Nyheter

Kraftige XGT 40V og 80V hammere fra Makita

Makita ruller videre på sin nye 40V XGT batteriplattform. Nylig lanserte de fire nye SDS-Max meisel- og kombihammere. De største går på 2x40V batterier og slår med over 20 Joule kraft. Makita har også akkurat kommet med en godbit mange har ventet på.

Hva er det: Makita HM001 og 002 meiselhammere og HR005 og 006 kombihammere, for 40V XGT batterier.
Hva koster det: Veil 6 500 – 15 900 kr eks mva for maskin uten batteri og lader.
Hvor kjøpes det: Hos Makita forhandlere.

English summary: Makita keeps rolling out its powerful 40V XGT battery platform. Recently launched 4 new SDS-Max hammers for breaking or making holes in rock and concrete. 40V and 2x40V demolition hammers and combination hammers.

Makita melder at de begynner å få god fart på sin ganske nye, 40V sterke batteriplattform XGT. Lenger ned finner du mer om det, samt en Makita-nyhet mange har ventet på.

Makita XGT 40V meiselhammer og kombihammer

Nå i desember har det blitt lansert fire nye XGT maskiner for de som trenger å lage hull i stein og betong, eller å fjerne stein og betong med meisling. Det dreier seg om to nye meiselhammere og to nye kombihammere. Maskinene er basert på henholdsvis ett og to 40V batterier.

 • HM001G 40V meiselhammer
 • HR005G 40V kombihammer
 • HM002G 2x40V meiselhammer
 • HR006G 2x40V kombihammer

Maskinene med to batterier er naturlig nok kraftigere enn maskinene med ett batteri, men også større og tyngre. Man forventer heftige spesifikasjoner i batteriverktøy av dette kaliberet. Det er forventninger som blir oppfylt.

Makita HR006G kombihammer

Makita HR006G kombihammer
Makita HR006G kombihammer. 2x40V XGT batteridrift.

Det største beistet av de fire – kombihammeren HR006G – varter opp med en slagkraft på over 20 Joule. Det er mer enn Makitas egen ledningsmodell på samme størrelse. På promo-siden om den største maskinen står det ett sted at den har en slagkraft på 20 Joule, mens det i spesifikasjonene står 21,4.

Den kraften kan den dra til med opptil 2250 slag pr minutt i ren meisling, eller kombinert med rotasjon 150-310 o/min i boring. Da kan den bore hull opptil 52 mm. Om du vrir knotten over til kun rotasjon, så kan den dra et kjernebor opptil diameter 160 mm i betong. (Artikkelen fortsetter under videoen)

Som seg hør og bør i dagens marked er maskinene utstyrt med mekanismer for å øke brukersikkerheten. Først og fremst med vibrasjonsreduksjon (AVT) og aktiv feedback teknologi (AFT). Sistnevnte stanser motoren hvis boret kiler seg fast.

Alle maskinene er i salg, og bør være på lager hos gode Makita-forhandlere.

Makita XGT 40V batterier

XGT er Makitas sterkere batteriplattform på 40V, som skal gjøre det mulig å bytte ut enda flere ledningsmaskiner med batterimaskiner. 18V LXT har i årevis vært en finfin universalplattform for batteriverktøy for proffer og forbrukere. Større og sterkere maskiner har blitt utstyrt med 2x18V. Men også det har sine grenser. Med lanseringen av 40V XGT i fjor tok Makita opp kampen mot større og sterkere batterier og maskiner fra konkurrentene. Deriblant Hikoki MultiVolt og Dewalt FlexVolt.

Hvordan går det med XGT-serien for Makita? Jo takk bare bra, om vi skal lytte til produktsjef Henrik Torkildsen hos Makita Norge.

– Vi har god tro på at 40V og 2x40V vil gi mange brukere gode løsninger på enda større og kraftigere maskiner, sier han.

Håndverkere og proffbrukere av verktøy jobber innen vidt forskjellige fag, og har dermed forskjellige innganger til større og kraftigere batteriverktøy.
 
– Det ser ut som om mange brukere har forskjellig inngang til 40V serien. Det er litt artig, og det tyder på at det er behov for kraftigere maskiner på batteri i mange forskjellige faggrupper. Mye handler om å vise maskinene og la brukere teste dem. Våre verktøyspesialister er mye rundt med XGT, sier Henrik Torkildsen.

Makita HR005G kombihammer 40V XGT
Makita HR005G kombihammer 40V XGT.

Håndverkere med ulike behov

Her møter de folk med mange ulike behov:

 • Kraftig drill til store konstruksjonsskruer eller store bor. Massivtrebygg er et typisk eksempel på det.
 • Stor sirkelsag. Også det er vanlig i massivtrebygg.
 • Stor kombihammer i områder med lite tilgang på strøm. Typisk veiprosjekter, strømmaster og sånt. Men også i bygg.
 • Kraftige vinkelslipere på batteri. Typisk slipejobber og kapping i betong.
 • Kraftig bajonettsag. Typisk rivejobber, samt til kapping av Leca og liknende lettbetongblokker.
 • Sterk muttertrekker. Typisk på blant annet stålbygg og anlegg.
 • Noen liker kapp- gjærsagen LS002G og tar den som første møte med de største batteriene.

– Det er også ting som tyder på at anleggsgartnere får bra nytte av XGT på park- og hageproduktene. Vi ser også en lovende utvikling på produktsiden innenfor støvsugere til bygg- og anlegg og til renhold. Det skjer mye spennende fremover, sier Torkildsen.

Makita DMR301 radio med batterilader

Han benytter anledningen til å informere om at Makita Norge har fått inn en nyhet og en etterlengtet godbit: Radio med batterilading.

Nærmere bestemt Makita DMR301. En ypperlig radio med DAB+, blåtann og kjempelyd i et kompakt og vanntett karosseri.

Makita DMR310 radio
Makita DMR310 radio med DAB+, blåtann – og nå også med batterilader. (Foto: Produsenten)

Forgjengeren DMR110 gjorde det framifrå godt i vår store test av byggeradioer (som begynner å bli lenge siden nå…), men den manglet én viktig detalj: Batterilading.

Den kunne drives på batteri, men ikke lade batteriet så lenge den var tilkoblet 230V. Det har Makita nå gjort noe med.

Nye DMR301 går opptil 24 timer på et 18V 6,0Ah batteri, og kan lade det samme batteriet fullt på ca 100 minutter når kontakten står i.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)