NyheterReportasje

Fra elektriker til influenser

Møt Mads Clemmetsen, eller @madspusseropp – elektriker og selverklært altmuligmann. Fra begynnelsen på Instagram i 2018 har tiden i rampelyset ballet på seg. Nå har han bikket over 100 000 følgere på instagram og er aktuell på TV. Nylig tok han imot prisen som årets influencer i sin kategori på Vixen Awards 2022. Det vil si blant norske mainstream-influensere i selskapsklær. I arbeidsbuksa.

English summary: meet Mads Clemmetsen aka @madspusseropp – electrician and self declared jack of all trades. From the beginning on Instagram in 2018 he is getting more and more recognition. Now he’s amassed over 100 000 followers on Instagram, appears on TV and recently accepted the award for influencer of the year in his segment at Vixen Awards 2022. Meaning among the Norwegian mainstream influencers dressed in formal attire. In his workwear.

Mads er 28 år og opprinnelig fra Kragerø. Han flyttet til Porsgrunn da han var 17 for å gå på skole og bli elektriker. Opprinnelig var det andre ting som sto på agendaen, men han lot seg overtale.

– Egentlig hadde jeg lyst til å bli kokk, det var moren min som fikk meg på ideen til å bli elektriker. Jeg skjønte at lønninger og arbeidstid ikke var det jeg så etter i kokkeyrket, så jeg vurderte å gå allmennfag med idrett. Da var moren min heldigvis så ærlig at hun sa det ikke er noe for meg. Jeg har såpass med lese- og skrivevansker i tillegg til konsentrasjonsvansker at jeg kom meg så vidt gjennom grunnskolen. Hun foreslo heller å prøve yrkesfag og eventuelt kombinere det med påbygg for studiekompetanse, forklarer han.

Gjennom oppveksten på gård forklarer Clemmetsen at han fikk en sterk arbeidsmoral nærmest inn med morsmelka, men det var ingen automatikk i å bli håndverker. Skolegangen på elektro gikk heller ikke sømløst fra starten.

På rødlista til læreren

– Heller ikke der klarte jeg å konsentrere meg, så jeg havnet fort på rødlista til læreren. Jeg fikk høre at jeg heller burde gjøre noe kunst og håndverk, for å ha meg som elektriker ville være farlig. Jeg gikk ut av det året der uten noe særlig høyt snitt. Da gikk det en faen i meg, og jeg tenkte at sånn kan det ikke være. Jeg jobbet mye det neste året og fikk opp snittet. Det endte med lærlingplass og jeg kom meg ut i arbeidslivet. Nå husker jeg ikke mye av teorien i dag, men jeg er som regel veldig godt fokusert på
det jeg holder på med der og da, sier Mads.

Du kaller deg selv for elektriker og selverklært altmuligmann, hva betyr det?

– Det startet med at jeg jobbet som en tulling i læretida og tok alt av overtid jeg kunne. Jeg levde ekstremt gjerrig og spiste bare First Price til jeg hadde råd til å kjøpe leilighet. Da kunne jeg ingenting om oppussing fra før, men jeg kjøpte litt utstyr tenkte at her skulle jeg fikse opp. Jeg brukte et halvt år og fant ut at jeg fikk litt verdistigning ut av det. Etter det fortsatte jeg å gjøre det en gang i året, så jeg kunne gå videre til neste objekt. En del av grunnen til at jeg kaller meg altmuligmann er at jeg ofte har dårlig tid og ikke vil stå og vente på at noen andre skal gjøre jobben.

Litt vondt å kalle seg for influenser

Hva med instagram-hopprennet, hvordan startet det?

