Nyheter

Fem tette slipemaskiner fra Fein

Her kommer fem 18V premierer fra Fein på én gang. To vinkelslipere og tre rettslipere. Fellestrekket er børsteløse motorer med svært tett innkapsling mot spon og støv. Forskjellene er viktige for dem som liker nyanser i verktøy.

Fein lanserer nå rett før påske sin første batteridrevne vinkelsliper.

Fein AGSZ rettsliper med lang hals.
Fein AGSZ rettsliper med lang hals.

To stykker av dem, faktisk. Og tre nye rettslipere i samme farta. Alle sammen på 18V HighPower batteriplattform. Det vil si batterier med de større 20700-cellene, som tåler vesentlig større strømstyrke enn de mindre 18650 standardcellene.

Fein Multivolt

Nå har Fein innrettet sitt batteriverktøysystem så klokt at det er full MultiVolt-fleksibilitet mellom 12V og 18V. Man kan altså bruke en av disse maskinene på 12V batteri, om man skulle ville det. Men det ville ikke vært særlig smart, da et 12V batteri ville mistet pusten temmelig fort på en maskin som dette.

Alle maskinene er bygget rundt en ny generasjon børsteløse motorer som Fein kaller PowerDrive. Èn ting er at de er børsteløse, med alt det fine det fører med seg av elektronisk styring, overbelastningsvern og sånt. En annen ting er at de sikkert er (nesten) så kraftige som Fein påstår at de er.

Tett innkapsling på PowerDrive motorer

Men det mest interessante ved disse er innkapslingen. Disse nye PowerDrive-motorene skal være helt og fullstendig innkapslet, i følge en nylig pressemelding og informasjon jeg har fått muntlig av kilder hos Fein-importør Charlie Storm Messel AS.

Helt tett, altså.

– …helt innskapslet neste generasjons Fein PowerDrive motor. Denne har beskyttelse mot skitt og smuss. Til og med aggressivt keramisk og mineralsk støv. De vil fungere kontinuerlig i miljøer med svært høye støvnivåer uten behov for vedlikehold, skriver CS Messel AS i pressemeldingen.

Her må det understrekes at dette er en gjengivelse av hva produsent og importør sier, samt bildet t.v. funnet via en tysk nettforhandler, ikke egne erfaringer eller objektive tester andre steder.

PowerDrive-motorene har en nominell effekt på 1100 Watt. De omtales som 30 prosent sterkere (større effekt) enn sammenlignbare universalmotorer. Dette er omtrent det samme tallet som andre produsenter oppgir for sine børsteløse motorer. Nominell effekt

125 mm vinkelslipere

De to vinkelsliperne er beregnet på 125 mm skive. Det vil si en universal vinkelsliper som brukes (og misbrukes) til det meste.
– Vi har designet de nye vinkelsliperne på batteri for metallarbeid. Men vinkelslipernes kraftige motor med den spesielle støvbeskyttelsen gjør de egnet til mange forskjellige bransjer, sier Christian Weber i pressemeldingen. Han er produktsjef for sliping hos Fein.

Dødmannsbryter som ikke kan låses.
Dødmannsbryter som ikke kan låses.

De to vinkelsliperne er strengt tatt “bare” én, men i to varianter. Forskjellen ligger i bryteren, akkurat som på Hitachis siste vinkelslipere i samme klasse.

  • Fein CCG 18-125 BL med klassisk skyvebryter til tommelen.
  • Fein CCG 18-125 BLPD med dødmannsbryter / “paddle” i forkant av maskinen. Kan ikke låses permanent.

Begge maskinene har trinnløs regulering av hastighet fra lave 250 o/min opp til 8500 o/min. Dette gjør den temmelig anvendelig til så mangt innenfor kutting, sliping, rubbing og polering av metall og andre materialer. Inkludert rustfritt.

Myk start? Check. Gjenoppstartssperre? Check. Hurtigstopp på skiva? Check.

Veil-pris på vinkelsliperne ligger på rett over 6500 kroner eks mva for sett med to HighPower-batterier og lader. “Select-versjon” med maskin i koffert uten batteri og lader ligger rett under 3300 eks mva.

AGSZ rettslipere med standard og lang hals

Fein AGSZ rettsliper i standard BL-versjon t.h. og LBL med lang hals.
Fein AGSZ rettsliper i standard BL-versjon t.h. og LBL med lang hals.

Samtidig med vinkelsliperne kommer Fein med hele tre rettslipere på den samme teknologien og med den samme innkapslede motoren. Samme grunnmaskin, men tilpasset ulike formål.
1. Fein AGSZ 18-280 BL, “vanlig” rettsliper.
2. Fein AGSZ 18-280 LBL, med lang hals spesielt godt egnet til jobber der verktøyet må nå langt, f.eks. sliping langt inne i et rør.
3. Fein AGSZ 18-90 LBL, med lav hastighet på 2900 til 9000 rpm spesielt for rustfritt stål.

Rettsliperne har en veil-pris på litt over 5500 eks mva for sett med to HighPower-batterier og lader, og rett under 2800 eks mva for “Select-versjon” i koffert uten batteri og lader.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)