Nyheter

Skrutrekker med skralle og hjelpemotor

Den ser ut som en håndskrutrekker med skralle. Men nye Wiha Speed E har en innebygget hjelpemotor som tar “transportetappen”. 

Wiha Speed E er en elektrisk håndskrutrekker som er på vei ut på markedet nå i vår.

Elektriske skrumaskiner er ingen nyhet. De er en uunnværlig type verktøy – til sitt bruk. Men så kommer du til de skruene der skrumaskinen kommer til kort.

Enten fordi de sitter kjelkete til eller fordi det er små skruer i ømtålige materialer.

Elektrikere skrur manuelt

Elektrikere vet mye om det siste. Du ser sjelden en elektriker skru kontakter og koblingsbokser med en elektrisk skrumaskin, uansett hvor liten og søt den måtte være. Der går det med manuelle skrutrekkere og en fintunet momentinnstilling i håndleddet.

Men det går jo litt tid på å skru hver eneste skrue inn til det punktet der momentnøkkelen i håndleddet løser ut.

Gang det opp med noen hundre skruer pr dag og 250 kroner timen – og eventuelt x antall elektrikere i arbeid – så kan det godt bli noen kroner av det.

Man har jo skrallskrutrekkere, som effektiviserer litt. Det har også blitt gjort noen forsøk på å lage “elektriske skrutrekkere”. Men de jeg har sett har vært nokså klumpete greier. Bedre å holde seg til kombinasjonen av vanlige håndskrutrekkere og borskrumaskin til hver sin bruk.

Wiha Speed E skrutrekker

Nå har tyske Wiha laget en ny elektrisk, batteridrevet håndskrutrekker. Nå begynner vi å snakke. Den består av et håndtak med innebygget motor og batteri, samt et antall lange bits.

I fordypningen på håndtaket der pekefinger og tommel finner sin naturlige plass, der møter de på Wiha Speed E en vrider til å velge skruretning. Vri på den, så skrur den lille motoren inn til den begynner å møte motstand.

Men ikke for mye. Den stopper nemlig ved bare 0,4 Nm moment. Derfra må skruen teites til riktig moment med håndmakt, inntil 8 Nm.

Her får man hjelp av en innebygget skrallefunksjon

Elektrikerverktøy for alle

Wiha Speed E markedsføres i stor grad som et elektrikerverktøy. Men det er fullt mulig å forestille seg at den innebygde hjelpemotoren kan være nyttig for de fleste.

En ting er tiden man sparer, noe annet er at man slipper en del bevegelser på arm og skulder. For eksempel ved arbeid i himling eller høyt oppe ellers.

Skrutrekkeren er VDE-godkjent for 1000V til bruk i el-installasjoner. I følge produsenten er Speed E det eneste batteridrevne produktet i verden som har denne godkjenningen. Den er ikke EX-godkjent, og det skal i følge Wiha Nordic ikke finnes noen planer om å lage en EX-godkjent versjon (for bruk i eksplosiv atmosfære).

Wiha Speed E i sett med bits, batteri og lader i L-Boxx
Wiha Speed E i sett med bits, batteri og lader i L-Boxx

Distribusjon og pris

Wiha Speed E skal være å finne i norske butikker fra midten av april. Den distribueres blant annet gjennom Ahlsell, OTRA og Elektroskandia. Hvilke butikker og kjeder det vil være mulig for forbrukere og privatpersoner å kjøpe den hos er p.t. ikke kjent.

Den er observert på europeisk netthandel til en pris på snaut 300 Euro for sett med batteri, lader og bits i L-Boxx koffert.

Det indikerer en pris rundt 3000 kroner her til lands. Speed E kommer i tre sett. Wiha Nordic oppgir rundt regnet 2100-3500 kroner eks mva som bruttopriser for disse.

https://www.youtube.com/watch?v=Hm380qg0uzo

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)