– I starten delte jeg litt på min vanlige privatprofil, men jeg skjønte at her er ikke alle interessert i bare oppussing. Så sa hu jeg er sammen med at jeg kanskje bare burde starte en egen oppussingsprofil. Jeg tenkte at det hørtes sært ut, men joda, det kan vi prøve. Så var det et tidspunkt der jeg skulle pusse opp badet hennes, og det hadde jeg ikke gjort før. Jeg begynte å dele av det, og hun som er inne i SoMe-verdenen fra før delte profilen min så jeg fikk noen raske følgere fra starten. Da fikk jeg vann på mølla, og siden den gang har det bare gått en vei. Jeg har også lyst til å inspirere andre. Det kommer mange fine tilbakemeldinger (og alltid noe negativt) fra folk. Jeg får også brukt kreativiteten min når jeg hele tiden skal lage nytt innhold. En annen ting som er gøy er også å se hvor stor en sånn håndverker-profil faktisk kan bli.

Vi ser lite gipsstøv i den norske influenser-sfæren, hvordan passer du inn der?

– Jeg passer jo egentlig ikke inn i den verdenen, så jeg prøver å lage min egen plass. En gang i tiden sa jeg også at det umulig kan være hardt arbeid å være influenser. Så begynte jeg dele av livet som håndverker for å vise hva hardt arbeid egentlig er, men der har jeg endt opp med å spise mine egne ord. Å jobbe som influenser kan være tungt det og, flirer han.

Omtaler du deg selv som influenser?

– Nja, det er litt vondt. Jeg føler meg som en håndverker, men samtidig har jeg lyst til å snu influenser-ordet, for det handler jo om å påvirke. Hvis jeg kan påvirke unge til å velge håndverksfag eller folk til å gjøre mer selv hjemme kaller jeg meg sjøl mer enn gjerne influenser. Men jeg har ikke lyst til være den stereotypien som står og skal reklamere for sminkeprodukter. Verktøy og håndverksrelaterte produkter vil jeg gjerne reklamere for, og det må man jo også for å make a living.

Vixen Awards 2022

Nylig vant Clemmetsen årets influencer i kategorien interiør, bolig og uterom på Vixen Awards 2022. Vixen kan godt omtales som mainstream i den norske influenser-verdenen, med Funkygine og Jenny Skavlan som vinnere i andre kategorier. Da han gikk på scenen i en inngått arbeidsbukse ble muligheten benyttet til å slå et slag for håndverkeryrker og oppfordre unge til å vurdere det.

– Det var ikke helt forventa. Det har pleid å være mer interiørrettede profiler som har vunnet der, og jeg regnet nesten med det i år også. Det er ikke akkurat det jeg er best på, så jeg trodde nesten at jeg ble tatt med kun for mangfoldet. Så sa managementet mitt at jeg er nødt til å ta på meg arbeidsbuksa og skrive ned noen ord bare for å være klar, også fikk vi ta det som det kommer. De hadde nok mer trua enn jeg selv, konstaterer han.

Clemmetsen møtte opp i arbeidsbuksa på Vixen Awards 2022. Foto: Tonje Gulbæk Barstad.
Clemmetsen møtte opp i arbeidsbuksa på Vixen Awards 2022. Foto: Tonje Gulbæk Barstad.

Mads forteller at balansen mellom å være håndverker og skape innhold kan være utfordrende å finne, men at han selv synes han har knekt koden. Nå om dagen går det mye i trening, og der har han også fått positive tilbakemeldinger.

– Det er nesten som et prøveprosjekt for hvordan det kan funke på en håndverkerprofil. Det jeg ser er at det er både håndverkere og husmødre som synes det er positivt, og også kan hente inspirasjon i det. Så har jeg en privatprofil hvor jeg deler fra ferier og andre ting som ikke er relevant nok for oppussing og håndverk.

Konsentrasjonsvanskene påvirker

– Jeg står og fokuserer på en ting av gangen, så selve innholdet kommer ofte ut seint på kvelden. Jeg filmer typisk hele dagen, så må redigeringen tas seinere. Så må jeg prøve å huske hva slags innhold jeg hadde tenkt å lage. Jeg prøver å bli flinkere på å få lagt ut ting midt på dagen også, det er jo gjerne da det når best ut til folk. Jeg har ikke hatt kalender før i år, for jeg har pleid å huske alt jeg skal gjøre. Men og nå begynner det å bli tett mellom aktivitetene. Jeg merker at det tar på å skulle drive med TV, eget innhold og eget håndverk. Samtidig jobber jeg med meg selv og prøver å unngå å stresse opp unødvendig, sier han.

