Nyheter

Den borer firkantede hull

Her er en dings som borer fiks ferdige, firkanta hull. Hvis du trenger det.

– Verdens første verktøy som kan bore et perfekt, firkantet hull i veggen.

Det er den ubeskjedne tittelen på en pressemelding som har blitt sendt ut i dag, fra et lite, britisk selskap.

Når selskapet har valgt det ubeskjedne navnet Genius IP, så skjønner man at de har store vyer. Selskapet selv er ikke å finne noe sted på nett, men her er websida til Quadsaw (som er deres første produkt).

Strev med gammel metode

Produktet er laget spesielt med tanke på elektrikere.

Grunnleggerne Michael Sebhatu og Ean Brown har registrert at elektrikere i alle år har “strevd med linjaler, blyanter og håndsag for å kutte kull i i vegger til kontakter og andre el-bokser.”

De har åpenbart ikke fått med seg mulighetene som ligger i runde hull, tatt ut med hullsag. Eller moderne teknologi som krysslaser og Feinsag, hvis man insisterer på firkanta hull.

Eller rett og slett at el-bokser flest rett og slett er runde. I alle fall her til lands.

Men nå er jeg ikke elektriker, så hva vet jeg…

De mener gamlemåten mangler nøyaktighet, lager et jævla rot og tar mye tid. Opptil fem minutter på et enkelt hull, inkludert finpuss og reparasjoner.

Det problemet er nå løst, med Quadsaw. Se den sylferske videoen deres her (og fortsett for all del lesingen  under etterpå)

Fire kutteblader

quadsaw
Fire kutteblader sørger for firkantede hull.

– Med sin unike fireblads utforming gjør den at brukeren kan kutte kvadratiske hull på sekunder. Med minimalt av støv og maksimal presisjon, sies det.

Selve kuttingen gjøres av fire skjæreblader som står i 90 grader vinkel på hverandre. Bladene minner til forveksling om bladene til en multikutter, og drives via en mekanisme inni av en bore-/skrumaskin.

Verktøyet har et feste – det ser ut som et firkantfeste – som går inn i chucken på de fleste bore- og skrumaskiner.

Vater og høydemåler

Måling og merking? Niks, ikke nødvendig. Quadsaw har innebygget vater og høydemåler. Sett den på boremaskinen, finn stedet og trykk.

Vips, så er hullet der.

Det er ikke småtterier det nye verktøyet kan spare av penger. Regnestykket deres er så spektakulært at det må nesten få være med her:

Voldsomme summer kan spares

Genius IP har funnet ut at det er 250 000 elektrikere i Storbritannia. Hvis hver av dem kutter tre slike hull daglig, så blir det nesten 200 millioner kvadratiske hull som skal kuttes pr år. Fortsatt i Storbritannia alene, altså.

– Quadsaw kan spare 16 millioner arbeidstimer. Over 320 millioner pund pr år. I Storbritannia alene, og mye mer globalt

Pundet står i en tier, så det blir rundt 3,2 milliarder spart. På ett år, i ett land og med ett verktøy… Puh. Man kan jo bli svett av mindre.

– Livet blir enklere

– Det er det første produktet i verden som virkelig kan bore firkantede hull! Det unike er ikke bare at det lager et perfekt kvadratisk hull, men at at det gjør det så enkelt og med minimalt av rot. Livet blir enklere for de som bruker det, sier designer og deleier Michael Sebhatu.

– Da jeg først så Quadsaw visste jeg at det er en vinner. Det kutter perfekte hull. Det betyr at det er null behov for finpuss og reparasjoner. Når du er ferdig, så er du ferdig. Ingen behov for å dra tilbake for å fikse. Det sparer mye penger, sier daglig leder Ean Brown.

Pris?

Å jada. Den koster et par tusen raske (199 pund). Og den kan kjøpes allerede nå. Men da må du smøre deg med tålmodighet: Leveringen skjer ikke før sommeren 2017 :).

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Én kommentar

  1. Boksene er nok stort sett runde her til lands, men det er vel ikke å legge skjul på at dette er en morsom liten sak. Vurderes sterkt dersom jeg skulle finne et egnet bruksområde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)