NyheterTeknisk

Fredheim Maskin kjøper Coates Elektromotor

Den ene kan mye om knuse- og sikteverk. Den andre kan enda mer om elektromotorer. Nå har Fredheim Maskin AS kjøpt verksted- og supportvirksomheten til Coates Elektromotor i Moss.

Kortversjon: Fredheim Maskin AS har overtatt virksomheten til Coates Elektromotor. Tilbyr tung fagkompetanse på service, testing og opplæring innen elektriske motorer og generatorer.

English summary: Fredheim Maskin AS is Norway´s biggest company within mobile crushing and screening equipment. Has recently acquired the service and support business of Coates Elektromotor. Offers strong competence on service, testing and training within electrical motors and generators.

SPYDEBERG: – Oppkjøpet er en et viktig og riktig steg i vår fremtidsstrategi. Nå kan vi feilsøke, reparere og teste elektromotorer og generatorer i eget hus. Vi kan også påta oss oppdrag på andre elektriske maskiner.

Det sier daglig leder Per Olav Fredheim i Fredheim Maskin AS.

Knusing og sikting i pukkverk
Et pukkverk er et av de jævligste miljøene du kan utsette moderne maskineri for.

Kunnskap om elektriske motorer og generatorer

Selskapet er landets største aktør innen knuse- og sikteutstyr til pukkverk og anleggsentreprenører. Nå har Fredheim Maskin AS overtatt verksted- og supportvirksomheten til Coates Elektromotor i Moss. Et lite men ytterst kompetent fagmiljø innenfor elektromotorer av alle slag. Dermed har Fredheim som maskinleverandør etablert et solid, fagkyndig tilbud innenfor elektriske motorer og generatorer.

Et eksempel: Flytoget kjenner du antakelig godt til. Hvert togsett har åtte elektromotorer som yter til sammen 4800 hk. Disse motorene testes og holdes i sin beste form av Coates Elektromotor – og nå altså Fredheim Maskin.

Coates Elektromotor har lange tradisjoner tilbake til 1945. Coates sine røtter går tilbake til grunnleggeren Frank Coates. Sønnen Sigurd Coates overtok senere bedriften. Han har bokstavelig talt hele sitt liv jobbet med strøm.

Per Olav Fredheim (t.v.) og Sigurd Coates.
Daglig leder Per Olav Fredheim (t.v.) og el-motorspesialist Sigurd Coates i Fredheim Maskin AS. (Foto: Jørn Søderholm)

Feilsøke, reparere og teste el-motorer

Nå er han en del av Fredheim Maskins team. Med dette kan Fredheim Maskin AS nå feilsøke, reparere og teste elektromotorer og generatorer i eget hus.

– Omlegging fra hydraulisk til elektrisk drift av knuse- og siktemaskiner er en spennende utvikling. Det er utstyr som kjøres hardt og som jobber i krevende miljøer. Der er det mye interessante faglige utfordringer. Jeg gleder meg veldig til veien videre sammen med Fredheim, sier Sigurd Coates til Verktøy 24.

Keestrack – en nederlandsk produsent av mobile knuse- og siktemaskiner opptil 100 tonn – har i mange år bygget sine maskiner med elektrisk drift, der maskinene får strøm fra dieselaggregat eller nettstrøm der det er tilgjengelig. Stasjonære knuse- og siktemaskiner i pukkverk har “i alle år” vært elektrisk drevne. Mer om det her.

Andre deler av anleggsbransjen er også inne i en utvikling med sterk fokus på elektrifisering. Deriblant med stor utvikling og etterspørsel i elektrisk drevne anleggsmaskiner. Med oppkjøpet av Coates Elektromotor bygger Fredheim Maskin seg opp som en sterk aktør på servicesiden.

– Vi påtar oss serviceoppdrag også på andre elektriske maskiner, i tillegg til våre egne. Det gjelder blant annet stasjonære pukkverk og andre tidligere kunder av Coates med ulike elektriske maskiner. Blant disse finner vi togselskap som benytter Coates til overhaling av el-motorer i tog og en hel del annen tung industri basert på elektriske motorer, sier Fredheim.

Knusere med el-drift

Elektromotor i Keestrack knuser
Keestrack knuse- og sikteverk. Hybridmaskiner, der elektromotorer får strøm fra nett eller dieselaggregat.

Åtte av ti maskiner i Fredheim Maskins sortiment er nå elektrisk drevne, og får energien sin fra nett eller ekstern strømforsyning.

Per Olav Fredheim understreker at oppkjøpet nå ved årsskiftet av Coates´ verkstedvirksomhet er et viktig og riktig steg i selskapets strategi.

– Elektriske maskiner er uten tvil fremtidsriktig i vårt segment. De oppnår betydelige besparelser på miljø, drivstoff og servicekostnader. Elektriske maskiner avgir også mindre støy, til fordel for ansatte og øvrige omgivelser. Økt kompetanse og økt kapasitet vil bedre vår service til våre kunder med elektriske maskiner.

Coates vil i tillegg til hands-on arbeid med reparasjon og testing av elektromotorer og generatorer også tilby kurs i Spydeberg. Blant annet om fordelene ved elektrifisering og opplæring av sikker bruk av strøm på maskiner.

Per Olav Fredheim (t.v.) og Sigurd Coates.
Daglig leder Per Olav Fredheim (t.v.) og el-motorspesialist Sigurd Coates i Fredheim Maskin AS. (Foto: Jørn Søderholm)

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)