Nyheter

Ny Milwaukee 18V bordsag med innebygget sporing

Nå er Milwaukee klar med sin første M18 Fuel bordsag hos norske forhandlere. Den er verken først eller størst på batteri, men er den til nå eneste bordsagen med innebygget sporing og tyverisikring.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Milwaukee M18 Fuel bordsag
Hva koster det: Ca 9000 eks mva, inkl batteri
Hvor kjøpes det: Hos Milwaukee forhandlere

Nylig skrev vi om det nye jumbobatteriet på 12 Ah fra Milwaukee. Her er en av maskinene det batteriet er gjort for: M18 Fuel bordsag. Internasjonalt lansert sist vinter i USA, og nå tilgjengelig hos de første norske forhandlerne.

I pressemeldingen kaller det det “verdens første 18V bordsag”.

Hæ? Hva da, “første”? Dewalt var først, deretter Metabo.

Joa. Men Dewalt er Flexvolt (54V), mens Metabo er 2x18V (dvs 36V). I den logikken er Milwaukee først med 18V. Markedsfolk, ass ;).

Milwaukee M18 Fuel 18V bordsag

Milwaukee M18 Fuel bordsag.
Milwaukee M18 Fuel bordsag.

– Vår trådløse teknologi har blitt så avansert at vi nå kan levere løsninger som tidligere ikke fantes som 18V-verktøy. For eksempel bordsager. Gjennom en grunnleggende nytenking av elektronikken, en ny og kraftig motor samt en helt ny kraftkilde i 12,0 Ah-batteriet kunne vi skape akkurat den rette blandingen av trådløs teknologi for endelig å gi brukerne en kraftig 18V bordsag i M18-systemet de har investert i og stoler på, sier produktsjef Tobias Jönsson hos Milwaukee-eier Techtronic Nordic.

Milwaukee 12 Ah batteri i M18 Fuel bordsag
Batteriet sitter lett tilgjengelig, rett t.v. for hovedbryteren. (Screenshot fra Youtube)

Den nye M18 Fuel bordsagen sies i pressemeldingen å ha samme kraft som en 15A nettdrevet sag. Milwaukee har laget en helt ny Powerstate børsteløs motor for denne bordsagen. Maks turtall på denne er 6300 o/min.

Bordet har en maks kapasitet på 622 mm kuttebredde, mens bladet greier 63 mm maksimal kuttedybde. Produsenten har også redesignet hele Redlink Plus elektronikken for å sikre god ytelse under belastning og forhindre overbelastning og overoppheting.

Bredde og dybde

Milwaukee M18 Fuel bordsag.
Milwaukee M18 Fuel bordsag. Parallellanlegget har ca samme kapasitet på bredde som konkurrentene. (Foto: Produsenten)

Til sammenligning har Dewalt Flexvolt bordsag maks kuttebredde på 610 mm, og en maks kuttedybde på 65 mm. Metabo er best i tall, med 630 mm maks kuttebredde og en maks kuttedybde på 87 mm. Både Milwaukee og Dewalt er basert på 210 mm sagblad, mens Metabo bruker et 254 mm blad.

Milwaukee M18 Fuel bordsaga kan i følge produsenten prestere en hel del pr batterilading, med det nye batteriet på 12,0 Ah. Hele 190 meter treverk, sies det. I promofilmen nederst spesifiseres det til 190 meter OSB-plate.

Milwaukee M18 Fuel bordsag.
Milwaukee M18 Fuel bordsag.

– Det nye 12,0 Ah-batteriet gir 50 prosent mer strøm, er 50 prosent kjøligere under bruk og gir 33 prosent økt driftstid sammenlignet med 9,0 Ah-batteriet, sier Milwaukee i pressemeldingen.

“De røde” er altså verken først eller størst med batteridrevet bordsag. Men én ting er de først med og foreløpig alene om å tilby: Innebygget sporing og tyverisikring.

One-Key sikring og sporing

Bordsaga er nemlig utstyrt med One-Key-systemet, et system for sporing, håndtering og sikring av maskinen. Med One-Key registreres maskinen i tilhørende app. I denne appen kan brukerne se hvor maskinen er. Eller i alle fall hvor den var nylig.

Plassering på kart blir nemlig oppdatert hver gang en mobiltelefon eller annen enhet med One-Key-appen er i nærheten. Systemet gir “full dekning” i en bedrift eller på et prosjekt der mange bruker systemet.

Men også tilsvarende tynn dekning med få enheter i nærheten som har appen installert og aktiv.

Uavhengig av hvor mange som bruker appen har systemet også en nyttig funksjonalitet som forhindrer tukling og forebygger tyveri. I appen kan eieren nemlig slå av maskinen. Da er det ikke en kjeft som får brukt den, uansett om de appen selv. Den må slås på av brukeren som har maskinen registrert. Det kan f.eks være eieren, eller formann/bas på et bygg med mange brukere.

Samlet oversikt på nett

– One-Keys “Integrated Tool Security” gir et ekstra lag med beskyttelse for å forhindre tyveri og tukling. Med forenklet verktøy- og utstyrshåndtering har brukerne også ett samlet sted å ha oversikt over sagen og alt annet verktøy og utstyr, og kan holde detaljert oversikt over alle beholdninger, Det gjør det enklere å lage budsjett og styre innkjøp, sier Milwaukee i pressemeldingen.

Den nye bordsaga og andre One-Key maskiner kan gå direkte inn i dette systemet. Annet utstyr kan merkes og registreres gjennom påmontering av en One-Key brikke.

Milwaukee stativ bordsag
Nytt stativ, uten hjul. Lett, men må bæres. (Screenshot: Youtube)

Sammen med den nye bordsaga slipper Milwaukee et nytt stativ, TSS 1000. Det er lett, bare 6,6 kilo, og gir en arbeidshøyde på 56 cm. Stativet har et hurtigfeste til bordsaga, og justering av det ene beinet for ujevne underlag. Stativet har ikke hjul, og både bord og stativ må dermed bæres ved flytting.

Bordsaga leveres kun i sett med lader og ett 12 Ah batteri. Da er veil pris ca 9000 kroner eks mva. Stativet koster snaut 900 kroner.

Milwaukee M18 Fuel bordsag med One-Key

Sagblad: 210 mm
Sagblad hastighet: 6 300 o/min
Maks bredde blad-parallellanlegg: Venstre 310 mm, høyre 622 mm
Maks dybde ripping (90°): 63,5 mm
Maks dybde ripping (45°): 44 mm
Vekt med 12,0 Ah-batteri 22,3 kg
Pris: Ca kr 9000 veil eks mva, inkl lader og 1 stk batteri 12 Ah.

Promo-video til slutt:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

4 kommentarer

  1. Denne frister, men har ikkje sett den for salg i noen norske nett-/butikker enda. Noen som har tips om hvor den kan beskues?

    1. Mornmorn. Det har du helt rett i. Godt sett, takk for presiseringen. Artikkelen er oppdatert.
      mvh Jørn / Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)