Nyheter

Kjapp TSO vinkel til skinnesagen

Klikk denne rett på skinna. Vips, så får du presise 90-graders kutt med dykk- og skinnesag på et øyeblikk. Kjapp vinkel som passer til skinner fra tre forskjellige merker. 

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: GRS-16 vinkel til sagskinne. Fra TSO, til Makita, Festool og Triton skinner.
Hva koster det: Rett under 2000 kroner.
Hvor kjøpes det: Hos Hammerslaget AS.

Dykksag på skinne er fine saker. Stort enklere blir det ikke å få til lange, rette og presise kutt til alskens formål.

Om det er enkelt å få til rette kutt, så kan det være litt styrete å få lagt skinna i akkurat riktig vinkel. Det har vel hendt en og annen at man misset litt på nøyaktig 90 grader.

Amerikansk-produsert skinnevinkel

Akkurat hvor stort og utbredt vinkelproblemet med skinnesager er skal få være usagt her, men det er i alle fall stort nok til at den amerikanske verktøyprodusenten TSO Products har laget skinnevinkelen GRS-16. Eventuelle språkinteresserte lesere vil skjønne at GRS er en forkortelse for Guide Rail Square.

TSO GRS-16 skinnevinkel
Vinkelen sklir inn i T-sporet på undersiden av skinna og låses fast i sporet på oversiden. (Illustrasjon: Produsenten)

Det er et produkt de har holdt på med i årevis, og gjort suksess med “over there”. Nå nylig har de laget en ny og bedre versjon, og enda nyligere har dette snedige produktet funnet veien hit til oss i steinrøysa.

TSO GRS-16 hos Hammerslaget

Ikke overraskende er det US-verktøyspesialisten Hammerslaget AS som har tatt den inn, og første gang viste den for et norsk publikum nå i september.

– Alltid 90 grader! På sekundet, lover Hammerslaget.

Ikke bare står skinna dønn 90 grader på fronten. Vinkelen skal gjøre det tryggere å bruke den også.

– Tryggere?

– Man slipper å måle to ganger. Ett mål er nok, og man trenger ikke tenke på blyantstrek. Muligheten for å feilmåle blir halvert. Og man er ikke avhengig av at plasten på skinna er nøyaktig. Det er den nemlig ikke etter litt tid, sier Kristian Youngblom i Hammerslaget AS.

GRS-16 er maskinert ut av ett enkelt stykke 15 mm 6061-T6 aluminium, anodisert til en presentabel og holdbar finish. Vinkelen låses fast til skinna med en rustfri låsehempe. Der danner den en presis 90 graders vinkel, uansett hvor på skinna den hektes fast.

90 graders vinkel uansett lengde på skinna

Når man kommer over noe sånt, så benytter man jo anledningent til å fikle litt med det. Og det er fascinerende: Lås vinkelen fast i skinna der det passer ift emnet, og du har umiddelbart en riktig 90 graders vinkel. Uansett hvor lang skinna er.

Den finnes i to varianter: GRS-16 og GRS-16 PE. Forskjellen ligger i at førstnevnte brukes mot fronten av benkplata, drageren, bjelken, bordet eller hva det nå er du skal kutte. PE-versjonen har en ekstra vinkel i seg, og kan brukes mot den front eller bakende ettersom det passer. Selges enkeltvis eller i sett med en av hver.

Begge GRS-16-variantene passer til Makita, Festool eller Triton skinner. De passer ikke til Bosch eller Dewalt skinner.

Vinkelen passer heller ikke til Festools FSK-skinne til HK/HKC dykksag, som har sin egen utmerkede innebygde vinkelmekanisme.

Hva er det: GRS-16 vinkel til sagskinne. Fra TSO, til Makita, Festool og Triton skinner.
Hva koster det: Rett under 2000 kroner.
Hvor kjøpes det: Hos Hammerslaget AS.

Promovideo til slutt:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)