Nyheter

Første luftrenser fra Hilti – fjerner svevestøv

Nå kommer Motek og Hilti med sin første luftrenser. Reduserer svevestøv, som kan bli hengende i lufta i opptil to uker.

Hva er det: Hilti Air Cleaner
Hva koster det: Ca 9 000 og 22 000 (to versjoner).
Hvor kjøpes det: Hos Motek AS

English summary: Hilti and norwegian dealer Motek launches its first Air Cleaner. Removes airborne particles who slips through the vacuum(s), and provides better health and safety.

– Støvsugeren suger opp støvet. Hilti Air Cleaner reduserer svevestøvet.

Det sier Motek i en pressemelding om nye Hilti Air Cleaner. Det er en luftrenser. Eller en støvsuger til luften, om du vil.

Selv med en god støvsuger og håndtering av arbeidsstøv kan det bli hengende svevestøv i lufta i lang tid etter jobben er ferdig.

Hilti Air Cleaner
Hilti Air Cleaner

Hilti Air Cleaner

En luftrenser reduseres svevestøvet kraftig, og bidrar til enda bedre HMS og beskyttelse for alle som oppholder seg i nærheten. Ikke bare mens jobben gjøres, men også etterpå. Svevestøv kan nemlig ligge i lufta i opptil to uker. Det er naturligvis ikke bra for luftveiene til folk som jobber i et sånt miljø.

Støvgrensen for arbeidsplasser ligger på 10 mg/m³ for støv som pustes inn i de ytre luftveiene, altså større partikler.

Den er på bare 3 mg/m³ for støv i mindre partikler, som pustes inn i de indre luftveiene. De større støvpartiklene kan man se som en sky. De minste partiklene ser man ikke, de bare henger der og svever i luften. Derfor er det så viktig å filtrere bort finstøv fra luften så raskt som mulig.

Se mer i Forskrift om tiltaks- og grenseverdier.

I tillegg til støvsuger – ikke i stedet for

Støv er helseskadelig, derfor er det viktig å ta grep for å redusere mengden støv som får fly fritt rundt. Det første steget er å koble verktøyet til en støvsuger.

Hilti – og andre produsenter – har gode støvsugere som lett kan kobles til verktøyet for nær støvfritt arbeid.

Les også: Bruker fire dager pr måned på rydding

– Selv om støvsugerne gjør en kjempegod jobb, vil de fleste byggeplasser være tjent med å sette i gang Hilti Air Cleaner i tillegg. Mens støvsugeren suger opp støvet, reduserer Hilti Air Cleaner svevestøvet, sier Motek.

Den nye luftrenseren kommer i to versjoner.

Særlig i gamle bygninger inneholder støvet ofte kreftfremkallende stoffer som kvartsstøv, gammel isolasjon, støv fra harde tresorter eller blyholdig støv, samt allergifremkallende muggsoppsporer. En støvmaske har liten eller ingen effekt mot slike belastninger. Det har heller ikke støvsugere, kluter eller koster. Men det har luftrensere.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)