NyheterTeknisk

Ny NoDig-borerigg i miniformat fra Olimb

Hva kan du om NoDig? Konseptet er i vinden om dagen, både i Norge og utlandet, og blir stadig mer populært. Nå står Olimb klare med en ny prototype på en bærbar borerigg for etablering av stikkledninger fra hus til hovedledninger.

English summary: what do you know about NoDig? The concept is ever popular, both in Norway and abroad. Olimb have recently developed a new portable drilling rig prototype which is now undergoing testing.

Olimb har utviklet en prototype på en bærbar borerigg for gravefri etablering av stikkledninger fra hus til hovedledninger. For et halvt år siden inngikk de avtale om et innovasjonspartnerskap med Vann- og avløpsetaten (VAV) i Oslo kommune, nå er de klare til testing.

Hva er NoDig?

Fra før er vi vant med graving av grøfter og stengte gater ved arbeid med vann- og avløpsrør. NoDig kalles på godt norsk gravefrie eller grøftefrie metoder (definisjonssak, de lærde strides da noen metoder krever litt graving i start og slutt av ledningen). NoDig-metoder kan være alt fra utblokking (pipe bursting), fornying (for eksempel med strømpe) eller boring. Fellesnevner er at de ikke forstyrrer det som skjer på overflaten, og livet kan gå som normalt.

Den nye riggen fra Olimb tar sikte på å være helt gravefri, og består av flere deler for å komme til på trange steder. Intensjonen er å sette opp boreriggen i kjellerrom, bore ut til påkoblingspunkt i nærmeste kum i gata og deretter trekke inn rør. Dermed kan den bli spesielt nyttig i tett bebyggelse og byer. Oslo VAV har stor tro på løsningen, fremgår det i en pressemelding fra Olimb.

– I VAV har vi stor tro på at vi i dette prosjektet kommer i mål med en gravefri løsning for etablering
av stikkledninger. Det vil gjøre det mulig for oss å ikke bare øke rehabiliteringstakten, men også gjøre
det billigere, mer miljøvennlig og med mindre ulemper for byens innbyggere, sier prosjektleder
Caroline Hovind Fantoft i VAV.

Oslo kommune VAV fikk se prototypen av mini-boreriggen demonstrert første gang i slutten av april. Foto: Olimb Anlegg AS
Oslo kommune VAV fikk se prototypen av mini-boreriggen demonstrert første gang i slutten av april. Foto: Olimb Anlegg AS

Tekniske spesifikasjoner

Lengde: 2,30 meter
Vekt: 200 kg
Drift: elektrisk/hydraulisk
Borer i: betong, tre, stein, løsmasser og stål
Innstillinger: kjerneboring, styrt boring og hammerboring
Maks borelengde: 50 meter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)