Nyheter

Nytt verktøy for skjult skruing av edle terrassebord

Motek hiver seg inn i det økende markedet for skjult innfesting av terrassebord. Enkel og robust utforming. Verktøyet har én begrensning det er viktig å være klar over.

Hva er det: Motek montasjeverktøy for skjult skruing av terrassebord
Hva koster det: 4-pk veil kr 260 eks mva. Skruer kommer i tillegg.
Hvor kjøpes det: Motek AS

English summary: New (relatively new – launched last year) tool for hidden deck screws. From Motek AS, Norway. A robust, simple tool with a distance block of 5 millimeters between boards. Best suited for deck boards in “noble” materials, like Kebony, siberian larch, Royal and others because of this distance. It´s even quite cheap. At least before you start buying screws.

Kom mai du skjønne milde. Gjøk, sisik, trost og stær synger hele dagen, og lerka jubler høyt i sky, sies det i barnesangen.

Lerka har etter hvert fått andre bruksområder. Treslaget lerk, vel å merke. I takt med større kjøpekraft og mindre vedlikeholdvilje har lerk blitt tatt vel imot av norske huseiere.

Lerk terrassebord

Først som kledning. Etter hvert har den også funnet veien ned på terrassen. Terrassebord i lerk – og andre edle materialer – har tatt en stor andel av markedet for terrassebord.

Fortsatt pøses det ut store mengder billig, grønn 22×95 og 28×120 fra norske byggevarehus. Spesielt på denne tiden av året. Virketrangen våker, og Ola og Kari Huseier har funnet frem sag og skrumaskin. Med solide utsikter til hjemmesommer skal vi ikke se bort fra at det settes nye arealrekorder i terassemontering rundt om i landet de nærmeste månedene.

Skjult skruing av terrasse

Stadig flere ønsker terrassene skrudd med skjulte skruer, uten de gapende hullene etter toppskruer man er vant med. Det finnes etterhvert en hel liten røys av ulike produkter og systemer til skjult terrasseskruing.

Vi gjorde en test av slike i fjor.

I fjor kastet også Motek seg inn i kampen om dette markedet. Som vanlig der på bruket er de ikke spesielt interessert i å ta opp kampen om lavest pris. I stedet sikter de mot high-end-markedet.

Montasjeverktøy for skjult innfesting av terrassebord. Fra Motek. (Foto: Leverandøren)

Nærmere bestemt de som dropper de vanlige grønne impregnerte terrassebordene. De som i stedet vil ha en terrasse kledt med edle treslag som (sibirsk) lerk, Royal og Kebony. Her er det både gjør-det-selv-folk i feinschmecker-klassen og huseiere som helst betaler proffer for å gjøre en ordentlig jobb.

Montasjeverktøyet er enklest mulig: En anleggsplate med et avstandsstykke under og en istøpt stubb metallrør på oversiden. Ingen bevegelige deler, kun den enkle jiggen og skruer med tilhørende bits. Det er utviklet og produsert av Motek selv. Det er til og med ganske billig: 260 kroner for en pakke med fire stykker. Ett til hver bjelke langs hele bordlengden. Greit å slippe flytte det med seg for hver skrue, eller det går fortere med eksempelvis to personer som skrur.

Hvorfor det kun er egnet til å skru bord i de edle treslagene, sa du?

Avstand

Jo, det ligger i avstandsstykket på montasjeverktøyet. Den lille klossen under, som lager avstand mellom to bord. Avstandsstykket er fem millimeter tykt. Det vil si at det lager en avstand mellom bordene på… ja, du gjettet det: Fem millimeter.

Det er normalt for stor avstand til å skru impregnerte bord med. De krymper nemlig etter montering. Når de er ferdig krympet vil en avstand på fem millimeter ha vokst til noe du kan miste både skruer, verktøy, grillredskap, pølser og naboens lille bikkje ned gjennom.

Andre verktøy for skjult terrasseskruing er satt opp med avstand mellom bordene helt ned i 1,6 millimeter. Det gir en fin avstand mellom bordene, også etter krymping. Men det er også en viss fare for at skruen lager små hakk i nabobordet når den skrus inn.

Edle materialer krymper mindre

Med så stor avstand som 5 millimeter er montasjeverktøyet fra Motek best egnet til bord i edle materialer som krymper mindre.

– Denne typen verktøy skal helst brukes på er på Royal, sibirsk lerk, kebony også andre som trenger 3-5mm avstand ved montasje. På vanlig trykkimpregnert så anbefaler vi som regel å legge tett i tett, og bruke den samme skruen som en «vanlig» terrasseskrue skrudd ovenfra. På trykkimpregnert får vi nesten et bedre resultat med kun skruen rett ned enn om man bruker de som skjult innfesting. Med mindre avstand kommer skruen enten for høyt i bordet så det blir synlig uansett, eller så treffer man bordet ved siden av og får et merke der. Både med andre systemer og med dette systemet på mindre avstand, sier produktsjef Andreas Nilsson i Motek.

Men her er ingenting skrevet i stein. Nilsson forteller også om kunder som har slipt avstandsklossen på dette montasjeverktøyet ned til to millimeter. Etter sigende med prima resultat.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)