Nyheter

Makita 10 toms kapp- og gjærsag med batteri og Bluetooth

Nå kan også Makita kappe og gjære med trådløs 10-tommer. Ny, batteridrevet kapp- og gjærsag har ikke ledning, men kan likevel få støvsugeren til å starte automatisk. På én betingelse. 

Det er en god stund siden de første ti toms (250-260 mm) kapp- og gjærsagene kom med batteridrift i stedet for nettdrift.

Nå har Makita kommet ut med sin versjon. DLS111 er en batteridrevet bror til LS1019, som kom i høst. Som vanlig på Makitas batteridrevne maskiner av litt størrelse er det 2x18V som er gjeldende strømkilde.

Makita DLS111 med Bluetooth

Den er stiv i prisen og ikke spesielt kompakt i størrelsen. Men den har et par interessante ting ved seg. Det ene er en innebygget Bluetooth-modul. Hva skal så en kapp- og gjærsag med sin egen Bluetooth?

Jo, den skal snakke med støvsugeren.

La oss gå tilbake til gamle dager for et øyeblikk. Det vil si i går eller i forrige uke, da vi brukte kapp- og gjærsag med nettdrift og strømkabel i stedet for batteri. Hvis man har noenlunde normalt bygge- og verkstedstøvsuger – også den med nettdrift –, så får man en nyttig ekstrafunksjon:

Støvsuger med strøm og autostart

Makita DLS111
Makita DLS111 kapp- og gjærsag, 2x18V batteri og Bluetooth.

Koble sagas strømplugg til en dertil egnet kontakt på støvsugeren. Vri knotten til 2, og vips har du en støvsuger som starter automatisk når du starter saga. Og som stopper like automatisk når du er ferdig, med en liten forsinkelse for å tømme slangen for sagflis.

Den funksjonen mister vi med en batteridreven sag, uansett om støvsugeren er forberedt for det eller ikke. Vi kan fortsatt bruke støvsuger til å bli kvitt sagflisa fra saga. Vi må bare starte og stoppe den manuelt. Noen vil til og med si at det ikke er SÅ veldig tungvint å slå den av og på.

Autostart med Bluetooth

De som er uenig i det vil kanskje være ekstra interessert i nye Makita DLS111 med innebygget Bluetooth. Det er nemlig denne Bluetooth-funksjonen som starter og stopper støvsugeren automatisk når saga starter og stopper.

Men da må saga være koblet til en støvsuger som også har Bluetooth. Det er det foreløpig kun Makitas egen, nye støvsuger DVC864 som har.

DLS111 har som forventet en børsteløs motor. Den er ganske stor i fotavtrykket: 80 cm bred, 65 cm dyp og 66 cm høy. Matchvekten er i overkant av 27 kilo. Makita oppgir at den skal passe på alle typer sagbord.

Gode vinkler på gjæring og helning

Gjærings- og helningsvinklene er gode. Den gjærer 60 grader og heller 48 grader, og det gjør den til begge sider. En av årsakene til at man ønsker seg en ti toms kapp- og gjærsag er at den skal kunne svelge større dimensjoner enn man får til med mindre blader. Det er ikke minst viktig for tømrerne.

Makita DLS111 tar fint en dobbel 2×8″ i tverrsnitt, men ikke i 45 grader gjæring eller helning.

Prisen?

Den ligger på rundt 9500 kroner. Eks mva og eks batterier og lader. Det er veiledende pris, så du vil antakelig finne den til lavere priser enn det hos forhandlere.

Det er for øvrig lite å finne ut om nye Makita DLS111 rundt om på nettet. Selv ikke hos amerikanske aktører er det noe særlig av reviews eller andre omtaler å finne. Men jeg fant i det minste dette lille videoglimtet.

https://www.facebook.com/sunshinemitre10/videos/1469796693112368/

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)