Nyheter

Ny, kraftig batteriserie

Milwaukee lanserer en helt ny serie store, kraftige batterier og maskiner. Nær tre ganger kapasiteten i det største M18-batteriet. MX Fuel skal konkurrere med bensindrevet utstyr på utslippsfrie bygge- og anleggsplasser. Se hva serien inneholder og når den kommer.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Milwaukee MX Fuel. Ny serie kraftige batterier og maskiner til tyngre bruk.
Hva koster det: P.t. uvisst. Priser settes senere.
Hvor kjøpes det: Hos Milwaukee forhandlere

English summary: Milwaukee is now launching MX Fuel, a brand new platform of powerful batteries and equipment. They´re keeping the voltage secret, but this is way more powerful than the M18 Fuel system. Launching with two batteries (3 and 6 Ah), five different pieces of equipment – plus a 3600W / 1800W power supply later on.

Vi har de senere årene sett en voldsom utvikling innen batteriverktøy. Mer kraft, mer utholdenhet og batteriverktøy som tar over for nettdrevet elektroverktøy på stadig flere fronter.

Nå tar Milwaukee et stort nytt skritt på den veien. Ordentlig stort, ser det ut til.

Milwaukee MX Fuel

De lanserer nå MX Fuel, en ny serie batterier og maskiner som er langt større og kraftigere enn dagens tilbud på batteriverktøysiden. Med MX Fuel går Milwaukee til kamp mot også større typer verktøy. Ikke bare elektriske nettdrevne, men også bensindrevne maskiner.

– Dette banebrytende, batteridrevne systemet revolusjonerer markedet for lett utstyr. MX Fuel overgår begrensningene for elektrisk utstyr og utstyr drevet av bensin, lover Milwaukee i en pressemelding.

Milwaukee MX Fuel “familiebilde”.

Produsenten har i forkant av utviklingen lagt ned 10 000 timer “forskning” på flere tusen arbeidsplasser over hele verden. Her fant de etter eget utsagn betydelige sikkerhets- og produktivitetsutfordringer innen enkelte produktkategorier – utstyr på strøm eller bensin – på grunn av “svært begrenset innovasjon”.

Batteri i stedet for kranglete bensinmotorer

Kranglete bensinmotorer og utstyr designet slik at det er belastende å bruke over tid er eksempler på funn de gjorde.

Nå kommer de altså ut med den nye plattformen Milwaukee MX Fuel. Den består i første omgang av to nye batterier og fem maskiner som kan nyttiggjøre seg disse batteriene.

Vi kan (i følge amerikanske verktøymedier som bl.a. Toolguyd og Pro Tools Reviews) legge vekk en oppfatning om at dette er enda en ny serie batteriverktøy á lá driller, bajonett- og stikksager. Dette er betydelig tyngre saker.

To batterier

Vi tar batteriene først, som er ny rekord i størrelse fra Milwaukee.

  • MX Fuel CP 203. Det “kompakte” batteriet i serien. Inneholder 20 celler av den største typen, 21700. Cellene er på 3.6V hver. Disse er pakket i to lag, og koblet til å gi 3 Ah. Fysiske mål: Ca 270 x 99 x 104 mm (L x B x H). Vekt 2,7 kg. Ladetid 45 minutter.
  • MX Fuel CP 406. Batteriet med den største kapasiteten. Inneholder 40 – førti, ja – 21700-celler. Disse er pakket i to doble lag, og koblet til å gi 6 Ah. Fysiske mål: Ca 270 x 180 x 104 mm (L x B x H). Vekt 4,8 kg. Ladetid 90 minutter.
MX Fuel 3 Ah og 6 Ah batteri.

Dette er voksne saker, der vi er godt forbi batterier til håndholdte redskaper. Det største batteriet i dagens M18-serie er på 12 Ah. Det inneholder til sammenligning “kun” 15 21700-celler. Det største av de nye inneholder 40.

Oppgir ikke spenning (Volt)

Milwaukee oppgir ikke hvilken spenning den nye MX Fuel-serien opererer med. Det spiller antakelig ikke den helt store praktiske rollen heller. Kommenter gjerne nederst om du kan matematikken i dette og har meninger om det med spenning.

