Nyheter

Ny, heftig Milwaukee muttertrekker – slår med over 2000 Nm

Milwaukee kommer nå med en ny 18V muttertrekker. Hele 2034 Nm skal den greie å slå løs med. Maskinen har egne innstillinger for å sikre at hjulbolter og betonganker overlever. Inngår i serie nye muttertrekkere. (NO/POL/ENG)

Milwaukee samlet i januar rødkledde selgere og verktøyfagfolk til sitt store kickoff. På dette årlige arrangementet er det visning og demonstrasjoner av årets nyheter.

Blant nyhetene er er en serie nye 18V batteridrevne muttertrekker. Deriblant et par high-impact-maskiner for de store anledninger. Den nye, supersterke muttertrekkeren kommer to versjoner, M18ONEFHIWF12 og M18ONEFHIWF34 med hhv 1/2 og 3/4 toms firkantfeste. Begge med friksjonsring, ingen med låsestift. Her er litt om forskjellen på de to. I videoen nederst (fra USA) sies det at låsestift også skal være tilgjengelig.

Den er så ny at det er fint lite bilder av den å finne på nettet. Her er pressemeldingen.

High Impact muttertrekker

Milwaukee High Impact muttertrekker
Milwaukee High Impact muttertrekker. Uvisst om dette er bilde av den nye M18ONEFHIWF12 modellen.

Håpløse modellnavn å huske, sa du? Det er ikke så komplisert. M18 ONE F HI WF 12 og 34.

Altså maskiner i M18-serien One Key Fuel-serien. M18ONEF, altså. Selve modellen heter HIWF, mens tallene til slutt viser til hhv 1/2″ og 3/4″. Bokstavene HI i modellnavnet står for High Impact, W-en er for wrench (muttertrekker), mens F-en står for Friction ring.

La det ikke være tvil: Dette er utstyr for for muttere og bolter som sitter godt fast. Virkelig godt. Sånn bortimot “faens jævla dritthelvetes møkkaboltjævel-fast”. Den funker også godt på de som ikke skal sitte fullt så godt fast.

For å ta det første først: Her sier Milwaukee har de har kommet opp med markedets sterkeste ledningsfrie muttertrekker. Det kan godt hende det stemmer. De oppgir nemlig hele 2034 Nm i løsrivelsesmoment.

Løsrivelsesmoment

Milwaukee High Impact muttertrekker.
Milwaukee High Impact muttertrekker.

Maks moment maskinen kan prestere for å slå løs en fast mutter eller bolt er altså over 2000 Nm. Det er det såvidt jeg vet ingen andre batterimaskiner som greier. Akkurat det oppgitte tallet skal vi ta med en klype salt eller to, ettersom moment er avhengig av mange faktorer i måling. Et tall oppgitt av en produsent er det liten vits i å sammenligne direkte med et oppgitt tall fra en annen.

Men det er ingen tvil om at Milwaukee her har laget en maskin som er utrolig sterk i klypa. Det oppgitte momentet overstiger moment i mange lastebilmotorer.

Den kan forresten skru fast med 1627 Nm. Voksent, det også.

Men det er jo slett ikke alltid man trenger å slippe alle Nm-ene løs på den stakkars bolten på én gang. Godt at maskinen er satt opp for One Key-systemet, da. Med en sånn maskin gir det god mening å bruke det Bluetooth-baserte systemet til å stille inn maskinen til oppgaven, gjennom One Key appen på mobilen.

Stille inn med One Key

Her kan man for eksempel stille inn turtall og ønsket antall Nm, til feks repetitiv skruing. Du kan også velge et par særskilte modus som kan være nyttig:

  • Hjulmutter: Velg mellom to forhåndsinnstilte moment. Det kan uansett være lurt å gå over alle mutterne med en momentnøkkel til slutt.
  • Betonganker: Maskinen skrur kun til ankeret har satt seg, og stopper. Reduserer fare for ødelagte anker eller hull.
Den nye M18ONEFHIWF12 og -34 er maskinen karen holder i hånda.
Den nye M18ONEFHIWF12 og -34 er maskinen karen holder i hånda. (Foto: Are Pettersen)

I appen kan man sette sin egen profil på maskinen. Når det er gjort kan du skifte mellom ønskede innstillinger med knapp på maskinen, uten at man må innom appen.

Milwaukee M18ONEFHIWF12 og M18ONEFHIWF34

Tross storvokste prestasjoner er det ingen overdrevent svær maskin, dette. 22 cm lang og med en matchvekt på 3,3 kilo med et 5,0 Ah batteri er den omtrent på størrelsen man forventer av en solid muttertrekker. Det samme gjelder turtallet på 0-1800 o/min og slagfrekvensen på 0-2400 slag/minutt.

Prisen? 2 990 eks mva, for nullversjon i HD-koffert. Dvs maskin uten batteri og lader.

De nye high-impact-maskinene er en del av en serie nye M18 Fuel muttertrekkere. Her finner vi også et par maskiner med litt mindre spektakulært max-moment, men fortsatt kraftige saker. De er litt mer kompakt i ytre størrelse. Disse er ikke One Key-maskiner, men har til gjengjeld fire ulike innstillinger med turtall, slag og moment. De kalles FHIWF12 og FHIWP12. Legg merke til F og P i modellnavnet, hhv med friksjonsring (friction ring) og låsestift (pin detent) i firkantfestet.

https://www.youtube.com/watch?v=Y1A8HI7hEmk

Polski: Nowy 18V bateria klucz udarowy Milwaukee M18ONEFHIWF12 i M18ONEFHIWF34. Super mocny, max 2034 Nm moment obrotowy! 1/2″ i 3/4″ wersja. Cena NOK 2990 + mva. W walizka, bez bateria i ladowarka. Informacja prasowa (english). Dvie inne klucze udarowe (FHIWF12 i FHIWP12) jest nieco mniejsza i nie mam rowny spektakularny moment obrotowy. Są w każdym razie silne rzeczy. Informacja prasowa tutaj.

English: New 18V battery impact wrench Milwaukee M18ONEFHIWF12 and M18ONEFHIWF34. Super strong: 2034 Nm nut busting torque. Comes in 1/2″ and 3/4″ versions. Price is NOK 2990 excl mva / vat. Press release (english).

A couple of other new impact wrenches (FHIWF12 and FHIWP12) is also new. Not quite as spectacular max torque, but quite powerful anyway. Not One Key-units, but on the other hand with four built in drive modes. Press release here.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)