Nyheter

Muttertrekker med automatisk stopp

Nye Makita DTW285 18V muttertrekker har en smart autostopp-funksjon som gjør det lettere å få kontroll på mutteren. Sjekk også hvor sterk (de sier) den er.

En av nyhetene nå i vår fra Makita er 18V muttertrekkeren DTW285 med 1/2″ feste. Den har som seg hør og bør børsteløs motor. En ting er at sånne motorer mangler børster som slites av mekanisk kontakt inne i motoren. En annen – og mere merkbar – egenskap er muligheten til å legge inn nyttige ekstrafunksjoner i motorstyringen.

Etter bildene å dømme har maskinen friksjonsring på firkantfestet. Jeg finner ingen informasjon om den også leveres i versjon med låsestift.

Les også: Friksjonsring, låsestift og presidentmakt

Makita DTW285 med automatisk stopp

På den nye muttertrekkeren DTW285 har Makita lagt inn en automatisk stopp. Maskinen oppdager selv når mutteren/bolten er løs, og stopper rotasjonen på 0,2 sekunder. Dermed kan brukeren under full kontroll skru den av for hånd.

Akkurat hvor konkret nyttig det er kan du selv vurdere ut fra oppgaver du bruker muttertrekkere til. Det kan jo for eksempel tenkes at du arbeider høyt oppe på et bygg eller stillas, har det litt travelt og kjører muttertrekkeren med full gass. Du er litt uoppmerksom et øyeblikk. Mutteren dras den av gjengene, faller ut av hylsa og setter kurs for Moder Jord X antall etasjer nedenfor. Så kan du bare håpe den ikke treffer noen på veien ned. (Fritt etter Den Moderna Handverkaren, Sverige).

Dreiemoment 280 Nm

Muttertrekkeren Makita DTW285 oppgis med et moment 280 Nm fra leverandøren. Et par nett-forhandler oppgir hele 400 Nm, uten å angi kilde for det tallet. Det tallet sier i seg selv null og niks om hvor sterk den er i forhold til andre muttertrekkere. Til det er det for mange usikre variabler rundt måling av moment.

Men det indikerer at den plasserer seg i stadig voksende klasse av “mellomsterke” muttertrekkere fra alle proffleverandørene, med maskiner som dekker et vidt spekter av oppgaver.

Muttertrekkeren DTW285 leveres i to versjoner:

  • DTW285RTJ, sett med to 5,0 Ah batterier og lader.
  • DTW285Z, kun maskin. Observert på nett til drøyt 2 200 kroner inkl mva.

Kommer tilbake med mer “offisielle” veil-priser når det foreligger svar fra leverandøren.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)