Nyheter

Nye metallsager fra Fein

Fein viser frem en ny metallsirkelsag sammen med en bajonettsag og en metallkappsag. Og de bruker AMPShare-teknologien til Bosch.

English summary: Fein shows off new saws for cutting. The F-IRON Cut 57 circular saw, ASAS 18-21 recip saw/sawzall, MKAS 355 mitre saw and a cryptic bandsaw.

I en nylig pressemelding trekker de frem F-IRON Cut 57 AS, en kompakt metallsirkelsag på batteri. Som navnet antyder har den en maks skjæredybde på 57 mm, og Fein hevder den skal klare opp til 30 lengdemeter på ett batteri. Versjonen med batteri og lader inkluderer 2 stk 8 Ah-batterier, det er naturlig å anta at det er disse batteriene det er snakk om.

Sagen er bygget i formstøpt aluminium, som skal ha gode egenskaper mot overoppheting og antagelig bidra til stabilitet (sammenlignet med en tilsvarende sag i plast). De trekker frem god presisjon også på lange kutt.
Med justerbar hastighet og spesialtilpassede blader skal F-IRON Cut 57 egne seg godt for både stål, rustfritt stål og aluminium, og de oppgir at den samler opp mot 80 % av metallsponet som produseres under skjæring.

Bajonettsagen er blant nyhetene, og en hendig liten enhåndsmodell. (Foto: Fein)
Bajonettsagen er blant nyhetene, og en hendig liten enhåndsmodell. (Foto: Fein)

Ikke bare nytt utstyr

Sirkelsagen har en oppgitt vekt på 3 kg, men det er uklart ut fra pressemeldingen om det er med eller uten batteri. Bildene ser ut til å vise en sag uten vinkeljustering tilsvarende en vanlig sirkelsag. Dette kan bidra til å senke vekten noe, men det høres ut som en litt vel stor redusering. En kjapp titt på nettsiden til CS Messel viser at vekten er 3,05 kg uten batteri, case closed.

Sammen med sirkelsagen viser de også frem en bajonettsag og en metallkapp (og gjær) -sag. Modellene er henholdsvis ASAS 18-21 K AS for bajonetten og MKAS 355 for kappsagen. Bajonettsager er nyttige for mye mer enn bare metall, og MKAS er heller ingen nyutgivelse.

Kappsagen MKAS 355 lover reduserte gnister (ved riktig valg av blad) og gjæring fra 0-45 grader. (Foto: Fein)
Kappsagen MKAS 355 lover reduserte gnister (ved riktig valg av blad) og gjæring fra 0-45 grader. (Foto: Fein)

Velg riktige blader

De som har god kjennskap til bajonettsager vet at de kommer til nytte i alle mulige slags oppgaver, enten det er kapping av rør, profiler eller rivingsarbeid. Det viktigste spørsmålet er typisk valg av riktig blad og kapasiteten til saga. Denne er en enhåndsmodell, og dermed mer kompakt enn de større variantene. Det ser ut som Fein følger godt med i tiden, med både verktøyløst bladskifte og LED-lys i front.

Kappsagen MKAS 355 har også noen gode selling points, med gjæringsvinkel fra 0–45° og enhåndsbetjening. Også her er riktig valg av sagblad en suksessfaktor, og Fein fremhever dette spesielt for å unngå varmeutvikling og gnister.

Håndholdte båndsager er ikke for alle, men blant de med behov blir de roset opp i skyene. (Foto: Fein)
Håndholdte båndsager er ikke for alle, men blant de med behov blir de roset opp i skyene. (Foto: Fein)

Båndsag under radaren

Blant bildene er også en håndholdt båndsag, men de har ikke inkludert noe spesifikk informasjon om denne. Fra nettsiden ser den lik ut som nyheten ABAS 18-63 AS, som skal klare opp til Ø63,5 mm. Fra tidligere har vi hørt at spesielt industri liker de håndholdte båndsagene, blant annet fordi man slipper unna problematikken med varme arbeider.

Tre av fire verktøy (alle utenom kappsagen) ser ut til å dele AMPShare-teknologien fra Bosch, så det er fint å se at dette konseptet videreutvikles. Hvem vet, kanskje kan du velge og vrake i verktøyplattformer i fremtiden uten å tenke på forskjellige batteri og ladere?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)