Nyheter

Rask og gnistfri Metabo kantfres for metall

Metabo er ute med ny serie kantfresemaskiner. KFM kantfreser gjør livet lettere for de som jobber med plater og rør i stål og aluminium. Uten en eneste gnist. (Oppdatering om duktile rør)

Nyhet: Metabo KFM kantfres.

Sveisefuge

Avfasing er velkjent for alle som driver med plater eller rør. Spesielt rør og plater i stål eller aluminium. Avfasingen gjøres (oftest) for ett av to formål:
1. Klargjøring for sveis, med avfasing til en sveisefuge på begge sider av skjøten.
2. Prepping og “ufarliggjøring” av det som skal være en synlig ende av røret eller plata.

Avfasing vanligst med vinkelsliper

Det vanligste er å gjøre denne avfasingen med vinkelsliper, etter beste evne og med toleranse for ujevnheter og merker etter varmgang.

Les også: Spennende nyhetsvinter fra Metabo 

Ridgid har en hendig liten maskin for kald avfasing av grove dimensjoner. Nå kommer Metabo ut med en hel serie enda mer hendige, håndholdte kantfreser for effektiv avfasing av metallrør og -plater.

Raskere avfasing med Metabo KFM kantfres

Metabo KFM 18V batteridrevet kantfres
Metabo KFM 18V batteridrevet kantfres.

Metabos KFM-serie er i stor grad utviklet med utspring i vinkelslipere, en maskintype der Metabo har lang erfaring og et godt rykte. De kommer i en haug varianter, basert på fire forskjellige maskiner.

Tre av dem er nettdrevet, én batteridrevet. De to største tar den største avfasingen. Den minste nettdrevne samt den batteridrevne maskinen kan også avrunde det som skal være synlige kanter.

  • KFM 16-15. 1600 W, max 15 mm fashøyde v/45 graders vinkel
  • KFM 15-10. 1550 W, max 10 mm fashøyde v/45 graders vinkel
  • KFM 9-3. 900 W, max 4 mm fashøyde v/45 graders vinkel, radius 2 el 3 mm avrunding
  • KFM 18. 18V batt., max 4 fashøyde v/45 graders vinkel, radius 3 mm avrunding

Ekstern video: Fersk video fra testing av 15-10 hos Metabo i Danmark.

– Lager en veldig flott kant!

Metabo KFM slipehode
KFM kantfres er basert på Metabo vinkelslipere.

– Kantfresen er et fantastisk verktøy når du skal lage en «skrå» vinkel på et metallstykke. Den tygger seg bortover, og den lager en veldig flott kant. Helt uten «brennmerker». Det greier du ikke å få til med en vinkelsliper. Det går også mye fortere med en av disse enn med vinkelsliper, sier Espen Haugli, Metabos sjef i Norge.

Ikke bare går det fort og blir en fin avfasing. Det foregår til og med kaldt også. Null varmgang og ikke en eneste gnist. Og dermed ikke et eneste tiltak ift varme arbeider.

Prisene starter på 8699  for 9-3 og ender på 25 000 for den største 16-15. Batterimaskinen går for 11 000 i sett med lader og to 5,5 Ah LIHD-batterier. Alt er veil. priser eks mva ut fra forhandler. 

Avfasing av duktile rør

Hva med støpejern. Eller mer konkret: Hva med duktile rør? Kan man bruke denne kantfresen til å avfasing av duktilt etter kapp? Det spørsmålet dukker opp i Facebook-gruppen “Norges Rørleggere“, etter at en rørlegger spør kolleger om hvilke verktøy de bruker for avfasing av duktilte rør. Spesielt større rør, på DN300 og større.

– Ja. Støpejern i denne kvaliteten går greit å fuge med fres, sier Metabo Norge.

Joa, fint det. Den virker interessant så lenge det går an å få en brattere vinkel enn 45 grader, sier en annen i den samme tråden.

– Ingen problem. På de to største modellene KMF 15-10 og 16-15 ) kan du justere fresevinkel fra 0-90 grader, legger Metabo Norge til.

Promovideoen under demonstrerer hva KFM fresene er for noe.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)