Nyheter

Husqvarna: Større maskiner på batteri

Mindre bensin, mer batteri. Husqvarna har kommet med en 230 mm kappsag, en betongavretter og en 100 mm kjernebormaskin på 36V batteri. På nyåret kommer en ny 94V batteriplattform som skal erstatte bensinmaskiner. Sjekk kappsaga som kommer først i den serien.

Kortversjon: Ny Husqvarna i-serie betongavretter og kjernebormotor på 36V batteri. Serien består nå av tre maskiner, og det kommer flere. Husqvarna lanserer tidlig i 2022 en ny 94V batteriplattform; PACE. Først ut er en 360 mm kappsag.

English summary: A new Husqvarna i-series concrete screeder and core drilling motor on 36V battery. Series now consists of 3 machines, with more to come. Husqvarna launches early 2022 a new 94 battery platform; PACE. First with a 360 mm cutting saw.

Det grønne skiftet kjenner vi godt. Fossilfrie og utslippsfrie bygge- og anleggsplasser like så. En konsekvens av det er at også større maskiner og redskap blir batteridrevne. Vi har lenge sett at batteri har tatt over for 230V elektrisk drevet utstyr.

Nå har batteridrift begynt å ete seg inn på det litt større segmentet også. Flere produsenter kommer med større og sterkere batterisystemer. Batterier med kraft og “juice” til å fóre maskiner som til nå har vært bensindrevet.

Husqvarna i-serie

Husqvarna står midt i den utviklingen, med utstyr fra sine avdelinger for både bygg og anlegg (Construction), samt Skog & Hage. Vår egen test av Husqvarnas kjedesag i duell mot Stihls likeverdige er et eksempel fra sistnevnte. Husqvarna i-serie batterimaskiner fra begge avdelinger baserer seg på en felles 36V batteriplattform med batterier i to størrelser:
BLI 200
BLI 300

Det finnes også et mindre BLI 100 batteri, som kun brukes på skog- og hagemaskiner. Construction bruker kun de to største.

– Constructionavdelingen som vi tilhører utvikler stadig nye produkter som er batteridrevne, for bygg & anleggsbransjen. Vi har spennende tider foran oss, med mye nytt som kommer, sier Kristian Forsdahl. Han er markedssjef for “construction products” hos Husqvarna i Norge.

Nå i høst har det kommet en ny DM540i kjernebormotor på 36V batteri. Maskinen kan bore opptil ø100 mm i stativ eller ø75 mm håndholdt. Sist sommer lanserte Husqvarna en ny BV 30i betongavretter med 1,4 kW motor og utskiftbare blader med arbeidsbredde fra 1,8 til 4,2 meter.

Kjernebormotoren og betongavretteren slår følge med kappsaga K 535i – med 230 mm blad og 76 mm skjæredybde – som ble lansert for et par år siden, og utgjør dermed en hel liten serie på tre maskiner på 36V batteri. Det er god grunn til å regne med at det kommer flere interessante maskiner.

Husqvarna PACE

For noen av våre lesere er 36V batterimaskiner aaaalt for smått, og nærmest for leketøy år egne. Om du jobber i anlegg, som anleggsgartner eller steinlegger – eller har andre typer arbeid der det trengs en voksen kappsag – så er det ingen vei utenom. Kun bensindrevne kappsager har kraften som trengs. Uansett hva MDG og andre måtte ønske av utslippsfrie byggeplasser.

Det er riktig nok ikke helt sant: Det er flust av nettdrevne 230V og 400V maskiner som kan kappe det meste. Men så var det den ledningen, da…

Litt uti 2022 – selv tidfester de det til første kvartal – kommer Husqvarna med et nytt batterisystem som skal ete en større del av kaka de bensindrevne maskinene står for i dag.

Husqvarna kaller systemet PACE, en forkortelse bestående av Powerful, Agile, Cordless, Electric. Oversettelse av det bør være unødvendig.

– Dette er et 94V system som driver maskiner med større kraftbehov, sier Forsdahl.

Husqvarna K1 PACE kappsag

Også i det nye systemet kommer Husqvarna først med en kappsag, som får navnet K1 PACE. Det blir en kappsag med 361 mm sagblad og gode 145 mm maksimal skjæredybde.

– En høyeffektiv batteridrevet motorkapper med kraften og ytelsen du forventer fra tilsvarende bensindrevne motorkappere, sier Husqvarna i produktomtalen.

Maskinen har en X-Halt-bremsefunksjon for økt brukersikkerhet. Videre opplyses det om lavt vibrasjonsnivå og naturlig nok ingen utslipp. Innebygget “connectivity”? Jajamen. Skal gjøre det mulig å overvåke hvor maskinen befinner seg, driftstid og serviceintervaller, og laste ned trådløse oppdateringer gjennom FOTA (fastvare over luften).

– Drives av Husqvarna PACE-batterisystemet med høy kraft og rask lading for imponerende produktivitet, og er en flott match med den spesialdesignede serien med batterisagblader for maksimal skjæredybde og optimalisert ytelse. Passer til betongrør, hageplater i betong, lecablokker etc, opplyser Husqvarna.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)