Nyheter

Ny Hilti DX 6 – boltepistol med kun én type patroner

Hilti har akkurat lansert et nytt flaggskip innen kruttbaserte boltepistoler. DX 6 heter den, og sies å være en allsidig skapning. Trenger kun én type patron, uansett hva som skal monteres.

Hva er det: Hilti DX 6 boltepistol.
Hva koster det: Fra 18 900 eks mva, varierer med type sett og tilbehør.
Hvor kjøpes det: Hos Motek AS.

English summary: Hilti DX 6, a new powder-actuated fastening tool. One-step energy level setting and power adjustment means you can use a single cartridge colour for most fastenings tasks on concrete and steel.

Boltepistolen har blitt uunnværlig til mye montering i bygg og anlegg. I en verden der det bygges i stål og betong gir boltepistolen en effektivisering og forenkling som knapt kan måles. Uansett om skytingen skjer batteridrevet eller med kruttpatroner som her.

Eksempelvis til å feste forskaling, isolering, vanntettesystemer, grunnmursplast, netting, membraner, tre til betong, tre til stål, stål til stål, gjengestusser, rør- og kableklammer til VVS og elektro og midlertidige fester av forskjellig slag. Her kan det sikkert nevnes bruksområder i fleng hele dagen.

Hilti DX 6 boltepistol fester tre i betong
Hilti DX 6 boltepistol. Her med magasin for båndet spiker. (Foto: Produsenten)

Hilti DX 6 boltepistol på krutt

Hilti er Sjæfen i denne klassen. De er ikke helt alene, men det er ikke en veldig folksom klasse. Dewalt har feks også en. Nå har Hilti kommet til Norge med sitt nye flaggskip inne boltepistoler. DX 6 heter den.

– DX 6 er den mest allsidige boltepistolen til nå. Den dekker et bredt spekter av arbeidsoppgaver. Den er effektiv og utrolig enkel å bruke. Samtidig blir sikkerheten ivaretatt ved bruk, sier Hilti-importør Motek AS.

Nyskapningen har spesielt ett fortrinn mot tidligere DX-pistoler: Ammunisjonen. Denne nye bruker kun én type patroner, uansett underlag og hva som skal monteres. På tidligere pistoler har man måtte velge patroner med ulik styrke i et fargekodesystem, etter behovet i oppgaven.

– Med kun én helt nyutviklet og innovativ type patroner og enkel justering av styrke på selve maskinen er det lettere enn noen gang å velge direktemontasje. Til den nye boltepistolen er det utviklet en helt ny patron som kan brukes til nesten alle arbeidsoppgaver. Det betyr at du ikke må lure på hvilken farge patroner du trenger til oppgaven, eller om du har riktig styrke liggende. Du bare lader boltepistolen med den grå «titan»-patronen og den er klar! Faktisk dekker denne ene patronen kraften til både grønne, gule og røde patroner, sier Motek.

Sorte patroner for ekstra styrke

Enklere blir det ikke. For de få anledningene der man tidligere måtte bruke sorte patroner, finnes det også en sort patron til DX 6 som tar seg av de aller tøffeste oppgavene. Du vet, sånne oppgaver der det gjerne kommer et “jammen for faen” før du finner fram esken med svarte patroner.

Alle Hilti patroner er CE-merket og “Clean-Tec”, som betyr at den ikke inneholder bly eller tungmetaller.

DX 6 er enklere og har flere justeringsmuligheter enn tidligere modeller. Maskinen har åtte styrkenivåer som lar deg finjustere kraften ved å vri på fronten for å tilpasse ut ifra hva som skal festes og i hvilket underlag.

Service og vedlikehold

Det digitale displayet holder deg oppdatert på hvor mange skudd DX 6 har utført. Det er totalt fem indikatorer i displayet, der én indikator betyr at det er skutt 500 skudd. Når alle fem indikatorer vises har man altså skutt 2 500 skudd.

Da er det på tide med en hovedrengjøring, som brukeren selv enkelt kan utføre. Etter at rengjøringen er gjennomført skal den røde knappen holdes inn i 10-13 sekunder for å nullstille indikatoren. Etter 30 000 skudd eller fem år vil et verktøysymbol vises i displayet.

– Dette betyr at det er på tide med en hovedservice, som gjøres av våre spesialister. På denne servicen byttes også batteriet som driver det digitale displayet, sier Motek.

Uavhengig av indikatorene anbefaler de at man etter en uke med mye skyting gjennomfører enkel rens og smøring for å sikre god drift. Med kun to enkle håndbevegelser er hele boltepistolen demontert og klart til rengjøring.

DX 6 tilpasses ulike oppgaver med seks forskjellige fronter, som byttes med et klikk. Standard front skyter løse spiker, M8 gjengebolter og festeprodukter med forhåndsinstallerte spiker. MX front har et magasin for automatisk skyting av båndet spiker. På tilbehørsfronten finner vi eksempelvis en sprutbeskytter som gir bedre HMS, samt en forlenger som forbedrer både HMS og framdrift ved montering i tak.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)