Milwaukee oppgir heller ikke hvor mye watt-timer det er i batteriene.

Begge batteriene har bærehåndtak, LED-indikatorer som viser innholdet og skal være pakket inn i et beskyttende gummilag for beskyttelse. Den nye serien kommer også med en ny lader. MXFC heter den, og sies å ha både kjølevifte og en overvåking av spenningen (Volt) i cellene.

Så over til de virkelige godsakene. Maskinene. I første omgang kommer det fem ulike maskiner til MX Fuel-serien.

MX Fuel 14″ kappemaskin. Sjekk batteriet…

MX Fuel 350 mm kappemaskin

Kraftig universalkutter som går i konkurranse med bensindrevne kuttemaskiner. I følge Milwaukee overgår den 67 ccm bensindrevne kappemaskiner i kraft og kuttekapasitet. Pluss at du slipper snorstart, choke og den helvetes motoren som nekter å starte.

Mindre vibrasjoner og støy er heller ingen ulempe.

MX Fuel 25 kg meiselhammer.

MX Fuel 25 kg meiselhammer

Sånn cirka tilsvarende nettdrevne  K2500H. Stor pigge- og meislekapasitet, med slagenergi på opptil 62 J. Bryter to tonn betong pr lading. Det er stadig i følge Milwaukees pressemelding, og uten nærmere angivelse av hvordan det er regnet ut.

MX Fuel diamantboremaskin.

MX Fuel diamantboremaskin

Eller kjerneboremaskin, om du vil. Kraft nok til kjerneboring av Ø 152 mm hull i armert betong. Med patentert kobling og autostoppteknologi.

MX Fuel lystårn. Her sammenslått.

MX Fuel lystårn

Teleskopisk lystårn for områdebelysning. Leverer opptil 27 000 lumen. Slås sammen til en lagrings- og transportvennlig boks.

MX Fuel avløpsrenser

MX Fuel Powertredz avløpsrenser

Kraftig avløpsrenser på tralle, med lukket trommel. Rekker opptil 60 meter ut i rørledning.

MX Fuel strømforsyning. Konstant 1800 W, 3600 W peak. (Foto: Leverandøren)

MX Fuel strømforsyning (kommer senere?)

I den amerikanske omtalen finner vi en interessant skapning som et kommende tilbud i serien: En batteridrevet strømforsyning, med plass til to av de store batteriene samtidig. Leverer 1800 W kontinuerlig eller opptil 3600 W peak belastning. Den kan dermed fóre et bredt utvalg av nettdrevne elektroverktøy, eller en lade en formidabel røys av batterier til de som har kuttet ledningen.

Antakelig en utmerket erstatning for små og mellomstore aggregat der man trenger strøm bortenfor rekkevidden av skjøteledninger. Har etter sigende en naturlig plass til en M12/M18 lader fastmontert på siden.

Fortsetter med M12 og M18

Milwaukee understreker at de kommer til å kjøre videre på M12 og M18 akkurat som før. MX Fuel kommer som et supplement til tyngre bruk.

Hvorfor kommer dette nå? 

– Litium-ion-teknologi i elektroverktøy har skapt en revolusjon på arbeidsplasser over hele verden. Kapasiteten til batteridrevet teknologi har flyttet grenser og gir nye løsninger som utfordrer eksisterende oppfatninger om hva som kan utføres med batteridrevet teknologi, sier Milwaukee.

Tyngre utstyr

Om elektroverktøy har hatt stor utvikling med batterier, så kan man ikke si det samme om deres større slektninger.

Det som på engelsk kalles “light equipment”, men som ikke høres like stort ut oversatt til “lett utstyr” på norsk. Eksos, vibrasjoner og støy er fortsatt et helseproblem for håndverkere i bygg og anlegg som bruker tyngre håndholdte redskaper, i størrelsene under maskinbårne og/eller hydrauliske redskaper.

Det er her MX Fuel kommer inn i bildet, med ambisjoner om å erstatte elektriske og bensindrevne redskaper. Systemet vil tilby flere lette utstyrsløsninger som erstatter bensindrevet utstyr på arbeidsplassen, og vil være kompatibelt på lang sikt.

MX Fuel produktene skal etter planen være tilgjengelig på markedet fra 2. kvartal 2020.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)