NyheterTeknisk

Festool bordsag med Sawstop automatisk nødstopp

Festool kan være i ferd med å få ut en bordsag med Sawstop teknologi. Den stopper saga momentant hvis det kommer en finger – eller en pølse – nær bladet. Se demo-video her. A propos nødstopp: Hva skjedde egentlig med Bosch Reaxx…?

Tekst: Jørn Søderholm

Nå har det akkurat ploppet ut en teaser-video fra Festool Nederland. På videoen blir det demonstrert en Festool bordsag, med det som ser ut til å være en operativ nødstopp på sagbladet dersom noe “kjøttaktig” kommer borti. 

Sjekk demo-videoen under. Ingen av gutta setter fingeren sin på nyheten, men det blir knapt en rift i skinnet på en utpekt grillpølse etter den lille prøven. 

Vises på Bouwbeours byggemesse

I den lille tekstbeskrivelsen til videoen avslører Festool Nederland nada om hva dette faktisk er for noe. Kun at deres folk forbereder seg til Bouwbeurs, en stor nasjonal byggemesse i Nederland i begynnelsen av februar. 

– Der presenterer vi nye innovative maskiner innen 18V, støvsugere og sager. Maskiner som ikke bare er raskere og sikrere i bruk, men også en glede å jobbe med, er alt Festool Nederland har å si om den saken. 

Denne saken ble først omtalt hos amerikanske Coptool. Dette er nok ikke siste ord skrevet om denne saken.

Sagbladet etter Sawstop
Sawstop-teknikken tar effektivt knekken på sagbladet før det rekker å ta knekken på fingeren din. “Ulempen” er at du trenger nytt blad. (Skjermdump: Youtube)

Fikk du med deg Reaxx, bordsaga Bosch lanserte for et par-tre år siden? Den fikk mye oppmerksomhet for samme type funksjonalitet, med automatisk bråstopp hvis noen skulle være så uheldig å få fingern borti bladet. 

Det er fort gjort. 

Bosch Reaxx stoppet i retten

Funksjonaliteten er så sjelden at Bosch har blitt trukket for retten av Sawstop, et selskap som leverer bordsager med en lignende funksjonalitet.

Bosch Reaxx er ikke på markedet nå.

Bosch har blitt dømt i to rettsinstanser i USA, sist høsten 2017. Reaxx bordsagen blir i følge Bosch p.t. ikke markedsført eller solgt.

Andre prinsipper

Det har blitt fremholdt fra Bosch sin side at deres system er basert på helt andre prinsipper enn Sawstops teknologi. 

I 2017 ble Sawstop kjøpt opp av Festool. Eller nærmere bestemt TTS, Festools eier. Nå ser det altså ut til at Sawstop-teknologien om ikke lenge kommer til en Festool bordsag nær dine fingre.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)