Nyheter

Her starter Hikoki sin nye tid

Hitachi er vekk. Nå er det Hikoki som gjelder. Men det er mer enn “bare” nytt navn. Mye mer. Hikoki Powertools starter sin nye tid med den nye Multi Volt batteriplattformen, og har spennende utstyr på gang.

Tekst og foto: Jørn Søderholm 

STOLT: F.v. Frode Halvorsrud, Kristian Johnsen og Erik Berglund i Hikoki Powertools Nordic.
STOLT: F.v. Frode Halvorsrud, Kristian Johnsen og Erik Berglund i Hikoki Powertools Nordic. (Foto: Jørn Søderholm)

– Vi har nå en ny eier, som ønsker å investere i utvikling av elektroverktøy. Vi endrer navn, men vi endrer også på hvordan vi gjør ting. Dette er en ny, stor satsing for oss. En ny giv og en ny start. Det er et nytt navn og varemerke, men en enda større endring hos oss som leverandør til det norske markedet. Vi stepper opp noen hakk. Både i sortiment, men også i prosess og hvordan vi skal jobbe og dekke behovet hos kundene. Der er Multi Volt kjempeviktig!

Det sier salgsdirektør Erik Berglund i selskapet Hikoki Powertools Nordic, som inntil i forrige uke bar navnet Hitachi Powertools.

Hitachi blir Hikoki

Fra 1. oktober har både selskapet og varemerket skiftet navn fra Hitachi til Hikoki. Det uttales Hai:koki, fra “high”.

Navneendringen ble feiret med en storstilt fest på Plaza hotell i Oslo fredag, med hundrevis av inviterte bransjefolk fra forhandlere, media og håndverksindustrien.

Her ble det nye navnet introdusert hånd i hånd med den nye fleksible batteriplattformen Multi Volt. Der skal ett og samme batteri brukes til dagens 18V maskiner og en serie nye, sterkere maskiner som opererer på 36V.

Multi Volt batteriplattform 18 og 36 Volt

HURRA: Savnet indikator på Hitachi batterier? Den er på plass på de nye Multi Volt batteriene!
HURRA: Savnet indikator på Hitachi batterier? Den er på plass på de nye Multi Volt batteriene! (Foto: Jørn Søderholm)

– Hva er den største og viktigste nyheten hos dere nå? Multi Volt batteriene eller det nye navnet Hikoki?

– For oss henger det sammen. Markedet går mer og mer på batteri og batterimaskiner. Vi kommer nå med Multi Volt for å dekke dette. Samtidig lanserer vi nytt navn og ny merkevare. Så dette henger sammen. Multi Volt er veldig viktig, understreker Erik Berglund.

Frode Halvorsrud, nordisk produktsjef hos Hikoki, er enda mer ubeskjeden.

– Nå tar vi ledelsen i markedet! Det er konkurrerende produkter der ute som har samme fleksibilitet. Men de har ikke samme størrelse og vekt, og er helt noe annet på pris, sier Halvorsrud.

Starter på nytt

Denne dagen er veldig viktig. Vi starter på nytt. Nye Hikoki kommer til å være betydelig mer framoverlent enn Hitachi var, og med vesentlig høyere innovasjonstakt. Multi Volt batterier står i sentrum for den utviklingen. Vi har hatt noen huller i sortimentet. Disse hullene skal nå tettes, legger Halvorsrud til.

Det er ingen tvil om at ledere og medarbeidere i Hikoki Powertools Nordic og Norge har gledet seg til denne dagen. Det ligger formelig en sky av forventning over mingleområdet og konferansesalen på det ikoniske hotellet i hovedstaden. Dette er en stor og viktig dag for de som jobber med det.

Men om vi spoler kjapt videre, så kommer vi til det som er mer interessant for resten av verden: Produktene.

Hikoki Multi Volt

Nye batterier og nye maskiner, alt under navnet Hikoki Multi Volt eller bare MV. Hikoki velger altså den samme tekniske strategien som Dewalt, med ett og samme batteri som kan levere ulik spenning til ulike maskiner.