Hva liker du å se fra andre som også lager innhold fra bygg/anlegg/oppussing?

– Jeg liker best å se store forandringer på kort tid, ikke nødvendigvis husprosesser som tar to år. En ting som går igjen der er gjerne at sånne profiler gjerne endrer seg når oppussingen er ferdig, og da blir det bare interiørbilder. Hvis jeg har laget et fint bad prøver jeg å unngå å vise det mer enn en par-tre ganger, for det er prosessen som er viktigst for meg. Også er jeg glad i å se på flinke håndverkere som deler konkrete tips og viser hvordan man gjør ting. Det trenger ikke bare være håndverkere, jeg liker å følge folk som deler hverdagen sin på jobb. Det kan være piloter, helsefagarbeidere eller hva som helst. Ufiltrert er det jeg liker, det er inspirerende. Spesielt på TikTok ser jeg at folk bare drar opp telefonen og filmer, og at terskelen er lav. Jeg liker å se det som ikke er så polert og ryddet. Jeg selv er ikke så opptatt av hvordan jeg ser ut før jeg drar opp telefonen.

Verktøy er halve jobben

Hva er ditt forhold til verktøy? Er du nerd eller forholder du deg til det kun praktisk?

– Jeg er vel ikke nerd, for jeg kan ikke alt. Men jeg er veldig opptatt av at verktøyet gjerne er minst halve jobben når noe skal gjøres, noen ganger 80-90 prosent. Nerd blir i mitt hode veldig inne i det tekniske, jeg er mest interessert i det praktiske og at jobben jeg gjør skal gå fortest mulig. Men jeg ekstremt opptatt av verktøy. Selvsagt vil jeg ha det nyeste, beste og dyreste. Da jeg startet med oppussingsprofilen skjønte jeg etter hvert at det burde være mulig å få til en verktøyavtale. Da jeg hadde rundt 15000 følgere hadde jeg prøvd veldig mange forskjellige verktøy, så jeg reiste til DeWalt. Jeg sa at jeg har planer om at profilen skal fortsette å vokse og ville gjerne ha dem med på den reisen. Det var litt frem og tilbake og ikke bare-bare å få til en avtale, men vi kom frem til et samarbeid etter hvert som vi er godt fornøyd med.

3 kjappe

1: Arbeidsbilen brenner, og du kan kun ta med deg 3 ting. Hva velger du?

– Det må være telefonen og øreklokkene, de ligger lett tilgjengelig. Alt verktøyet ligger baki, så jeg tror jeg ville prioritert å komme meg ut.

2: Hva er mest gøy, oppussing eller lage innhold?

– Kombinasjonen. Jeg vil ikke ha det ene uten det andre. Nå om dagen lener jeg meg kanskje et hakk mer mot å lage innhold. Jeg legger fra meg håndverker-rollen når jeg ikke jobber med det, men jeg er opptatt av å dele fra hvor enn jeg går.

3: Største interesse som IKKE er relatert til håndverk eller content?

– Bil. Eller bil, maskin og alt som kan kjøres. Jeg er mest glad i sportsbil, men interessert i alt mulig. Når det er sagt kommer jeg nok alltid til å ha en V8 i garasjen.

.Ja, frem til det fases ut for elbil, eller?

– Da lever ikke jeg lenger, slår han fast.

Mads er for tiden aktuell med TV-programmene Rydderevolusjonen og 16 ukers helvete, på henholdsvis TV2 og TV Norge. Nylig har han også startet opp en YouTube-kanal, hvor han planlegger å laste opp innhold i lengre format enn det man typisk ser på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)