Nyheter

Muttertrekker med verdensrekord

Dette er Ingersoll Rands nye 1″ muttertrekker. Den sies å være verdens sterkeste muttertrekker på batteri. Bryter løs med hele 4067 Nm i revers.

Hva er det: Ingersoll Rand W9691 og W9491 muttertrekker.
Hva koster det: ?
Hvor kjøpes det: Maskin K. Lund AS er importør av Ingersoll Rand.

English summary: The all-new W9691 Ingersoll Rand 1″ cordless impact wrench combines the power of air with the freedom of cordless mobility. Delivering 3,000 ft-lbs of nut busting torque, 2,200 ft-lbs of tightening torque.

I den grommeste klassen av muttertrekkere er det én ting som gjelder når produsenter skal måle seg mot konkurrentene: Styrke. Nærmere bestemt dreiemoment. Altså hvor sterkt maskinen kan vri mutteren eller bolten. Dreiemomentet uttrykkes som oftest i Newtonmeter (Nm) eller “fotpund” (ft-lbs) og sier noe om hvor mye rå og brutal kraft maskinen kan mobilisere til å vri en mutter eller bolt. Jo høyere tall, jo sterkere maskin.

Som oftest ønsker man mest mulig av denne kraften i revers-retning, for å bryte løs en mutter eller bolt som sitter godt – og gjerne har gjort det lenge. Noen vil helst bruke en latmannsarm til sånt. Andre vil få mer fart i sakene og bruke en muttertrekker.

Også innen denne verktøytypen har trådløs batteridrift overtatt det meste av markedet. I klassen for de aller største og sterkeste muttertrekkerne har man inntil ganske måttet holde seg til de tradisjonelle luftdrevne maskinene. Men nå er batteridrift i ferd med å overta også her. Tidligere i år skrev vi om en 1″ trekker fra Milwaukee, som produsenten omtalte som “verden sterkeste”.

Ingersoll Rand W9691 og W9491

Rett før sommeren kom Ingersoll Rand med to nye maskiner som skal overgå også den i styrke: W9691 og W9491. De overtar tronen som verdens sterkeste muttertrekker på batteri. Ingersoll Rand sin nye 1″ batterimuttertrekker leverer hele 4067 Nm i revers. Altså løsrivningsmoment.

Ingersoll Rand W9491 muttertrekker på bulldoser drivhjul
Ingersoll Rand W4691. Samme 1″ muttertrekker sin storebror W9691, minus forlengeren. Vrir løs med 3500 Nm.

Lillebror W9491 er oppgitt til 3525 Nm. Milwaukee oppgir et tilsvarende løsrivingsmoment på drøyt 2711 Nm.

Her må vi understreke at dette er tall oppgitt av produsent. De som har fulgt med hos oss en stund vet at dreiemoment oppgitt i muttertrekkere og lignende verktøy ikke er verdens mest presise øvelse. Når to produsenter oppgir et målt dreiemoment på verktøy av tilsynelatende samme kaliber, så kan du ikke uten videre sammenligne de to momentverdiene. Det er umulig å vite om de er målt på samme måte, og det finnes ingen standardisert måte som de ulike produsentene måler moment på.

I tillegg til drøyt 500 Nm ekstra i moment er W9691 utstyrt med en 6″ forlenger, som gjør det enklere å komme til for eksempel i dype felter. Ellers er det to maskinene like. Håndtaket som er festet rundt hammermekanismen kan justeres 360 grader for å tilpasse verktøyet til bruker.

Fire innstillinger

Ingersoll Rand muttertrekker bryter
Venstre / revers med full kraft. Høyre / tiltrekking med f.v. forsiktig, middels og full kraft.

En bryter på toppen av maskinen bytter mellom forover og revers. På denne bryteren kan man velge mellom tre innstillinger for å skru fast. Den mest forsiktige kalles Snug Mode, og skrur til med 240 Nm. Omtrent det som trengs for å trekke to plater sammen.

Den neste er midtfunksjon på 540 Nm, og den tredje er altså full spiker med 2 982 Nm i tiltrekking. I revers er det kun én innstilling: Full gass.

Maskinen drives av to 20V batterier, plassert på hver sin side av huset for best mulig balanse. Ingersoll Rand oppgir at to 5,0 Ah batterier skal holde til 250 muttere eller bolter pr lading. Begge maskinene leveres i soloversjon (kun maskin), eller i sett med fire batterier og en dobbel lader.

Ingersoll Rand muttertrekker sett
Leveres som solo maskin eller i sett med fire batterier og dobbel lader.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)