrene Dahl vil levere på dette. Samtidig er dette en naturlig satsing i forhold til bærekraftmålene våre som skal bidra til FNs mål om blant annet å stoppe klimaendringene innen 2030, sier transportsjef Lars Erik Granerud i Brødrene Dahl.

Blant de første er riktig. Helt først rakk de ikke å være. Den æren fikk Optimera og Østkran AS i slutten av oktober.

– Klimautfordringer krever løsninger. I utfordringenes natur ligger det at alle løsninger ikke er funnet ennå. Brødrene Dahl griper fatt og vurderer teknologi etterhvert som den kommer, sies det i pressemeldingen.

Lastebiler med eldre motorteknologi i form av Euro 4 og Euro 5 blitt parkert og utfaset siden 2016. I 2020 nådde BD målet om å få hele lastebilflåten over på Euro 6. Disse har motorer med tilsetning av Adblue, som reduserer skadelige utslipp betydelig. Deler av flåten kjører også på HVO syntetisk biodiesel, men den er nå så dyr at literprisen legger stort press på transportøkonomien.

Volvo FE Electric kranbil

Brødrene Dahl har flere elektriske varebiler i drift. Sist oktober 2021 kom de første helelektriske Volvo FE Electric treakslete kranbilen til landet. Den har en 19 tonnmeter kran og en rekkevidde i kjøring på 200 kilometer. Det er en av disse BD når har fått ut i kjøring.

19 tonnmeter betyr at kranen løfter ett tonn 19 meter ut fra bilen. Eller to tonn halvparten så langt, for å si det noe forenklet.

Selskapet samarbeider med operatører om sin logistikkvirksomhet. Det er Transportformidlingen A/L som gjør innkjøpet, med støtte fra Enova og Brødrene Dahl. Den nye elektriske kranbilen skal blant annet betjene det nye regjeringskvartalet.

– Å være på Oslos veier og gater med en utslippsfri kranbil som dette er naturligvis moro og noe vi er stolte av. Erfaringsmessig starter miljøkrav fra markedet i Oslo og inspirerer andre byer. For hvert nye kjøretøy-innkjøp drøfter vi nøye miljøegenskaper i forhold til driftssted. Der er også rekkevidde et tema. All ny drivstoffteknologi blir nøye vurdert, sier Lars Erik Granerud.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)