Nyheter

Ny Makita vinkelsliper med X-lock hurtigfeste – DGA519

Makita ble nummer to til å ta i bruk X-Lock hurtigfeste til vinkelslipere. Lanserer ny 18V vinkelsliper DGA519 med X-Lock og dødmannsbryter.

Hva er det: Makita DGA519
Hva koster det: Observert til rundt kr 3 000 for Z-versjon uten batteri/lader
Hvor kjøpes det: Hos Makita forhandlere

English summary: Makita is second in line to make use of the new X-Lock quick release system for angle grinders. Bosch developed the system, launching it early 2019.

Now Makita is launching their first X-Lock product in Scandinavia: DGA519. A 125 mm angle grinder with the bells and whistles you´d expect from a professional 18V angle grinder: Soft start, speed controll 3000-8500 r/min, AFT feedback control and a disc brake. Launched with four different tools: Grinder discs for metall and stainless, cutting disc for stainless and a diamond disc for concrete and granite.

I starten av 2019 gjorde Bosch sin første lansering av det nye X-Lock hurtigfestet for skiver og tilbehør på vinkelslipere. I stedet for hånd- eller verktøyoperert festemutter er X-Lock basert på et hurtigfeste med fjærbelastede låseklosser som griper inn en tilpasset fatning på skiven, og smekker tilbehøret i lås på et øyeblikk.

X-Lock hurtighfeste til vinkelslipere

Festet låses opp ved å dra i en spak på maskinen som løser ut festeklossene. Ikke ulikt prinsippet bak bindinger og støvler i skibakken.

Klikk fast – gjør jobben – klikk av.

Enklere blir det ikke. En viktig begrensning er at en X-Lock vinkelsliper kun kan bruke X-Lock tilbehør. Skiver og annet tilbehør med det gode gamle hullet kan ikke brukes her.

Bosch har utviklet og eier X-Lock, men har vært klare på at de vil la andre produsenter bruke systemet. I likhet med blant annet SDS-systemet til bor- og kombihammere. Det gir flere brukere adgang til et godt system, øker utvalget av maskiner og tilbehør – og gir Bosch en hel del Euro i lisensinntekter. En vinn-vinn-vinn-situasjon, om du vil.

Nå har den første produsenten utenom Bosch selv tatt i bruk X-Lock. Makita har sist vinter og vår lansert en ny 18V vinkelsliper med X-Lock hurtigfeste.

Makita DGA519 vinkelsliper med X-Lock

DGA519 heter den. Den føyer seg pent inn i sortimentet av vinkelslipere i diverse varianter hos Makita. En 125 mm vinkelsliper på batteri, med børsteløs motor.

Den har det man forventer av en proff batteridrevet vinkelsliper nå for tiden. Det vil si soft start, variabel hastighetskontroll fra 3000 til 8500 o/min ubelastet, batteriindikator og en skivebrems som stopper redskapen kjapt.

Akkurat denne modellen har en dødmannsbryter i stedet for av-på-bryter. Det vil si at bryteren må holdes inne hele tiden under bruk, og maskinen stopper tvert når bryteren slippes. Makitas egen ADT momentkontroll justerer hastigheten automatisk etter hvor tungt maskinen jobber, samt en innebygget AFT feedback-brems som stopper motoren hvis skiva kiler seg.

Mer info hos Makita.

Tilbehøret er en vesentlig faktor for brukere av vinkelslipere. I en startfase må de som er først ute leve med et begrenset utvalg. En av gledene ved at nå også Makita blir med på X-Lock-toget er at utvalget i tilbehør øker. Makita har nemlig samtidig maskinen lansert fire nye skiver til ulike formål:

 • Grov slipeskive for metall
 • Grov slipeskive for rustfritt og syrefast
 • Kappeskive for rustfritt og syrefast
 • Diamantskive for tørrkapping av armert betong og granitt

Makitas utmerkede støvavsug for 125 mm vinkelslipere kan også brukes på denne. Eksempelvis i kombinasjon med diamantskiva på stein og betong.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

2 kommentarer

  1. Hei Marko
   Så lenge det er X-lock-feste spiller det ingen rolle hvilket merke skiva er. Festemekanismen er universal. X-lock skiver passer på alle maskiner med X-lock feste.
   Såvidt jeg vet, i alle fall.
   mvh Jørn / Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)