NyheterTeknisk

Måler fukt med drone

Automatisk termografering med drone kan avdekke fuktighet på avveie.

Kortversjon: under Nasjonalt fuktseminar i april skal det presenteres flere funn, erfaringer og forskning. Blant disse er måling av fukt i ytterkonstruksjoner med drone, i stedet for innebygde sensorer.

English summary: new research to be presented during the National Moisture Conference in April. One of the hot topics using drone thermal surveys to spot moisture.

Inotek samarbeider med SINTEF i et forskningsprosjekt om å avdekke varmetap som følge av fukt i ytterkonstruksjoner, kommer det frem i en pressemelding. Fukt i lukkede kontruksjoner er både problematisk og kan være vanskelig å oppdage i tide. Kartlegging med drone kan hjelpe til her, men det er ikke bare å «snurre i vei».

Les også: Ny forskning: teip til tetting av bygninger

Fredrik Rist fra Inotek har stor tro bruk av drone og automatisk termografering i kartleggingen. SINTEF har fra før jobbet med innebygde sensorer i takkonstruksjoner, hvor en av fordelene er at man kan måle kontinuerlig. På den andre siden av mynten må man velge plassering med omhu, noe man ikke trenger å tenke like mye på med drone.

Drone illustrasjonsfoto Pixabay
Illustrasjonsfoto: Pixabay

Under Nasjonalt fuktseminar på Ullevål 17. april i år skal metoden presenteres, inkludert utfordringer og hvordan man møter disse. Samtidig er det ikke bare droner som skal diskuteres. På programmet står også gjennomgang av erfaringer fra ovennevnte langvarige fuktmålinger med innebygde sensorer.

Revidert standard for tilstandsvurderinger

Etter at forskriften for «tryggere bolighandel» ble innført har arbeidsgruppen for NS 3600 jobbet med å revidere standarden for tilstandsvurderinger. Mange faktorer begrenser bygningssakkyndige – som lukkede bygningsdeler, værforhold og årstid. Nå har de et ferskt høringsutkast som også skal presenteres.

Her gjelder det å følge med på hva som kommer, for de økonomiske konsekvensene kan bli store både for kjøper, selger og den som har utarbeidet rapporten, sier seniorforsker Sverre Holøs i SINTEF.

Et annet arbeid som er gjort er kartlegging av kunnskap om fukt og helse. Her har forskere fra Folkehelseinstituttet redusert 29 000 sammendrag av artikler til 10 500, og skal oppdatere om status og foreløpige funn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)