Hikoki Multi Volt Bajonettsag.
Hikoki Multi Volt Bajonettsag. Kommer i fase to, på nyåret 2019. (Foto: Jørn Søderholm)

Eller sagt på en annen måte: Høyere spenning til nye, større og mer krevende maskiner, og samtidig fungere like godt på 18V maskiner sluttkundene allerede har.

– Multi Volt er en fleksibel batteriplattform. Vi ser at verden blir trådløs, vi ønsker å gjøre som sluttkunder ønsker. For å kunne tilby en ledningsfri hverdag må vi ha mer kraft og lengre brukstid. Med 18V har vi kommet til veis ende. Dagens 18V vil bygges på med flere Ampéretimer. Men for å få nok kraft med 18V og flere Ampéretimer, så blir det veldig mye varme. Varme i batteriet betyr mistet kraft. For å få mer kraft, mer brukstid og lengre levetid på kraftigere maskiner går vi over på 36V. Men det må være fleksibelt tilbake til 18V-maskinene og ladere, sier produktsjef Frode Halvorsrud.

A-batteriet

Hikoki Multi Volt batterier. A-batteriet t.h. og det kommende B-batteriet med 21700-celler t.v.
Hikoki Multi Volt batterier. A-batteriet t.h. og det kommende B-batteriet med 21700-celler t.v. (Foto: Jørn Søderholm)

Det første Multi Volt batteriet – selv kaller de det A-batteriet – er i vekt og størrelse akkurat som det vi i dag kjenner som 5Ah 18V batteri. Batteriet bygger på de samme 18650-cellene som 18V-batteriet. Forskjellen ligger inni, i hvordan cellene er koblet sammen.

Valget mellom 18V eller 36 gjøres av maskinen. Så lenge batteriet er frakoblet er det teknisk sett som to 18V batterier inni én og samme pakke. Koblet til en 36V maskin blir batteriet til et 36V batteri.

Den forskjellen vil for alvor merkes når neste batteri i serien kommer, på nyåret 2019. B-batteriet. Det er basert på 21700-celler, 40 prosent fysisk større og med en kapasitet på henholdsvis fire og åtte Ampéretimer (Ah)  i 36V og 18V.

Wattimer og transport

Hikoki Multi Volt 6" sirkelsag
Hikoki Multi Volt 6″ sirkelsag, kommer i fase én av MV-lanseringen. (Foto: Jørn Søderholm)

36 Volt og 4 Ampéretimer (Ah), det blir 144 wattimer (Wh). Det er så stort at det begynner å regnes som farlig gods ved transport. Men kun så lenge det står koblet på maskinen. Frakoblet maskinen er det store batteriet “bare” to 18V batteriet på 72Wh hver, og dermed uproblematisk i transport.

Dewalt gjør det samme med sine Flexvolt batteriet. Der må man ha på transportlokkene som medfølger nye batterier for å gjøre en intern frakobling, mens de nye Hikoki Multi Volt batteriene altså er frakoblet i utgangspunktet og kun blir koblet sammen når de settes i maskinen.

Multi Volt erstatter 18V

Dagens 18V batterier fases ut når Multi Volt nå kommer inn.

Hikoki Multi Volt 5" vinkelsliper.
Hikoki Multi Volt 5″ vinkelsliper. Kommer i fase én. På nyåret kommer storebroren på 9″. (Foto: Jørn Søderholm)

– Ja, det er viktig. Vi bygger en ny, fleksibel batteriplattform. Vi lager ikke en 36V i tillegg til dagens 18V. Det nye Multi Volt batteriet fungerer både med eksisterende 18V maskiner og nye Multi Volt 36V maskiner. De fungerer også på eksisterende ladere. Man trenger ikke bytte ut noen ting. Det eneste som IKKE fungerer er å sette et gammelt 18V batter i en ny Multi Volt maskin. Det vil ikke fungerer. På sikt vil også 18V maskiner bli levert med Multi Volt batteri.

– “På sikt”, hva vil det si…?

Hikoki Multi Volt muttertrekker, med 1100 Nm. Her i 1/2" og 3/4".
Hikoki Multi Volt muttertrekker, med 1100 Nm. Her i 1/2″ og 3/4″. Kommer i fase én. (Foto: Jørn Søderholm)

– Nja, det er litt vanskelig å si konkret. Fram mot neste sommer, antakelig. Vi får det ikke bekreftet, da det blant annet har med tilgang på batterier å gjøre. Sommeren 2019 er det nok i orden.

