Nyheter

Trådløs fjernstyring til alle støvsugere og batterverktøy

Metabo har laget sin egen fjernstyring mellom batteriverktøy og støvsuger. Den er radiobasert, og fungerer uansett merke på både verktøy og støvsuger.

Hva er det: Metabo Cordless Control. Trådløs fjernstyring mellom verktøy og støvsuger.
Hva koster det: Veil kr 999 +mva.
Hvor kjøpes det: Hos Metabo forhandlere.

English summary: Metabo has launched the Cordless Control system. It takes over the automatic start and stop of the vacuum cleaner. Thanks to an intelligent transmitter-receiver system, the cordless tool is connected wirelessly with the vacuum cleaner. This works with all brands of cordless tools and electric vacuum cleaners.

Noen typer el-verktøy bruker man helst sammen med en støvsuger. Flis og støv fra treverk, gips, betong osv griser fort til i omgivelsene, og er direkte helsefarlig om i luftveiene hos den som sager eller freser, og andre personer i omgivelsene.

Støvsuger auto on/off

Batteriverktøy har gjort arbeidslivet enklere på så mange måter. Men heller ikke det treet vokser inn i himmelen. Husker du ledningen vi brukte i gamle dager? Du vet, før batteriverktøyets tid, tilbake i småsteinalderen for tre-fire år siden eller så? Støvsugeren fikk strømmen sin gjennom en ledning til en kontakt i veggen. Verktøyet hadde sin egen ledning, som ble koblet til et strømuttak på støvsugeren. Derfra gikk alt automatisk, der støvsugeren startet med det samme du startet sagen, fresen, slipemaskinen eller hva du nå skulle bruke.

Støvsugeren holdt det gående også noen sekunder etter at verktøyet var stoppet, får å suge unna støvet i slangen.

Med batteridrevet verktøy er det ikke like enkelt. Maskinen trenger ikke ledningen, og mister dermed muligheten til å be støvsugeren starte og stoppe automatisk. Joa, man har jo alltids muligheten til å starte og stoppe støvsugeren manuelt. Den er tross alt ikke lenger unna enn slangen rekker. Men automatisering og effektivisering er ofte en god ting.

Fjernstyring med Bluetooth

Makita og Festool har løst det med Bluetooth. En finfin trådløs kommunikasjonsform til så mangt. Ulempen er at støvsuger og verktøy (Makita) eller batteri (Festool) må være utstyrt med det fra fabrikkens side, og løsningene gjelder kun deres eget utstyr. Hikoki, Dewalt og Hilti skal etter det vi vet være i gang med utvikling av egne løsninger for fjernstyring.

Det må da finnes en løsning for ettermontering av fjernstyring på batteriverktøy og støvsuger man allerede har…? Ja, det gjør faktisk det.

Metabo har nylig kommet ut med Cordless Control. Det er en fjernstyring mellom verktøy og støvsuger basert på radiokommunikasjon, ikke Bluetooth. To enheter snakker med hverandre på radiofrekvens 2402 – 2445 MHz, med en rekkevidde på 15 meter. Dette er en universal fjernstyring mellom verktøy og støvsuger som kan brukes på alt slags utstyr, uansett merke.

Dewalt kom med en RF-basert fjernkontroll til sin Flexvolt Tstak støvsuger allerede for et par år siden. Også den er universal og merkeuavhengig, men har kun manuell start og stopp.

Metabo Cordless Control fjernstyring

– Radiokommunikasjonen er meget stabil i forhold til Bluetooth. Du trenger ingen annen fjernkontroll enn denne for å starte støvsugeren. Cordless Control fungerer på en hvilken som helst maskin. Uansett merke på maskin og støvsuger, sier Morten Nynes i Metabo Norge.

En liten fun-fact før vi går videre: Bluetooth er også radiokommunikasjon, basert på svake radiosignaler på 2,45 GHz. Radio (RF) og Bluetooth er to forskjellige plattformer for fjernstyring, selv om begge er basert på radiobølger.

Sist vinter lanserte Metabo Cordless Control som et sett med automatisk start og stopp for batterimaskiner og eksisterende støvsuger. Settet består av to deler:

  • Sender, som festes på eller nær maskinen (sag, fres, slipemaskin e.l.). Feks på støvsugerslangens tut som stikkes inn på maskinens stuss.
  • Mottakerkontakt, som settes i kontakten sammen med støvsugerens støpsel.
Fjernstyring til støvsuger Metabo Cordless Control
Metabo Cordless Control består av to deler: Sender (t.v.) og mottakerkontakt.
Tegning støvsuger og sirkelsag med fjernstyring
Metabo Cordless Control fjernstyring starter og stopper med vibrasjoner.

Fest støvsugerslangen på maskinen og slå støvsugeren på manuell, så er du “good to go”. Når du starter maskinen vil den monterte senderen oppfatte vibrasjon, og sende et signal til mottakerkontakten om å slippe på strøm til støvsugeren. Dermed starter den, og stopper like automatisk når sendere registrerer at vibrasjonene er slutt.

Fint. Men hva når alle kutt er saget, og jeg tar slangen av maskinen for å støvsuge gulvet?

Starter med vibrasjoner

Fjernstyring til støvsuger Metabo Cordless Control
Metabo Cordless Control består av to deler: Sender med både automatisk og manuell start og stopp, og mottakerkontakt som slipper strøm til støvsugeren.

Jo, da er det lurt om senderen sitter på tuten på støvsugerslangen. Den har nemlig en knapp som som sender signal til mottakerkontakten, som starter og stopper støvsugeren når det ikke er noen vibrasjoner å oppdage.

Settet er enkelt å montere og bruke. Det fungerer på alle elektriske støvsugere og alle batteridrevne maskiner, uansett merke. Metabo har også laget sin egen batteridrevne støvsuger, som har en innebygget Cordless Control mottaker, og som dermed kan være makker til batteridrevne maskiner uansett merke. Mer om den i en annen sak.

Metabo har dog ennå ikke greid å gjøre støvsugerslangen trådløs. Den må fortsatt kobles til maskinen for å ta unna støvet.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)