Nyheter

Bordsag beskytter fingrene med nødbrems

Ny Festool TKS 80 bordsag er nå i Norge. Innebygget SawStop stopper bladet ved hudkontakt, ti ganger raskere enn airbagen på bilen din. Skal forhindre kuttskader.

Tekst: Jørn Søderholm 

Hva er det: Festool TKS 80 bordsag med SawStop
Hva koster det: Veil 25 000 eks mva. Levering fra juni 2020.
Hvor kjøpes det: Motek AS

English summary: Festool table saw TKS 80 now launched in the norwegian market. Built in SawStop emergency blade brake. Detects any finger – or other items with skin – touching the blade, and stops the blade before any damage is done. 

For litt over et år siden skrev vi den første saken om nye Festool TKS 80. Den da helt nye bordsagen var på vei ut på det europeiske markedet med en innebygget SawStop bladbrems.

SawStop

Festool eier SawStop. (Foto: Produsenten)

SawStop består av en utløsermekanisme og en bremsekloss. Den oppdager en finger som kommer borti bladet gjennom et elektrisk signal på bladet. Eller noe annet med hud – uten at skal utbrodere det noe nærmere. Om det skjer, så begår bremseklossen harakiri og stopper bladet. Visstnok før det rekker å gjøre noen skade på huden.

– Festool TKS 80 stopper øyeblikkelig ved hudkontakt og forhindrer alvorlige kuttskader. Sikkerhetssystemet aktiveres og stopper sagen på mindre enn fem millisekunder, sier Festool-importør Motek AS i en pressemelding.

Festool alene i Europa

Det er ti ganger raskere enn en Airbag utløser, opplyses det. Festool er alene om å tilby SawStop-teknologi i Europa. SawStop har vært på det amerikanske markedet i flere år med maskiner under eget navn.

Hender i nærheten av sagbladet kan være skummelt. (Foto: Festool)

– Den nye bordsagen med SawStop-teknologi er enestående i Europa. Teknologien er ferdigutviklet, utprøvd og fungerer hver eneste gang. Over 80 000 maskiner er solgt i USA. Flere tusen reddede fingre og hender taler for seg selv. Med dette vil Festool sette en ny standard i Europa når det gjelder helsevern og kvalitet, sier Motek.

Festool eier den patenterte SawStop-teknologien og har nå startet implementeringen i egne sager. SawStop baserer seg på elektriske signaler. Det betyr at brukeren må ta litt flere hensyn enn man er vant til på bordsager.

Etter at SawStop-mekanismen har løst ut må sagblad og patron byttes.

Ledende materialer

Evne til å lede strøm er et viktig stikkord.

– Hvilke materialer kan bordsagen kappe?

– Alle tre eller tre-lignende materialer, plast og ikke-ledende materialer.

– Jern og metall da? Og andre materialer som kan lede strøm?

– Da må SawStop-teknologien deaktiveres.

– Fuktig treverk? Eller andre materialer man er usikker på?

– De skal alltid testes ved bruk av test-funksjonen. Dette er så enkelt som å berøre siden av sagbladet uten at sagen er i gang. Da vil maskinen varsle deg om det er trygt å sage.

Dette er altså en ny bordsag fra Festool, med innebygget avansert funksjonalitet. Da har du sikkert regnet ut at dette ikke er noe billig ball. Det har du rett i. Veiledende pris hos Motek ligger rundt 25 000 kroner eks mva, før eventuell rabatt. Dyrt? Joa. Men hva er tommelen din verdt…? Min er verdt ganske mye. 

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Related Articles

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Back to top button