Nyheter

Metabo bordsag på 2x18V batteri med innebygget syklon avsug

Se, her kommer Metabo med bordsag og snekker-maskin TS 254 på batteri. Sterke LIHD-batterier, en kvadratmeters arbeidsflate og helt ny innebygget syklon sponoppsamling.

Metabo TS254 bordsag i batteridrevet versjon
Metabo TS254 bordsag i batteridrevet versjon.

Metabo har allerede kommet med den bordsaga i 1x36V-versjon. Den kommer vi ikke til å se noe særlig til her til lands. I november kommer nemlig en 2x18V versjon som Metabo Norge vil satse på. Metabos maskin kommer kort tid etter Dewalts bordsag, som var den første batteridrevne bordsaga i proffsegmentet.

– Vi i Norge kommer til å fokusere på 2x 18 volt versjonen, når den kommer på lager. Med den kan man enkelt innlemme bordsagen i det eksisterende systemet man allerede har med 18 volt batteridriller, borhammere, vinkelslipere og så videre, sier country manager Espen Haugli i Metabo Norge.

Metabo TS254 bordsag på batteri

Det er en batteridrevet versjon av en bordsag som har vært med en god stund, og som bør være kjent blant tømrere og andre Metabo-glade bordsagbrukere: TS254. Der den nettdrevne bordsaga har et korte og lett-husket navn er det ikke fullt så lett med den batteridrevne: TS 36-18 LTX BL 254. Men så er det neppe særlig nødvendig å gå rundt og huske det navnet heller. (Fortsetter under videoen)

https://www.facebook.com/metabouk/videos/1961349397478299/

Batteridrevet versjon av bordsaga er mulig takket være Metabos sterke LiHD batterier, med de større 20700-cellene. Mer om det her. Produsenten oppgir ingen tall på hva den nye batteridrevne bordsaga presterer.

Bordsag på 2x18V batteri

Metabo TS254 på batteri - Syklon samler spon i pose "på magen".
Syklon samler spon i pose “på magen”.

Maskinen har en hel del ting ved seg som gjør den til ordentlig snadder for de som trenger en bordsag som flyttes litt rundt. Primært snekkere og andre håndverkere som skal ha den med rundt på jobber.

Kjøpesterke hjemmesnekkere som vil rive i en bordsag som er lett å stable inntil garasjeveggen når den ikke er i bruk vil nok også se på denne.

Innebygget avsug med syklon

Det kan fort bli en del spon av en bordsag. Skal man stå ett sted en stund, så kan det være greit å koble seg på et avsug. Eller stå på et sted der det er ok at sponet går i haug.

Metabo-saga har en fin løsning som både sparer både håndtering og plassbehov til støvsuger, men likevel tar vare på sponet: Et eget syklon-type sponsavsugsystem som samler sagsponet i en egen pose.

Ved siden av selve batteridriften er dette den mest spennende nyheten ved den nye bordsaga. Den finnes ikke på den nettdrevne versjonen.  Jeg har ikke prøvd verken saga eller avsugssystemet. Men jeg har brukt bordsag såpass mye at jeg stadig skulle ønske jeg hadde et sånt avsug tilgjengelig.

– Hvor mye kan man regne med at syklonsystemet greier å dytte nedi posen sin?

– Syklonavsuget gi i gjennomsnitt ca 10 prosent dårligere oppsamlingseffekt enn en tilkoblet støvsuger. Dette er meget bra sammenlignet med andre løsninger uten eksternt støvavsug, sier Espen Haugli i Metabo Norge.

– Oppsamlingseffekten har litt å gjøre med hvilket materiale man skjærer i….?

– Ja, det stemmer. Vi opererer med en gjennomsnittlig oppsamlingseffekt (gjennomsnitt) på ca 83,5 prosent med syklonavsuget og 93,6 prosent med støvsuger, sier Haugli.

10″ sagblad og stor arbeidsflate

Metabo TS254 bordsag med uttrekkbart transporthåndtak og MetaLoc festereim for å ta med annet utstyr.
Metabo TS254 bordsag med uttrekkbart transporthåndtak og MetaLoc festereim for å ta med annet utstyr.

TS 254 har – ikke overraskende – 254 mm sagblad. Den børsteløse motoren driver sagbladet med maks 5 000 o/min ubelastet, og det kan løftes opp til maks snittdybde/-høyde 87 mm.

Med uttrekk av både parallellanlegg og i mottaksenden av bordsaga har den en maks opplagsflate på nesten en meter begge veier. Maks sagbredde er 630 mm med parallellanlegget i bruk. Dermed skulle det være fint mulig å ta hele plater uten å bruke tilleggsbord. Den egenskapen får et par ekstra gullfisker i min søndagsskolebok.

Alt ekstrautstyr som parallellanlegg, vinkelanlegg til T-spor og avsugshette sitter fast på saga ved transport. Som seg hør og bør en proff bordsag kommer den med et kombinert transport- og lagringsunderstell med hjul og utfellbare bein. Brukt i lav høyde (uten beina utfelt) får man en arbeidshøyde på 355 mm, som øker til 850 mm med beina utfelt.

Uttrekkbart håndtak

Det ene beinet i dette understellet trekkes ut og brukes til håndtak under transport på hjul. Det er så flott med produkter der man skjønner at noen har tenkt en tanke eller tre ekstra! Må ta forbehold her om at jeg ikke har prøvd maskinen, og heller ikke vet noe om langtidsholdbarheten i verken maskin eller det uttrekkbare håndtaket.

Informasjon fra produsenten tilsier at 2x18V bordsagen skal være tilgjengelig i november. Når den kommer vil den selges i sett med fire store, sterke 7 Ah batterier og to ladere sammen med maskinen. Den pakken er nok mest for folk som kjøper selv eller er godvenn med sjefen eller julenissen. Den koster nemlig rett rundt 15 000 veiledende, eks mva.

Da er prisen på soloversjonen – uten batterier og ladere – litt mer håndterbar, med veil 9500 eks mva ut fra forhandler. Den er altså for de som har Metabo LiHD-batterier til andre maskiner fra før.

Forhåpentlig kan Verktøy 24 komme tilbake med en prøvekjøring av batteriversjonen av Metabo TS254 senere.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)