Nyheter

Nytt kjemisk anker limer armeringsjern i vannfylte hull

Nytt kjemisk anker fra Paslodes “fetter” SPIT. Viper Xtrem er ETA-godkjent for ettermontering av armeringsjern i hull ned til 10 kuldegrader, i vannfylte hull – og i jordskjelv-områder.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: SPIT Viper Xtrem, nytt kjemisk vanker, type vinylester
Hva koster det: Veil 298 pr tube 410 ml
Hvor kjøpes det: Hos de fleste byggevarekjeder (bestillingsvare)

ITW Construction Products har kommet med en ny generasjon vinylester forankringsmasse til innfesting av gjengestenger og armeringsjern i betong: SPIT Viper Xtrem.

– Dette er en fremtidssikker løsning med større styrke, økt fleksibilitet og bedre utnyttelse av materialet. Den er utviklet for å sikre enda bedre arbeidsbetingelser til håndverkere, sier produktsjef Kjetil Ebbestad i ITW Construction Products, som står bak merket SPIT.

ITW festemidler

ITW er antakelig mest kjent for å stå bak Paslode spikersystem, men driver også med produktmerkene SPIT og NKT festemidler.

SPIT Viper Xtrem patroner med kjemisk anker
SPIT Viper Xtrem. (Foto: Produsenten)

SPIT Viper Xtrem kan temmelig uavhengig av både vær, årstid og byggemetoder. Brukes i arbeidstemperaturer fra -10 til +40 grader C.

Forankringsmassen er godkjent til vannfylte hull, samt ettermontering av armeringsjern i diamantboret hull. Det vil si at den gjør akkurat det samme som mange andre kjemiske ankerprodukter.

SPIT Viper Xtrem

Utover det er SPIT Viper Xtrem så sterk at den er godkjent til bruk i seismisk aktive områder. Den er også branngodkjent opp til 120 minutter ved montering av gjengestenger, og opp til 240 minutter ved montering av armeringsjern, opplyser produsenten.

– Massen er skapt til gjøre vanskelige innfestingsoppgaver enklere og mer effektive under ekstreme forhold. Det betyr mye for byggeprosjektets fremdrift at det ikke skal begrenses av regnvær for eksempel. En entreprenør kan med sikkerhet overlevere prosjektet med ro i magen om at innfestingen er av høy kvalitet, og kan motstå de mest voldsomme påkjenninger som bygget kan bli utsatt for, sier Ebbestad i en pressemelding.

SPIT Viper Xtrem eske med 25 patroner
SPIT Viper Xtrem kommer også i “jobsite packs” på 25 patroner i esken. Mindre emballasje. Holdbarhet 18 måneder.

ETA Euro-godkjenning

“Godkjent” betyr i denne sammenhengen at produktet har en ETA-bedømmelse, en europeisk teknisk bedømmelse (European Technical Assessment, forkortet ETA).

Den utstedes for produkter til byggverk der produsenten ønsker å CE-merke produktet, men hvor produktet ikke dekkes av en harmonisert europeisk produktstandard. Det er ikke obligatorisk å søke om ETA for et produkt, men dersom det først er utarbeidet ETA, skal produktet CE-merkes i henhold til denne.

CE-merking er ingen godkjenning, men formelt nødvendig for adgang til markedsføring og omsetning i det indre europeiske markedet i henhold til den europeiske byggevareforordningen. Dette gjelder også for Norge. I Norge er SINTEF Byggforsk oppnevnt som teknisk bedømmelsesorgan, og kan utarbeide ETA innen de fleste områdene for produkter til byggverk.

SPIT-produkter kommer fra det danske selskapet ITW.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)