Nyheter

Demper støy og vibrasjoner med et ekstra slag

Hitachi Powertools kommer ut med ny slagtrekker nå.  På WH18DBDL2 har de lagt til et ekstra slag for å gjøre den mer stillegående. Omtrent som å gi mer gass når du kjører på den dårligste grusveien du vet om. 

Hitachi Powertools kommer nå ut med to nye 18V maskiner som skrur med slag:

  • Slagskrutrekker WH18DBDL2
  • Muttertrekker WR18DBDL2

Sistnevnte er tidligere omtalt i denne artikkelen, der det blant annet framgår at Hitachi ser ut til å underdrive momentet maskinen produserer.

Slagtrekker WH18DBDL2

Hitachi WH18DBDL2 slagskrutrekker Triple Hammer
Hitachi WH18DBDL2 slagskrutrekker Triple Hammer

Nå får altså muttertrekkeren et “søskenbarn”, slagtrekkeren WH18DBDL2  med hex-feste for bits og bor i stedet for firkantfeste til piper og hylser. Den mest interessante nyheten sitter på innsiden av maskinen, i slagmekanismen. Hitachi har nemlig gjort en innsats for å redusere den infernalske støyen mange slagskrutrekkere produserer.

Litt tidligere i vinter kom Milwaukee ut med en 18V slagtrekker med oljefylt slagmekanisme. Der er ideen at oljefyllingen skal dempe lyd og vibrasjoner som følger metall som slår mot metall. Jeg har en sånn slagtrekker til utprøving nå, og det virker veldig lovende i forhold til min gamle “stål-mot-stål-slagtrekker”. Kommer tilbake med en egen sak på den. Makita har en tilsvarende maskin.

Triple Hammer slagmekanisme

Men nå altså Hitachi, som går en litt annen vei. Den nye WH18DBDL2 har en “Triple Hammer” slagmekanisme, med tre ambolter som den roterende hammeren slår mot. De fleste (alle?) andre slagtrekkere har to. Dette skal i følge Hitachi selv gjøre at maskinen kjører raskere og med mindre vibrasjoner. Tester og prøvekjøringer gjort av verktøybloggere i USA (som får disse nyhetene litt før) tyder på at det funker. Se feks Pro Tool Reviews.

Det blir omtrent som å kjøre bil på den dårligste grusveien du vet om, eller å kjøre båt i noe sjø. Ofte kan det bli mer komfortabelt om man øker farta. Det rister fortsatt, men blir ikke fullt så kraftige slag. Helt til det ikke går lenger.

Jeg skal være forsiktig med å dra den parallellen for langt. Man kan tross alt ikke legge til humper eller bølger, bare øke farta. Men her har altså Hitachi lagt til en “hump”, for å redusere slag og støy. Ikke at det er noe galt med farta, altså. Maskinen kjører opptil 2 900 o/min på fullt turtall.

Oppgitt moment

Både muttertrekker og slagtrekker er IP 56-tette, tilsvarende robuste og kan brukes i støvete og fuktig miljø. De har børsteløse motorer. Det oppgis et moment på hhv 207 Nm i slagtrekkeren og 305 på muttertrekkeren. Akkurat det tallet skal vi som kjent ta med et par klyper salt. Men det indikerer at det er en kraftig slagtrekker og en muttertrekker i god mellomklasse.

Maskinene er utstyrt med teknologi som forhindrer vridning i arm ved fastkjøring. Med integrert LED-lys, elektrisk brems og beltekrok/håndleddsrem. Mer info her.

Priser? Slagtrekkeren (WH) kr 3 372, muttertrekkere (WR) kr 4 200. Begge deler veil-pris eks mva.

Kommer tilbake med en sammenligning av de nyeste, vibrasjonsdempede slagtrekkerne.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)