Priser

– Hva med priser?

– Batteriet er samme størrelse, samme vekt og samme pris. Ingen prisøkning på det. MV maskiner vil være premiummaskiner, og ligger i snitt 15 pst høyere i pris.

Hikoki Multi Volt SDS Max kombihammer og 7" sirkelsag
Hikoki Multi Volt SDS Max kombihammer og 7″ sirkelsag. Kommer på nyåret 2019.

– B-batteriet er større. Passer det på 18V maskiner folk har i dag?

– Ja, det passer tilbake på 18V maskiner. På enkelte maskiner kan beltekroker og sånt være i veien. Men framover vil det tilpasses på nye. Da vil du ha 8Ah batteri til 18V maskin.

– Kommer det enda større batteri senere, når først de store 21700-cellene tas i bruk?

Større batteri kommer

Hikoki Multi Volt Drill / borskrumaskin
Hikoki Multi Volt Drill / borskrumaskin. Kommer i fase én. (Foto: Jørn Søderholm)

– Ja. Vi har ikke sett noe konkret på det ennå, men det er klart at det vil komme. A-batteriet er nå på maksimalt uttak på den celletypen. B-batteriet bytter til nye celler, og er helt i startgropen. Her henter vi ikke ut maksimalt i det hele tatt. Der vil det komme mer kraft og mere ampéretimer. Endel av MV maskinene er egentlig laget for mer watt enn B-batteriet gir. Maskinene takler mer. Den teknologien vil bygges ut videre. Men dette er ting vi ikke får vite om ennå, sier Halvorsrud.

Introduksjonen av den nye Multi Volt plattformen er delt i flere faser. Fase én er nå høsten 2018. Da kommer selve MV-konseptet, det lille A-batteriet og et knippe Multi Volt maskiner:

 • Drill / borskrumaskin, med og uten slag
 • 5″ vinkelsliper
 • SDS Plus kombihammer
 • 6″ sirkelsag
 • Muttertrekker, 1100 Nm

Fase to kommer rett utpå nyåret. Da kommer altså det større B-batteriet, og et knippe maskiner som kan nyttiggjøre seg den større kraften:

 • 10″ kapp- og gjærsag
 • SDS Max kombihammer
 • 7″ sirkelsag
 • Bajonettsag
 • 9″ vinkelsliper

Stikksag, dykksag og armerinsbøyer

Verktøyspesialist Kristian Johnsen med den nye Multi Volt 10" kapp- og gjærsaga
Verktøyspesialist Kristian Johnsen med den nye Multi Volt 10″ kapp- og gjærsaga, som kommer på nyåret. (Foto: Jørn Søderholm)

Videre framover i 2019 og 2020 kommer det flere maskiner. Her holder produsenten kortene litt tettere til brystet, men noe har de fått vite hos den nordiske importøren.

– Det skal tettes hull. Vi vet vi mangler en stikksag på batteri med bodygrip. Den kommer. Vi vet vi mangler en dykksag med skinne på batteri. Det kommer. Det foregår mye utvikling nå og innovasjonstakten blir høy, lover Frode Halvorsrud.

Låsespaker kapp- og gjærsag
SAMLET; SMART: Den “vanlige” låsespaken for gjæringsvinkelen t.h, og låsespak for sideveis tipp t.v. (Foto: Jørn Søderholm)

– Vi vet også at det kommer en armeringsbøyer og -kutter på batteri. Tilsvarende VB13 og VB16. Den vil mange ha nytte av, sier verktøyspesialist Kristian Johnsen.

Pr nå har vi kun sett de nye Multi Volt maskinene i demo i konferansesalen på lanseringsarrangementet. Vi håper å komme tilbake om ikke lenge. med noe mer konkret fra prøvekjøring av det nye konseptet.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

2 kommentarer

 1. Har testet og solgt en del av dette og det er uten tvil et stort steg i riktig retning og jeg kan garantere at dette er fremtiden! Et lite savn Metabo i USA har per dags dato er et batteri som har en AC/DC konvertering så man kan bruke sine batteriverktøy på nettstrøm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)